Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.8°C17.1°C
4 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Ύφεση έως 9,8% βλέπει ο ΟΟΣΑ φέτος στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύφεση έως 9,8% βλέπει ο ΟΟΣΑ φέτος στην Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού και στο 9,8% εάν υπάρχει δεύτερο χτύπημα αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία (OECD Economic Surveys, Greece).

Η οικονομική ζημιά από τον κορωνοϊό χαρακτηρίζεται «προσωρινή», παρ’ όλα αυτά τεράστια, καθώς έχουν υποστεί μεγάλο χτύπημα τόσο ο τουρισμός όσο και η παραγωγή και η απασχόληση, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ανάκαμψη το 2021 αλλά με πολύ χαμηλότερη δυναμική σε σχέση με το μέγεθος της ύφεσης.

«Κλειδί» για την ανάκαμψη θεωρούνται οι μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, η εφαρμογή πακέτου μεταρρυθμίσεων μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2030 και κατά 24,2 μονάδες σε ορίζοντα ως το 2050.

Η θετική επίδραση των μεταρρυθμίσεων στην ενίσχυση του ΑΕΠ πολλαπλασιάζεται στην περίπτωση παράλληλης αύξησης και του εργατικού δυναμικού με αύξηση του πληθυσμού. Στην περίπτωση αυτή, η θετική επίπτωση υπολογίζεται σε 7,1 και 35,6 μονάδες αντίστοιχα στον ορίζοντα 2030 και 2050.

Στο σενάριο με το διπλό χτύπημα της πανδημίας, μετά τη βουτιά κατά 9,8% φέτος, ακολουθεί «μετρημένη» ανάκαμψη 2,3% ενώ στο σενάριο ύφεσης 8% φέτος, η ανάκαμψη του 2021 τοποθετείται στην περιοχή του 4,5%. Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει καταρτιστεί πριν «κλειδώσουν» οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής των 27 της Ε.Ε, μέσω των οποίων ανοίγει ο δρόμος για ένα συνολικό πακέτο ενισχύσεων (επιχορηγήσεις, δάνεια, ΕΣΠΑ) άνω των 70 δισ. ευρώ έως το 2027.

Τα βασικά μηνύματα της έκθεσης, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, είναι τα εξής:

- Η συνέχιση της προόδου που έχει γίνει όσον αφορά τη φορολογική συμμόρφωση και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα επιτρέψει τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών με παράλληλη συνέχιση της επίτευξης των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων. Η επισκόπηση των δημοσίων δαπανών θα επιτρέψει την ανακατανομή τους υπέρ των επενδύσεων και των κοινωνικών προγραμμάτων.

- Η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αποτελεί προαπαιτούμενο για μια βιώσιμη ανάκαμψη των επενδύσεων. Περαιτέρω πρόοδος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης (περιλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος) είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση του κόστους και των αβεβαιοτήτων για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, απαιτεί τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της ποιότητας του ρυθμιστικού πλαισίου, την προώθηση του ανταγωνισμού, τη βελτίωση των πολιτικών καινοτομίας και των φορολογικών κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη καθώς και το άνοιγμα των δημόσιων επιχειρήσεων σε ιδιωτικά κεφάλαια και διαχείριση.

- Η δημιουργία θέσεων εργασίας με καλύτερη ποιότητα και η αύξηση των μισθών απαιτούν την ενίσχυση των προγραμμάτων για την αγορά εργασίας και τη μείωση των ανισορροπιών μεταξύ των θέσεων εργασίας και των δεξιοτήτων που ζητούνται. Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και η μείωση της ανεπίσημης εργασίας εξαρτώνται από τη μείωση του υψηλού μη μισθολογικού κόστους εργασίας, διασφαλίζοντας επίσης ότι οι μισθοί θα αυξάνονται αντίστοιχα με την παραγωγικότητα της εργασίας και θα αρθούν τα εμπόδια για την εργασία. Η περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας και η καλύτερη στόχευση στους πιο ευάλωτους θα μειώσει τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των νέων και των ατόμων που είναι σε ηλικία που μπορούν να εργασθούν και θα προστατεύσει τους εργαζόμενους από εισοδηματικά σοκ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL