Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C25.7°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.0°C
3 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.7°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
3 BF 46%
Θερμό καλοκαίρι στη Ρώμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θερμό καλοκαίρι στη Ρώμη

Πρόωρες εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου με ένα «γερμανικό» εκλογικό σύστημα, που θα εγγυάται έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τον Μπερλουσκόνι, προωθεί ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντζι. Το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL βάζει όμως μια κοινωνική... τρικλοποδιά στην κυβέρνηση και τον Ρέντζι.

Η γενική γραμματέας του Σουζάνα Καμούσο θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να απαιτήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των voucher, μεταφέροντας τον πήχη της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το Δημοκρατικό Κόμμα στους... δρόμους. Η CGIL ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μεγάλη εθνική διαδήλωση στις 17 Ιουνίου στη Ρώμη για να υπερασπιστεί «τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των νέων και των εργαζομένων». Η CGIL είχε συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας δημοψήφισμα για την κατάργηση των voucher, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να το αποφύγει, αντικαθιστώντας τον ρόλο των voucher με άλλες μορφές πρεκαριάτου.

O Γκρίλο, ο Μπερσάνι, ο Φρατοϊάνι, ο Τσιβάτι, ο Φερέρο και ο Ρεβέλι έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στον νέο νόμο. Το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατών Προοδευτικών Ρομπέρτο Σπεράντζα τόνισε ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης εάν θέσει το θέμα η κυβέρνηση για να αλλάξει το καθεστώς των voucher και να αποφύγει το δημοψήφισμα, ενώ από το Δημοκρατικό Κόμμα τους ασκούν πιέσεις για να είναι συνεπείς με τις δηλώσεις τους για στήριξη της κυβέρνησης.

«Γερμανικός» εκλογικός νόμος

Το Δημοκρατικό Κόμμα στοχεύει να φέρει τον νέο εκλογικό νόμο στη Βουλή στις 5 Ιουνίου και φαίνεται ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον 400 τροπολογίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μεικτά ποσοστά 50% πλειοψηφικού και 50% απλής αναλογικής για την εκλογή των βουλευτών και της μείωσης του προβλεπομένου ορίου από το 5% στο 3%. Ο Γκρίλο βιάζεται ακόμη περισσότερο, ζητώντας να στηθούν οι κάλπες στις 10 Σεπτεμβρίου ή και νωρίτερα, ενώ με εσωτερικό δημοψήφισμα 27.473 μέλη του Κινήματος ψήφισαν υπέρ του «γερμανικού» εκλογικού νόμου και μόλις 1.532 κατά.

Υπέρ των εκλογών το φθινόπωρο τάσσονται όλες οι δυνάμεις της Δεξιάς, από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τη ρατσιστική και αντιδραστική Λέγκα του Βορρά έως τους «νεοφασιστικίζοντες» Αδελφούς της Ιταλίας. Μόνο ο κεντρώος υπουργός Εξωτερικών Αλφάνο αντιτίθεται στις εκλογές και κυρίως στο όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή, αναζητώντας σωσίβιο συνεργασιών για το κόμμα του. Εναντίον του εκλογικού νόμου και των αιφνιδιαστικών εκλογών τάσσονται όσες δυνάμεις βρίσκονται στα αριστερά του Ρέντζι, από το Κίνημα Δημοκρατικών Προοδευτικών των Ντ’ Αλέμα και Μπερσάνι και τον Πιζαπία έως την Ιταλική Αριστερά, την Κομμουνιστική Επανίδρυση και την Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, που παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να αποτελεί κόμμα.

«Προεκλογικές» επενδύσεις από τον Τζεντιλόνι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι υπέγραψε χθες ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 47 δισ. για την επόμενη... δεκαπενταετία, για την περίοδο 2017 - 2032, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 δισ. θα επενδυθούν για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών, δρόμων, σιδηροδρόμων και λιμανιών, ενώ 8 δισ. θα επενδυθούν σε δημόσια κτήρια, κυρίως σχολεία, και τα υπόλοιπα στο νερό, την Υγεία, τις περιφέρειες, την άμυνα και την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL