Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Παγκόσμιος φόρος τιμής στον άνθρωπο - σύμβολο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμιος φόρος τιμής στον άνθρωπο - σύμβολο

Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα, ενός σχεδόν μυθικού συμβόλου του αγώνα για ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ένωσε χτες ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υδρογείου, σε μια παγκόσμια, πανανθρώπινη εκδήλωση φόρου τιμής.

Ανάβοντας κεριά, αφήνοντας λουλούδια μπροστά σε μικρά και μεγάλα πορτρέτα του, υψώνοντας νοτιοαφρικανικές σημαίες και τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια, άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη, από το Πεκίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, απέτισαν φόρο τιμής στον ήρωα του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, που απέδειξε πως "κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο".

Στα βάθη της Κίνας, στην επαρχία Χιουνάν, φοιτητές στο πανεπιστήμιο Χενγκγιάνγκ άφησαν λουλούδια μπροστά από ένα πορτρέτο του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής και στο Πεκίνο, χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν στην πρεσβεία της Νότιας Αφρικής για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτη-σύμβολο του αντιρατσιστικού αγώνα, που άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 95 ετών.

Στο Λονδίνο, έξω από την πρεσβεία όπου επί χρόνια συγκεντρώνονταν οι αντίπαλοι του ρατσιστικού νοτιοαφρικανικού καθεστώτος για να διαμαρτυρηθούν, αυτή τη φορά μια ομάδα Νοτιοαφρικανών τραγουδούσε και χόρευε παραδοσιακά τραγούδια της χώρας. "Ο Μαντέλα απέτρεψε τον εμφύλιο στη Νότια Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πιστεύω ότι το κατάφερε χάρη στην ικανότητά του να συγχωρεί και να ξεχνάει το παρελθόν για το καλό της χώρας. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του", είπε ένας από τους συγκεντρωμένους.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κάποιοι απ' αυτούς τυλιγμένοι με εσάρπες στα χρώματα της νοτιοαφρικανικής σημαίας, σχημάτιζαν ουρά έξω από την πρεσβεία για να υπογράψουν το βιβλίο των συλλυπητηρίων. Άλλοι άφηναν μηνύματα στο πεζοδρόμιο. "Ευχαριστούμε για τις θυσίες που έκανες για εμάς", έγραψε ένας άγνωστος, ενώ ένας άλλος άφησε μια φωτογραφία του Μαντέλα πάνω στην οποία είχε γράψει "πατέρας της Αφρικής".

Στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ, όπου υψώνεται το άγαλμα του Μαντέλα, απέναντι από το κοινοβούλιο, ένας ανώνυμος τίμησε με το μήνυμά του τον ηγέτη που "δίδαξε τον πλανήτη ότι κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο".

"Ο Νέλσον Μαντέλα είναι πιθανότατα ο μοναδικός που μπορεί δίκαια να χαρακτηριστεί θρύλος για όλα όσα έκανε. Πέτυχε να ενώσει μια χώρα που ήταν βαθιά διαιρεμένη", δήλωσε από την πλευρά του ένας κάτοικος του Εδιμβούργου. Ένας άλλος, από το Γιοχάνεσμπουργκ, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, μίλησε για το "υπόδειγμα αγάπης και συγχώρεσης" που υπήρξε στην προσωπική και πολιτική ζωή του ο Μαντέλα. "Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν ισάξιό του, ήταν μοναδικός", πρόσθεσε.

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε ένα τεράστιο πορτρέτο του Αφρικανού ηγέτη, χαμογελαστού, να αποχαιρετάει τον κόσμο με υψωμένο το χέρι. Στην Καμπέρα της Αυστραλίας πολίτες άφησαν λουλούδια στο πεζοδρόμιο της νοτιοαφρικανικής πρεσβείας, όπως έγινε και στις Βρυξέλλες.

Στη Νέα Ζηλανδία, το Πολεμικό Μουσείο του Όκλαντ "ντύθηκε" στα χρώματα της Νότιας Αφρικής: πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο, μαύρο και άσπρο, ενώ στις ΗΠΑ, στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, οι γιγαντοοθόνες ανακοίνωναν τον θάνατο "ενός πραγματικά μεγάλου ανθρώπου"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL