Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Τον ήξεραν, τον παρακολουθούσαν, τους επιτέθηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τον ήξεραν, τον παρακολουθούσαν, τους επιτέθηκε

Γνωστός στις αρχές, με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, πολύχρονες καταδίκες και ύποπτος για ισλαμιστική δράση ήταν ο ένοπλος που σκότωσε -πριν πέσει κι ο ίδιος νεκρός- χθες βράδυ έναν αστυνομικό στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στην πιο κεντρική και τουριστική περιοχή του Παρισιού, σε μια επίθεση την ευθύνη της οποίας έσπευσε να αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόκειται για τον 39χρονο Καρίμ Σερφί, κάτοικο των παρισινών προαστίων, θεωρούμενο από τις διωκτικές αρχές ως ύποπτο ισλαμιστικής δράσης. Μάλιστα η τελευταία φορά που είχε συλληφθεί ήταν τον Φεβρουάριο, όταν απείλησε ότι θα σκοτώσει αστυνομικούς, αφέθηκε όμως ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων.

Οι γαλλικές και βελγικές αρχές αναζητούν τυχόν συνεργάτες του, ενώ τρεις συγγενείς του έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση. Ένας από τους πιθανολογούμενους συνενόχους του παραδόθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας χθες το πρωί. Δεν έγινε γνωστό όμως το πώς σχετίζεται με την επίθεση στο Παρίσι. Ο καταζητούμενος, που σύμφωνα με το Reuters ονομάζεται Γιουσούφ Ελ Οσρί, είναι 35 ετών και χαρακτηρίζεται «πολύ επικίνδυνος». Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα εισιτήριο τρένου για τη Γαλλία με ημερομηνία 20 Απριλίου 2017, όπλα και κουκούλες. Οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ενημερώσει τις αντίστοιχες γαλλικές πριν από την επίθεση στα Ηλύσια Πεδία για την επικείμενη άφιξή του Ελ Οσρί στη Γαλλία. Το Ισλαμικό Κράτος, στην ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη, ανέφερε ότι ο δράστης ονομαζόταν "Άμπου Γιούσεφ Αλ Μπελγκίκι" (δηλαδή "Ο Βέλγος"). Παραμένει αδιευκρίνιστο τι είναι αυτό που συνδέει τον Ελ Οσρί με τον Σερφί ή με τον "Αλ Μπελγκίκι".

Ο Καρίμ Σερφί, ο δράστης της επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία, πυροβόλησε με καλάσνικοφ εναντίον ενός περιπολικού που ήταν σταματημένο σε ερυθρό σηματοδότη. Ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο όχημα σκοτώθηκε επιτόπου, δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Δευτερόλεπτα αργότερα έπεσε νεκρός κι ο δράστης από τα πυρά άλλων αστυνομικών.

Ο Σερφί είχε εκτίσει δεκαετή κάθειρξη για προηγούμενες επιθέσεις κατά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας. Το 2001, αφού έκλεψε ένα αυτοκίνητο, πυροβόλησε εναντίον δύο αστυνομικών με πολιτικά που προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Ενώ ήταν υπό κράτηση, πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο αρπάζοντας το όπλο του. Ήταν Γάλλος υπήκοος και ζούσε με τη μητέρα του στο προάστιο Σελ, στο ανατολικό Παρίσι. Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2015 αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης άλλων δύο χρόνων για άλλα αδικήματα. Είχε συλληφθεί για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο εφέτος με την κατηγορία ότι απείλησε να σκοτώσει αστυνομικούς, όμως αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Κοντά στο πτώμα του οι αστυνομικοί βρήκαν ένα χειρόγραφο μήνυμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. "Άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών γνωρίζοντας ότι θα τον σκότωναν" σημείωσε πηγή προσκείμενη στις έρευνες. Εκτός από το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε στην επίθεση, στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν επίσης ένα αεροβόλο και πολλά μαχαίρια.

Οι αντιδράσεις

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, την ώρα μάλιστα που μεταδιδόταν απευθείας το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις έντονες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου. Η Λεπέν έσπευσε να ζητήσει από την κυβέρνηση Ολάντ να εφαρμόσει "αμέσως" τα μέτρα που περιλαμβάνει το προεκλογικό μανιφέστο του Εθνικού Μετώπου, δηλαδή αποκατάσταση των συνοριακών ελέγχων και απελάσεις όλων των ξένων που βρίσκονται στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών ασφαλείας. Το γεγονός ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν κι αυτός Γάλλος πολίτης προφανώς αποτελεί μια "λεπτομέρεια" για την αρχηγό της Ακροδεξιάς.

Οι δηλώσεις της προκάλεσαν την οργή του πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ, που την κατηγόρησε για "χωρίς αιδώ" προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της επίθεσης σπέρνοντας τον φόβο και τον διχασμό στον γαλλικό λαό. Ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε και στις επίσης σκληρές δηλώσεις του υποψήφιου του γκωλικής Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν επισημαίνοντας τις δικές του επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας την εποχή που ήταν πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.

Ο Φιγιόν, που προωθεί μια σκληροπυρηνική ατζέντα στο ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Βρισκόμαστε σε πόλεμο, δεν υπάρχει εναλλακτική, ή εμείς ή αυτοί".

Θέση έσπευσε να πάρει και ο Τραμπ με τα γνωστά tweets του, προεξοφλώντας ότι η επίθεση στα Ηλύσια Πεδία θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. «Άλλη μία τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Ο λαός της Γαλλίας δεν θα το ανέχεται αυτό για πολύ. Θα έχει μεγάλη επίπτωση στις προεδρικές εκλογές» έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον λογαριασμό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL