Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Η (ισπανική) σοσιαλδημοκρατία στο εδώλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η (ισπανική) σοσιαλδημοκρατία στο εδώλιο

Ο παλαίμαχος Γκονθάλεθ τους ξεπέρασε και πάλι όλους με έναν πραγματικό παροξυσμό υποστηρίζοντας ότι ο Ιγκλέσιας είναι σαν τη... Μαρίν Λεπέν(!) «αθωώνοντας» το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που δημιούργησαν οι σοσιαλιστές και η Δεξιά

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και τα ενωτικά ψηφοδέλτια αποτελούν στη πράξη το δεύτερο ισπανικό κόμμα στοχεύοντας να κερδίσουν τις εκλογές από τη Δεξιά και να σχηματίσουν κυβέρνηση με το... Σοσιαλιστικό Κόμμα, που εξαπέλυσε μια τεράστια εκστρατεία λάσπης εναντίον του Podemos και της ηγεσίας του.

Η τεράστια πλειοψηφία των 70.000 μελών και φίλων της Ενωμένης Αριστεράς εκφράστηκε υπέρ της κοινής καθόδου με το Podemos και τα ενωτικά ψηφοδέλτια, ενώ μέσα στην εβδομάδα ανάλογη απόφαση αναμένεται να πάρει και η βάση του Podemos. Την ίδια στιγμή τα δύο κόμματα έχουν σχηματίσει μια ομάδα για την επεξεργασία του κοινού προγράμματος και συνεπώς των ενωτικών ψηφοδελτίων. «Θα οικοδομήσουμε μια χώρα με τον Γκαρθόν» τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι στις 26 Ιουνίου η Αριστερά θα κερδίσει τις εκλογές γυρίζοντας σελίδα στη χώρα.

«Εύχομαι τη συμφωνία και κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει δυνατή» συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας ζητώντας από όλους «να αφήσουμε να δουλέψουν» οι οργανωτικοί υπεύθυνοι του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς Ετσενίκε και Μπαρένα, εκτιμώντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου τόσο της Ενωμένης Αριστεράς όσο και του Podemos εύχονται μια συμφωνία για τη πρόοδο και την αλλαγή».

Προτεραιότητα η ήττα της Δεξιάς

Απευθυνόμενος με γενναιοδωρία προς τους σοσιαλιστές ο Ιγκλέσιας αδιαφόρησε για τις ύβρεις που εκτοξεύουν εναντίον του υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη και εάν κερδίσουμε, θα συνεχίσουμε να τείνουμε το χέρι μας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα... Σε αυτή την περίπτωση το βασικό είναι να βγούμε κερδισμένοι. Για εμάς θα είναι να ξεπεράσουμε το Λαϊκό Κόμμα και να κερδίσουμε τις εκλογές. Όχι για εμάς, αλλά για τη χώρα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μπορούμε να συμφωνήσουμε με άλλους. Για εμάς το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να είναι ένας σύμμαχος, ελπίζουμε να κυβερνήσουμε μαζί τους» είπε εκφράζοντας παράλληλα τη διάθεσή του να έχει στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης της αλλαγής τον ηγέτη των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

Οι Γκονθάλεθ πήγαν... Παναμά

Ποιοι είναι όμως οι σοσιαλιστές που καταγγέλλουν το Podemos και τον Ιγκλέσιας; Το σκάνδαλο των off shore του Παναμά έφθασε ακόμη και μέσα στο ίδιο το σπίτι του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού και ορκισμένου εχθρού του Podemos Φελίπε Γκονθάλεθ, γιατί η σύζυγός του Μαρία Βακέρο διατηρούσε λογαριασμό διαμέσου της Mossack Fonseca σε έναν από τους φορολογικούς παραδείσους του Ειρηνικού.

Η Βακέρο δεν είναι μια τυχαία.. καταθέτης, αφού εργάστηκε ως επενδυτικός σύμβουλος μεγάλων πελατών στον τραπεζικό κολοσσό της Καταλωνίας La Caixa και ήξερε πολύ καλά τι εστί... φορολογικός παράδεισος. Η Mossack Fonseca όμως έχει και άλλον πελάτη της οικογένειας Γκονθάλεθ, γιατί ο γαμπρός του είναι διευθύνων σύμβουλος στην Tagua Capital, την επενδυτική εταιρεία υψηλού ρίσκου που ιδρύθηκε με τη βοήθεια του Γκονθάλεθ και φαίνεται να έχει καμιά... πενηνταριά λογαριασμούς στη Mossack Fonseca. Άλλους τόσους λογαριασμούς στη Mossack έχει και ο Χεσούς Μπαρδέρας, ένας επιστήθιος φίλος του Γκονθάλεθ, που μετακόμισε στον Άγιο Δομίνικο.

Ακόμη και οι δύο γιοι του Γκονθάλεθ, που παραμένουν εκτός δημόσιας ζωής, επωφελήθηκαν από τις.. αρετές του πατέρα τους, ο ένας στην τεχνολογική Indra, το 10% της οποίας ανήκει στον πατέρα του, και ο άλλος διασφαλίζοντας έναν επίγειο παράδεισο στο Καστεγιάρ ντε λα Φροντέρα κοντά στο Κάθιδ, όχι βέβαια σαν τα 45 εκτάρια του κτήματος του πατέρα του ή του διαμερίσματος των 600 τετρ. μέτρων, που ζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Ο Φελίπε Γκονθάλεθ όταν αποχώρησε από την πρωθυπουργία, ήταν πολύ νέος για να βλέπει τη ζωή του να φεύγει. Για τον λόγο αυτόν ως καλός σοσιαλιστής και «σύντροφος»... βρήκε μια θεσούλα στο διοικητικό συμβούλιο του ενεργειακού κολοσσού Gas Natural Fenosa, λέγεται προς τουλάχιστον 60.000 ευρώ το έτος. Έτσι, για να συμπληρώνει τη... συνταξούλα του.

Έργα και ημέρες σοσιαλιστών υπουργών

Ο Γκονθάλεθ άνοιξε όμως το δρόμο και σε άλλους σοσιαλιστές, «συντρόφους» και κυρίως σε αυτούς που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, τους υπουργούς Οικονομικών! Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πρώην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και αργότερα υπουργό Οικονομικών Πέδρο Σόλμπες, που επί πρωθυπουργίας Γκονθάλεθ εισήγαγε τις ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις, αυτές που στην Ισπανία αποκαλούνται έως σήμερα «σκουπιδοσυμβάσεις».

Ο Σόλμπες πήρε προαγωγή και έγινε επίτροπος Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι αποτελώντας έναν πραγματικό τζιχαντιστή του νεοφιλελευθερισμού. Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Θαπατέρο ο Σόλμπες βρέθηκε εκ νέου υπουργός Οικονομικών για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο. Με την αποχώρησή του όμως βρέθηκε και αυτός στο διοικητικό συμβούλιο της ενεργειακής Endesa, που ανήκει στον ιταλικό όμιλο της Enel, και στη διεύθυνση του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού Barclays Bank.

Ας δούμε τι έκανε και η τελευταία σοσιαλίστρια υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, η υπουργός που διαδέχθηκε τον Σόλμπες. Η Έλενα Σαλγκάδο δεν ήταν μόνο η τελευταία υπουργός Οικονομικών, αλλά και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θαπατέρο. Είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε με τους κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Τρεις μήνες μετά την αποχώρησή της από τον υπουργικό θώκο βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Chilecta, της μεγάλης θυγατρικής της Endesa στη Χιλή, που ανήκει και αυτή στη μεγάλη ιταλική ηλεκτρική εταιρεία Enel.

Εναντίον της Σαλγκάδο δεν εφαρμόστηκε κανένας από τους κανόνες «δεοντολογίας» που απαγορεύουν την ανάληψη θέσεων στον ιδιωτικό τομέα πριν από τη παρέλευση διετίας από την αποχώρηση από ένα δημόσιο υψηλό αξίωμα. Αντ'αυτού η «συντρόφισσα» Σαλγκάδο βρέθηκε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του ισπανικού πολυεθνικού κολοσσού διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Abertis, στην επενδυτική Trilantic Capital Partners, στην εταιρεία νομικών συμβούλων Mai Legal και στον κολοσσό τυποποιημένων τροφών αλιείας Pescanova!

Αντικομμουνιστική υστερία

Δεν έφθαναν αυτά. Η πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Σουζάνα Ντίαθ, που ανήκει στην τάση... Γκονθάλεθ στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, εξαπέλυσε την Τετάρτη έναν λίβελο εναντίον του Podemos «καταγγέλλοντας» ότι ο Ιγκλέσιας και το κόμμα του «ενδιαφέρονται μόνο για τα αξιώματα και τις καρέκλες». Ήταν οι πιο ήπιοι χαρακτηρισμοί, γιατί ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και σημερινός εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής του, Αντόνιο Ερνάνδο, προχώρησε σε μια αντικομμουνιστικού τύπου υστερία βλέποντας στο πρόσωπο του Ιγκλέσιας τουλάχιστον τον... Στάλιν!

Για τον Ερνάνδο ο Ιγκλέσιας και το κόμμα του αντιπροσωπεύουν την παλιά κομμουνιστική αριστερά, που επιστρέφει στο προσκήνιο κυρίως διαμέσου της συμφωνίας με την Ενωμένη Αριστερά. «Τώρα θέλει να μετατραπεί στην παλιά Αριστερά, την ξεπερασμένη και πεπαλαιωμένη Αριστερά, μια κομμουνιστική Αριστερά που έχει την εμμονή να ξεπεράσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ακόμη και με το κόστος να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα η Δεξιά» κήρυξε σε συνέντευξη Τύπου ο Ερνάνδο καθιστώντας σαφές και το πλαίσιο της αντιπαράθεσης των σοσιαλιστών έναντι των ενωτικών ψηφοδελτίων της Αριστεράς.

Ο παλαίμαχος όμως Γκονθάλεθ τους ξεπέρασε και πάλι όλους με έναν πραγματικό παροξυσμό υποστηρίζοντας ότι ο Ιγκλέσιας είναι σαν τη... Μαρίν Λεπέν(!) «αθωώνοντας» το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που δημιούργησαν οι σοσιαλιστές και η Δεξιά και υποστηρίζοντας ότι «η διαφθορά στην Ισπανία, εάν συγκριθεί με αυτή της Βενεζουέλας, είναι παιχνίδι για μικρά παιδιά». Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γκονθάλεθ ανήκει στην ίδια συνομοταξία αυτών που υποστήριζαν ότι «όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι», ότι «κυβερνούν μια διεφθαρμένη χώρα» και ότι τελικώς... «όλοι μαζί τα φάγαμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL