Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
ΗΠΑ: Μέτρα για χορήγηση άδειας παραμονής σε μετανάστες με εισοδηματικά κριτήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Μέτρα για χορήγηση άδειας παραμονής σε μετανάστες με εισοδηματικά κριτήρια

Νέο κανονισμό ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη αιτήσεων για βίζα και άδεια παραμονής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων επειδή είναι πολύ φτωχοί, προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο εν λόγω κανονισμός, τίθεται σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη των αιτήσεων για χορήγηση προσωρινής ή μόνιμης βίζας επειδή οι αιτούντες δεν πληρούν εισοδηματικά κριτήρια ή επειδή λαμβάνουν κρατική βοήθεια, όπως επίδομα πρόνοιας, κουπόνια σίτισης, δημόσια στέγαση ή πρόσβαση στο σύστημα Medicaid, το οποίο παρέχει υγειονομική κάλυψη στους φτωχότερους Αμερικανούς.

Τον νόμο προωθεί ο επικεφαλής σύμβουλος του Ντ.Τραμπ κατά της μετανάστευσης, Στίβεν Μίλερ. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ασκώντα χρέη διευθυντή των Υπηρεσιών Πολιτογράφησης και Μετανάστευσης των ΗΠΑ, Κεν Κουτσινέλι, «μια τέτοια αλλαγή θα διασφάλιζε ότι οι μετανάστες είναι αυτόνομοι, κατά το ότι δεν εξαρτώνται από δημόσιους πόρους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, αλλά μάλλον εξαρτώνται από τις δικές τους δυνατότητες, καθώς από πόρους μελών των οικογενειών τους, χορηγών, και ιδιωτικών οργανώσεων».

«Η αρχή που μας καθοδηγεί είναι μια παλιά αμερικανική αξία η οποία είναι η αυτονομία», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «θα έχει επίσης το μακροπρόθεσμο όφελος της προστασίας των φορολογουμένων διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν σε αυτή τη χώρα δεν γίνονται δημόσιο βάρος, αλλά μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια, όπως έχουν κάνει τα περασμένα χρόνια μετανάστες».

Επικριτές του εν λόγω νόμου χαρακτηρίζουν ότι το σχέδιο ως προσπάθεια περικοπής της νόμιμης μετανάστευσης χωρίς να χρειαστεί να περάσει από το Κογκρέσο.

Βάσει των νέων κανονισμών, περισσότεροι από τους μισούς αιτούντες για «πράσινη» κάρτα για οικογενειακούς λόγους, μπορεί να δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Migration Policy Institute).

Περίπου 800.000 πράσινες κάρτες δόθηκαν το 2016.

Σύμφωνα με αναλυτές, «ο νέος κανονισμός απορρέει από τον Νόμο για τη Μετανάστευση του 1882, που επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αρνηθεί τη χορήγηση βίζας σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να γίνει "δημόσιο βάρος"».

Οι περισσότεροι μετανάστες δεν πληρούν τις προυποθέσεις ώστε να πάρουν την «πράσινη» κάρτα, καθώς ο νέος κανονισμός που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διευρύνει τον ορισμό του «δημόσιου βάρους» ώστε να απορρίπτονται περισσότερες αιτήσεις.

Οι αιτούντες θα πρέπει τώρα να δείξουν ότι διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος προκειμένου να εξασφαλίσουν βίζα και ο κανονισμός διευρύνει κατά πολύ τον κατάλογο των κυβερνητικών επιδομάτων που δεν θα τους επιτρέψει την απόκτηση άδειας παραμονής στις ΗΠΑ.

Συνήγοροι των μεταναστών έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ο κανονισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δημόσια υγεία αποτρέποντας τους μετανάστες από τα να χρησιμοποιούν υγειονομική ή διατροφική βοήθεια την οποία οι ίδιοι ή τα παιδιά τους δικαιούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλαξε το εγχειρίδιο χρήσης του για εξωτερικές υποθέσεις τον Ιανουάριο του 2018 ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια στους διπλωμάτες να αρνηθούν τη χορήγηση βίζας με αιτιολογία το «δημόσιο βάρος».

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο αριθμός των αιτήσεων για βίζα που έλαβαν αρνητική απάντηση με αυτήν την αιτιολογία τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL