Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Μονομαχία Ρέντζι - Εμιλιάνο για ηγεσία και πρωθυπουργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονομαχία Ρέντζι - Εμιλιάνο για ηγεσία και πρωθυπουργία

«Η διάσπαση είναι αυτοκτονία» προειδοποίησε ο «πατριάρχης» της ιταλικής κεντροαριστεράς, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ενώ η αντιπαράθεση για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος εξελίσσεται προς το παρόν σε μια μονομαχία μεταξύ Ρέντζι και Εμιλιάνο, που ανακοίνωσε από το βήμα της Διεύθυνσης του κόμματος ότι είναι υποψήφιος για την ηγεσία του, γιατί «αυτό είναι το σπίτι μου και κανείς δεν μπορεί να με διώξει».

Ο Ρέντζι στο... Hotel California

Ο πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντζι αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο για την... Καλιφόρνια, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο διάσπασης του κόμματος και αδιαφορώντας για τη συνεδρίαση της Διεύθυνσης, ενώ ο Μικέλε Εμιλιάνο, πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Απουλίας - Μπάρι, συμμετείχε στη συνεδρίαση υπογραμμίζοντας ότι θα συμμετάσχει στο συνέδριο του κόμματος και τις προκριματικές εκλογές για να διεκδικήσει τη θέση του γενικού γραμματέα και του υποψηφίου πρωθυπουργού.

«Θα σας εξιστορήσω από το blog μου για την Καλιφόρνια, όπου θα συναντήσω μερικές ενδιαφέρουσες πραγματικότητες. Προτεραιότητα: να μάθω από όποιον είναι καλύτερος πώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ανάπτυξη σε έναν κόσμο που αλλάξει, στον ψηφιακό κόσμο, τον κόσμο της ανανέωσης» έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ορφίνι: όχι στη διάσπαση

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ορφίνι, καταθέτοντας την πρόταση για τη σύνθεση της Επιτροπής για τον κανονισμό διοργάνωσης του συνεδρίου, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη μειοψηφία υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να αποφύγουμε τους αποχαιρετισμούς, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να οικοδομήσουμε της συνθήκες της ενότητας». Τα περισσότερα στελέχη της αριστερής μειοψηφίας δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Διεύθυνσης του κόμματος, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι αποφάσισαν την ντε φάκτο διάσπασή του.

«Ζητώ από όσους έκαναν μια άλλη επιλογή να το ξανασκεφτούν» τόνισε ο Ορφίνι από το βήμα της Διεύθυνσης, αναφερόμενος στην ομάδα του Μπερσάνι και τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Τοσκάνης Ρόσι, που είχε εκδηλώσει τη διάθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Οι θέσεις όμως του Ρόσι και του Σπεράντζα στη Διεύθυνση του κόμματος παρέμειναν άδειες. Από την πλευρά του ο πρώην ηγέτης της αριστεράς πτέρυγας Τζιάνι Κούπερλο αναγνώρισε από το βήμα της Διεύθυνσης απλώς τη διάσπαση του κόμματος, εκτιμώντας ότι «ο χρόνος τελείωσε», ενώ ο πρώην δήμαρχος του Τορίνο, Πιέρο Φασίνο, που είναι με το Ρέντζι, στοιχημάτισε «στα λίγα περιθώρια που μένουν ακόμη για να αποφύγουμε τη διάσπαση».

Ο Πρόντι κατά της αυτοκτονίας

«Κάνω δεκάδες τηλεφωνήματα, ασφαλώς δεν είμαι αδιάφορος στη διάσπαση. Ιδιωτικές συζητήσεις, που παραμένουν τέτοιες» τόνισε ο Πρόντι. «Δεν θέλω να πω τίποτα για το Δημοκρατικό Κόμμα» συμπλήρωσε ο ίδιος, για να προειδοποιήσει: «την ανθρώπινη παθολογία υπάρχει και η αυτοκτονία»! Ο Πρόντι προσπαθεί να αποφύγει τη διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος και συζητάει με τους πάντες έχοντας ως στόχο την αναβίωση της Κεντροαριστεράς, που στηριζόταν σε δύο βασικούς πυλώνες, ένα εκλογικό σύστημα που διευκόλυνε τον δικομματισμό ή τον διπολισμό και την ευρωπαϊκή προσέγγιση της Ιταλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL