Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Ερντογάν: Το Αφρίν ήταν μόνον η αρχή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερντογάν: Το Αφρίν ήταν μόνον η αρχή...

Ως άλλος "πορθητής" εμφανίστηκε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, ένα 24ωρο μετά την κατάληψη της πόλης του Αφρίν χωρίς ουσιαστική μάχη από τον τουρκικό στρατό με την υποστήριξη φιλοτούρκων Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών. Το Αφρίν ήταν μόνον η αρχή, άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος προαναγγέλλοντας ουσιαστικά επέκταση της τουρκικής εισβολής σε όλη την ελεγχόμενη από τους Κούρδους βόρεια Συρία και προειδοποιώντας ακόμα και για χτύπημα κατά του Ιράκ.

Την ίδια ώρα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πανηγύριζαν κάνοντας λόγο για "απελευθέρωση του Αφρίν και ταπείνωση του PKK", ενώ προπαγανδίζοντας την "πολιτισμένη" δράση του τουρκικού στρατού πρόβαλλαν φωτογραφίες από το Αφρίν, που σε μεγάλο βαθμό έμεινε αλώβητο από την πολιορκία αφού δεν έγιναν μάχες, και την ισοπεδωμένη από τους βομβαρδισμούς άλλοτε πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκα. Ωστόσο, μαρτυρίες από την κουρδική πόλη κάνουν λόγο για πλιάτσικο καταστημάτων, σπιτιών, κυβερνητικών κτηρίων από τους υποστηριζόμενους από την Άγκυρα Σύρους αντάρτες, κάτι που παραδέχθηκε κι ένας απ' τους διοικητές τους υποσχόμενος να σχηματίσει ειδική μονάδα για να σταματήσει τις λεηλασίες.

Πανηγυρισμοί και αμερικανικές νουθεσίες

Πάντως, πέρα από τους τουρκικούς πανηγυρισμούς, όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές, η στρατιωτική εκστρατεία της Άγκυρας στη βόρεια Συρία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Ένας παρατεταμένος πόλεμος θα οδηγήσει σε οικονομική αιμορραγία, την οποία δεν μπορεί να αντέξει η τουρκική οικονομία καθώς παραμένει ευάλωτη στους διεθνείς κλυδωνισμούς. Τα τελευταία νέα από το μέτωπο αυτό κάθε άλλο παρά καλά είναι για τους ευρύτερους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και στο χαμηλότερο από τον περασμένο Δεκέμβριο, επίπεδο έναντι του δολαρίου, αντανακλώντας τους φόβους για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον στις εξελίξεις στο Αφρίν εκφράστηκε χθες με μια "αποστασιοποιημένη" ανακοίνωση "βαθιάς ανησυχίας" της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την επισήμανση ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων τους τελευταίους δύο μήνες έχει βάλει σε δεύτερο πλάνο τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους τζιχαντιστές να ανασυνταχθούν. "Έχουμε κατ' επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία μας στις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στην Αφρίν, ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες περί λεηλασιών", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πλευρές που δρουν στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε επίσης τη "δέσμευσή της" στην ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο της, την Τουρκία, αλλά και στους εταίρους της στον συριακό εμφύλιο, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) της ανατολικής Συρίας, βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ερντογάν: Συνεχίζουμε...

Ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι ο τουρκικός στρατός θα διευρύνει τις επιχειρήσεις του στη βόρεια Συρία και σε άλλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών. "Τώρα, μετά το Αφρίν, θα συνεχίσουμε αυτήν την επιχείρηση έως την ολοκληρωτική καταστροφή του τρομοκρατικού διαδρόμου που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ, το Άιν αλ Αράμπ (σ.σ.: η αραβική ονομασία του Κομπάνι), το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί", διακήρυξε ο Τούρκος Πρόεδρος. Η Άγκυρα αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ κι επεκτείνονται έως την τουρκική μεθόριο. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά το Αφρίν οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά. Σημειώνεται ωστόσο πως μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες που στηρίζουν τις YPG στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν απείλησε ευθέως με τουρκική εισβολή και στο βόρειο Ιράκ εάν η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης "δεν ενεργήσει εγκαίρως" εναντίον των μονάδων του PKK. "Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπούμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK. Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει κι άλλο, τότε θα υπάρξει μια νέα επιχείρηση 'Κλάδος Ελαίας' εκεί κάτω", απείλησε ανοιχτά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Λιγότερο φιλοπόλεμη και περισσότερο διπλωματική γλώσσα χρησιμοποίησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ λέγοντας πως οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν πρόθεση να παραμείνουν στο Αφρίν και πως μετά το τέλος της επιχείρησης θα αφήσουν την περιοχή σε "αυτούς που τους ανήκει πραγματικά". Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τουρκικές δυνάμεις συγκέντρωσαν τα περισσότερα από τα όπλα που είχαν παραδώσει οι ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές, καθώς, κατά τους ισχυρισμούς του, οι τελευταίοι τα εγκατέλειψαν κατά την αποχώρησή τους από την πόλη.

Κούρδοι: Η αντίσταση ξεκίνησε

Εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, οι Κούρδοι υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα προειδοποιώντας πως θα γίνουν ο «μόνιμος εφιάλτης» του τουρκικού στρατού και των Σύρων ανταρτών. Η διεθνής κοινότητα φέρει "ηθική ευθύνη" για την "αδικαιολόγητη και παράνομη επίθεση" των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν, όπου διεξάγεται "αληθινή εθνοκάθαρση", κατήγγειλε ο Χάλεντ Ίσα, εκπρόσωπος στη Γαλλία του Συριακού Κουρδιστάν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιμπραχίμ Μουσλέμ, εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας των Κούρδων της Συρίας, επεσήμανε πως "η περιοχή του Αφρίν έχει βουνά και χωριά και ο ανταρτοπόλεμος ξεκίνησε ήδη από χθες".

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης εναντίον του Αφρίν, όπως επίσης και 400 φιλοτούρκοι Σύροι αντάρτες. Ο τουρκικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι απώλειες στις τάξεις του ανέρχονται σε 46 νεκρούς και 225 τραυματίες. Η Τουρκία αρνείται ότι ο άμαχος πληθυσμός έγινε στόχος των δυνάμεων της όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανεβάζει στους 280 τον αριθμό των νεκρών πολιτών από την έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

Οι πρόσφυγες

Προσπαθώντας να διαφύγουν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, περί τις 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Αφρίν ακολουθώντας τον διάδρομο προς Νότο που οδηγεί προς τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη ή προς ζώνες υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πλέον μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση καθώς οι οργανώσεις αρωγής δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απελπισμένοι και τρομαγμένοι φεύγουν καθημερινά από το Αφρίν χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη. Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με την τοπική συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για να προσφέρει κουβέρτες και συσσίτιο στους πρόσφυγες αλλά, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, η προσπάθεια αυτή "είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα όσα χρειάζονται οι οικογένειες".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ έπειτα από περιοδεία του στη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν επεσήμανε πως η αξιοπιστία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζεται στην Αφρίν με τον κουρδικό πληθυσμό "είναι σχεδόν μηδενική". Ο Μάουρερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ βοηθά κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει σε χωριά κοντά στο Χαλέπι, τόνισε όμως ότι χρειάζεται τακτική πρόσβαση στην Αφρίν όπου οι άμαχοι έχουν δικαίωμα σε ουδέτερη, αμερόληπτη βοήθεια και το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή.

ΚΚΕ: Καταδίκη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι η κατάληψη του Αφρίν είναι ακόμα ένας επικίνδυνος κρίκος στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία κατέχει συριακό έδαφος και προωθεί σχέδιο διαμελισμού της χώρας. Το ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον συριακό λαό και ιδιαίτερα στον λαό της βόρειας Συρίας, που βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL