Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Γερμανία / Γερμανία: Ο Σουλτς, οι ήττες και η προσδοκία του θαύματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Ο Σουλτς, οι ήττες και η προσδοκία του θαύματος

Προβληματισμός και κατήφεια στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών μετά το νέο απογοητευτικό αποτέλεσμα σε τοπικές εκλογές υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς

Το κλίμα ήταν βαρύ το βράδυ της Κυριακής στο κτήριο Βίλι Μπραντ στο Βερολίνο. Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) προσπαθούσε να ερμηνεύσει την αναπάντεχα ξεκάθαρη ήττα του στις τοπικές εκλογές στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν και ο Μάρτιν Σουλτς, ο φέρελπις υποψήφιος για την καγκελαρία, προσπαθούσε να πείσει τους συντρόφους του -ίσως και τον εαυτό του- ότι τίποτε δεν έχει χαθεί εν όψει των επόμενων τοπικών εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Αντίθετα, στο γυάλινο “καράβι” των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά, είχαν στήσει πάρτι ένα λεπτό μετά τις 7, όταν βγήκαν τα πρώτα exit poll και διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις, που έφερναν ισόπαλα τα δύο κόμματα στο κρατίδιο του Βορρά. Ο μέχρι πρότινος άγνωστος χριστιανοδημοκράτης Ντάνιελ Γκίντερ, κατάφερε να προσθέσει σχεδόν δύο μονάδες στο αποτέλεσμα του 2012, ενώ ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Τόρστεν Άλμπινγκ έχασε πάνω από τρεις μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει η CDU με σχεδόν έξι μονάδες μπροστά και να χάσει το SPD έναν τοπικό πρωθυπουργό, που τον θεωρούσε δεδομένο. Αλλά, ακόμη κι αν δεν τον χάσει -υπάρχουν πολλές δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος- βλέπει να εξανεμίζεται το περιβόητο “εφέ” Σουλτς, που θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή στο Βερολίνο το Σεπτέμβριο, αποκαθηλώνοντας την... αιώνια καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Για να φουσκώσουν τα πανιά του Σουλτς στο ταξίδι προς την καγκελαρία, θα έπρεπε να αποδείξει ότι η εντυπωσιακή άνοδός του στις δημοσκοπήσεις μέσα στον χειμώνα θα συνοδευόταν από χειροπιαστές επιτυχίες στις τρεις τοπικές κάλπες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Τις δύο αναμετρήσεις το SPD τις έχασε. Κι αν η πρώτη ήττα στο κρατίδιο του Ζάαρ τον Μάρτιο μπορούσε να ξεπεραστεί -έτσι κι αλλιώς στο μικρότερο κρατίδιο της χώρας οι πολίτες δήλωναν ευχαριστημένοι από τη χριστιανοδημοκράτισσα πρωθυπουργό τους- η προχθεσινή στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν είναι ιδιαίτερα επώδυνη, ακόμη κι αν ισχύει σε μεγάλο βαθμό το ότι οι ψηφοφόροι πρωτίστως απογοητεύτηκαν από τα φάουλ που έκανε τις τελευταίες μέρες ο Άλμπινγκ στην προσωπική προεκλογική εκστρατεία του. Κι αυτό διότι στην υπόλοιπη Γερμανία αυτό που βλέπουν οι πολίτες είναι ότι το SPD δεν τραβάει, κι ότι αργά και σταθερά -όπως άλλωστε το συνηθίζει- η Μέρκελ καταφέρνει να πείσει, πως σ’ αυτό τον ταραγμένο κόσμο είναι η μόνη που εγγυάται στους Γερμανούς ότι η... νιρβάνα τους μπορεί να συνεχιστεί.

Πάντως ο Σουλτς δηλώνει ότι δεν παρατάει την προσπάθεια. Και δίνει τη μάχη όλων των μαχών για τη νίκη στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία την επόμενη Κυριακή. Εάν το SPD κερδίσει με άνεση στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, όπου είναι και παραδοσιακά ισχυρό, τότε μένουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εάν χάσει -κάτι τέτοιο θα είναι μεγαλύτερη έκπληξη από την προχθεσινή στο Βορρά- τότε μόνο ένα... θαύμα θα αποτρέψει μια ακόμη τετραετία Μέρκελ στην καγκελαρία.

Νεκροταφείο ξανά η Μεσόγειος για πρόσφυγες και μετανάστες

Διακόσιοι αγνοούμενοι σε δυο ναυάγια

Διακόσιοι άνθρωποι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων -και πιθανότατα νεκρών- σε δύο ναυάγια που έγιναν στη Μεσόγειο το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται από τα αφρικανικά παράλια προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που συγκέντρωσαν η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, το πρώτο ναυάγιο ήταν ενός φουσκωτού που είχε αποπλεύσει την Παρασκευή από τη Λιβύη με περίπου 130 επιβαίνοντες αλλά μέσα σε μερικές ώρες άρχισε να χάνει αέρα κι ανατράπηκε. Περίπου 50 επιζήσαντες διασώθηκαν από ένα εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στη νότια Σικελία. Την Κυριακή βυθίστηκε ανοιχτά της Λιβύης ακόμα ένα πλοιάριο που μετέφερε περίπου 120 ανθρώπους. Μόνο επτά άτομα διασώθηκαν από ψαράδες και Λίβυους λιμενικούς, ενώ οι σοροί 10 γυναικών και ενός παιδιού βρέθηκαν σε παραλία στη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Συνολικά, πάνω από 6.000 άνθρωποι διασώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, ενώ αρκετές εκατοντάδες άλλοι -που διασώθηκαν εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης- μεταφέρθηκαν πίσω στην αφρικανική χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL