Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C27.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.8°C28.3°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
26 °C
24.9°C29.3°C
1 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C22.5°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.3°C26.9°C
3 BF 41%
Ασπίδα Ερντογάν για τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων / Ασυλία στον τουρκικό στρατό για τη "μάχη κατά της τρομοκρατίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασπίδα Ερντογάν για τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων / Ασυλία στον τουρκικό στρατό για τη "μάχη κατά της τρομοκρατίας"

Με νόμο που έχει αναδρομική ισχύ το Κοινοβούλιο της Τουρκίας χορήγησε ασυλία από τις διώξεις στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά της "τρομοκρατίας", δίνοντας παράλληλα διευρυμένες εξουσίες στον στρατό.

Ο νόμος καθιστά δυσκολότερη τη διερεύνηση καταγγελιών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του στρατιού κατά των Κούρδων ανταρτών και υπολογίζονται σε εκατοντάδες οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών.

Ο νέος νόμος απαιτεί να δίνεται άδεια από τον στρατό ή την πολιτική ηγεσία πριν ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη σε βάρος στρατιωτικών. Ο νόμος θα ισχύσει αναδρομικά, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Παράλληλα διευρύνεται η δικαιοδοσία των στρατοδικείων, όπου θα προσάγονται τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους στρατιωτικούς διοικητές να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε δραστηριότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα προστατεύονται επίσης από διώξεις.

Αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκότωσαν χθες 6 Τούρκους στρατιώτες σε δύο χωριστές επιθέσεις που πραγματοποίησαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν το πρωί στην περιοχή Ντέρικ, στην επαρχία Μάρντιν, και άλλοι τέσσερις από έκρηξη βόμβας στην επαρχία Χακάρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL