Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Σωτήρια παρέμβαση Σάντσεθ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρια παρέμβαση Σάντσεθ

Η νέα Ισπανία του Σάντσεθ έστειλε ένα σαφές μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, επαναφέροντας τις αξίες και το ήθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. "Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε, να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή και να προσφέρουμε ένα ασφαλές λιμάνι σε αυτά τα άτομα" τόνισε η ισπανική κυβέρνηση στέλνοντας στον ΟΗΕ την απόφασή της να φιλοξενήσει τους 629 πρόσφυγες που περιπλανιόνταν από την Παρασκευή στα ανοιχτά της Μάλτας με το σκάφος Aquarius, που ανήκει στη ΜΚΟ SOS Mediterraneè. Αυτή τη στιγμή άλλοι 790 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε ιταλικά πολεμικά και εμπορικά πλοία που περιπλανιούνται στη Μεσόγειο αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης Κόντε.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Σαλβίνι και ο υπουργός Μεταφορών του Κ5Α Τονιτσέλι αποφάσισαν να κλείσουν τα ιταλικά λιμάνια στα σκάφη με τους μετανάστες και πρόσφυγες αδιαφορώντας για της συνθήκες ζωής τους. Για τον ρατσιστή Σαλβίνι, "η Ιταλία δεν θα είναι ένα στρατόπεδο μεταναστών", ενώ για τον Τονιτσέλι "οι μετανάστες περνάνε καλά στο πλοίο" και "κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ιταλία έχει ξενοφοβική πολιτική εναντίον των μεταναστών".

Η Μάλτα του πρωθυπουργού Μουσκάτ επέμεινε ότι η υποδοχή τους ήταν θέμα της Ιταλίας. Ο "διάλογος" της Ρώμης με τη Βαλέτα θα πρέπει να πάρει βραβείο κυνισμού και απανθρωπιάς, με την κατάσταση της υγείας των προσφύγων, μεταξύ των οποίων 113 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά και 7 έγκυες, να χειροτερεύει και τους συμμετέχοντες στην αποστολή Γιατρούς του Κόσμου που είναι στο πλοίο να αγωνιούν για την τύχη ορισμένων μεταναστών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε προσπάθησε να μειώσει τους τόνους με την αποστολή δύο μικρών σκαφών με γιατρούς στο Acquarius και ευχαριστώντας την ισπανική κυβέρνηση. "Είχαμε ζητήσει μια χειρονομία αλληλεγγύης από την Ε.Ε. για αυτή την έκτακτη κατάσταση. Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τις ισπανικές αρχές γιατί αποδέχθηκαν την έκκληση" δήλωσε ο Κόντε, ενώ ο Σαλβίνι με περισσό θράσος δήλωνε ότι "όποιος υψώνει την φωνή του κερδίζει".

Ο Σαλβίνι δεν "κέρδισε" μόνο τη Μάλτα και την Ισπανία. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Αγίας Έδρας για τον Πολιτισμό, καρδινάλιος Ραβάζι έβαλε μια ανάρτηση από εδάφιο από το κατά Ματθαίο ευαγγέλιο: "Ήμουν ξένος και δεν με βοηθήσατε". Σε λίγη ώρα η ανάρτηση γέμισε με ύβρεις και προσβολές, αποδεικνύοντας τη μεγάλη νίκη του ρατσιστή Σαλβίνι σε θεούς και ανθρώπους.

Η μεγάλη καρδιά των φτωχών και η μικροψυχία των λαϊκιστών

"Εάν ένας υπουργός χωρίς καρδιά αφήνει να πεθάνουν στη θάλασσα έγκυες, παιδιά, γέροι και ανθρώπινες ψυχές, το λιμάνι της Νάπολης είναι έτοιμο να τους υποδεχθεί. Εμείς είμαστε άνθρωποι με μια μεγάλη καρδιά. Η Νάπολη είναι έτοιμη, χωρίς λεφτά, να σώσει ανθρώπινες ζωές" τόνισε χθες ο κινηματικός δήμαρχος της Νάπολης Ντε Ματζίστρις προσκαλώντας το Aquarius.

"Λέμε όχι στις πολιτικές με γεύση φασισμού του υπουργού" συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Μεσσήνης Ακορίντι, καλώντας το πλοίο με τους μετανάστες "να δέσει στο λιμάνι μας". "Το Παλέρμο το λέει και στο όνομα του ότι είναι 'όλο ένα λιμάνι' και είναι πάντα έτοιμο να σώζει ζωές" πήρε τη σκυτάλη ο δήμαρχος του Παλέρμο Ορλάντο. "Εμείς παραμένουμε άνθρωποι και περιμένουμε το πλοίο" δήλωσε ο δήμαρχος του Ρέτζιο Καλάμπρια Φαλκοματά, για να τον ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι δήμαρχοι παραθαλάσσιων πόλεων.

Τη μεγάλη του μικροψυχία έδειξε αντίθετα ο δήμαρχος του Κ5Α του κοσμοπολίτικου λιμανιού του Λιβόρνο Νογκαρίν, ο οποίος, αφού αρχικά δήλωσε ότι "είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες" από το Acquarius, σε ελάχιστα λεπτά ξέχασε τον ανθρωπισμό του μπροστά στην κομματική πειθαρχία. "Από τη στιγμή που κατάλαβα ότι αντικειμενικά αυτό μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση, μου φάνηκε σωστό να βγάλω το post", "δεν ήθελα να δημιουργήσει διπλωματικά επεισόδια" τόνισε ο ψευτοανθρωπιστής δήμαρχος του Κ5Α.

Η Βαρκελώνη της αλληλεγγύης

"Ευχαριστούμε, δήμαρχε (της Νάπολης). Και η Βαρκελώνη είναι έτοιμη να σώσει ζωές. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να οργανωθούν για να υποδεχθούν (τους πρόσφυγες) ή διαφορετικά θα είναι όλη η Ευρώπη που θα βουλιάξει" απάντησε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου στον Ντε Ματζίστρις, για να ευχαριστήσει αργότερα τον Σάντσεθ για την απόφασή του να ανοίξει το λιμάνι της Βαλένθια για τους πρόσφυγες και μετανάστες του Aquarius.

Η επιλογή της Βαλένθια δεν ήταν τυχαία από τον Σάντσεθ, γιατί προηγούμενα το είχε ζητήσει ο σοσιαλιστής πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Χώρας της Βαλένθια Πουίχ, που κυβερνά χάρη στη συμμαχία του με το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς Compromis. Τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα, οι εργατικές επιτροπές CC.OO. και η φιλοσοσιαλιστική UGT, είχαν ζητήσει και αυτά το άνοιγμα των ισπανικών λιμανιών.

Η πρώτη δημοσκόπηση χωρίς τον... Ραχόι

Στην πρώτη δημοσκόπηση από την πτώση του Ραχόι που έκανε η Celeste - Tel, το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται ότι κρατά με απόσταση αναπνοής τα ηνία με το 25,8% και 102-105 βουλευτές, το Λαϊκό Κόμμα υποχωρεί στο 24,3% και στους 98-102 βουλευτές, οι Πολίτες φθάνουν στο 21,1% και στους 65-68 βουλευτές, ενώ το Unidos Podemos υποχωρεί στο 17,5% και στους 50-54 βουλευτές.

Δημοτικές κάλπες στην Ιταλία: Άνοδος Λέγκας, πτώση Κ5Α και απώλειες Δ.Κ.

Ο πρώτος γύρων των δημοτικών εκλογών σε 761 δήμους, που αφορούσαν 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους και κυρίως μικρές και λίγες μεσαίες πόλεις, ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με τη Λέγκα του Βορρά να επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της και να μετατρέπεται στο μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροδεξιάς, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος της, το Κ5Α, είδε τα ποσοστά του να απέχουν πολύ από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία του Κ5Α να εμφανιστεί δυναμικά στις τοπικές κοινωνίες.

Παρόλο που ο πρώην πρωθυπουργός Τζεντιλόνι και άλλα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος εμφανίστηκαν αισιόδοξα για τα αποτελέσματα της Κεντροαριστεράς, αυτή κινδυνεύει να χάσει στον δεύτερο γύρο -που θα πραγματοποιηθεί σε δύο Κυριακές- παλιά προπύργια της Αριστεράς εδώ και δεκαετίες, όπως τους δήμους της Πίζας, της Ίμολα και της Σιένα, ενώ στο "κόκκινο" Τέρνι το Δ.Κ. έπεσε κάτω από το 15% και η Κεντροδεξιά εκτινάχθηκε στο 48%, με τη Λέγκα να φθάνει στο 29,4%. Η συμμετοχή υποχώρησε 6%, στο 61,19%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL