Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΟΗΕ / ΟΗΕ: Τέσσερις λιμοί απειλούν 20 εκατομμύρια ανθρώπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ / ΟΗΕ: Τέσσερις λιμοί απειλούν 20 εκατομμύρια ανθρώπους

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα απειληθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο από τέσσερις διαφορετικούς λιμούς που πλήττουν σήμερα τον κόσμο, εκτιμά ο ΟΗΕ. Όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του διεθνούς οργανισμού Αρίφ Χουσέιν, οι πόλεμοι στην Υεμένη, τη βορειοανατολική Νιγηρία και στο νότιο Σουδάν έχουν καταστροφικές επιπτώσεις, ενώ εξίσου απειλητική είναι η ξηρασία στην περιοχή της ανατολικής Αφρικής.

"Στα σχεδόν 15 χρόνια που βρίσκομαι στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, είναι η πρώτη φορά που μιλάμε κυριολεκτικά για λιμό σε τέσσερα διαφορετικά μέρη του κόσμου ταυτόχρονα" δήλωσε στο Reuters. "Στη Σομαλία, όταν κοιτάζω τους δείκτες σε όρους εξαιρετικά υψηλών τιμών για τα τρόφιμα, μείωσης των τιμών των ζώων κτηνοτροφίας και των γεωργικών μισθών, ο λιμός θα έρθει πολύ γρήγορα" συνέχισε.

Στην Υεμένη και στο νότιο Σουδάν, η οικονομική κατάρρευση σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν την τροφή που είναι διαθέσιμη. Οι τιμές στο νότιο Σουδάν έχουν διπλασιαστεί έως τετραπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο και οι έμποροι από την Ουγκάντα και την Κένυα θεωρούν το τοπικό νόμισμα άνευ αξίας. Όπως εκτιμά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η Υεμένη μπορεί να κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών.

Στην πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας, όπου βρίσκονται εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν διαφύγει από τους μαχητές της Μπόκο Χαράμ, δεν υφίσταται εμπόριο ούτε αγορές ούτε μεταφορές, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εξαρτώνται από την έκτακτη αρωγή.

"Επιβιώνουν στην ύπαιθρο σε καταυλισμούς, σε θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου, ζώντας σε καλύβες με λαμαρίνες για σκεπή, με ένα σημείο υδροδότησης, με κοινές κουζίνες, με ένα γεύμα την ημέρα" τονίζει ο Χουσέιν. "Και δεν βλέπουμε κάποιο τέλος στην κατάσταση αυτή" προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ έχει ήδη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, τους πολέμους σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν και σοβαρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, στο Μπουρούντι, στη Λιβύη και τη Ζιμπάμπουε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL