Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ιταλία: Ο Ρέντσι με το 68% του Δημοκρατικού Κόμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Ο Ρέντσι με το 68% του Δημοκρατικού Κόμματος

Ανταπόκριση από τη Ρώμη

Του Αργύρη Παναγόπουλου 

Ο Ματέο Ρέντσι κέρδισε με το 68% τη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ Ντ’Αλέμα και Μπερσάνι προειδοποίησαν για επιστροφή Μπερλουσκονι με «μεγάλους συνασπισμούς» και τον Τζεντιλόνι ότι δεν ψηφίζουν… λιτότητα.

Ο Ρέντσι επιστρέφει στα ηνία του ΔΚ

Ο Ρέντσι φαίνεται ότι επιστρέφει πανηγυρικά στα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος, κερδίζοντας τη βάση του, ενώ θα πρέπει να περιμένει τις ανοικτές προκριματικές εκλογές στις 30 Απριλίου για να επιστρέψει και τυπικά στη διεύθυνση του κόμματος.

Ο Ματέο Ρέντσι κέρδισε με το 68,22% τις εσωτερικές εκλογές για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ορλάντο ακολουθεί με 25,42% και ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Απουλίας – Μπάρι Εμιλιάνο να φθάνει μόλις το 6,36%, μετά την αποχώρηση της ομάδας Ντ΄Αλέμα, Μπερσάνι και Σπεράνζα.  Η αποχώρηση της «αριστερής» πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος δεν φαίνεται να «βάρυνε» στη συμμετοχή των μελών, που αναρριχήθηκε στο 59,29% ή στα 266.726 από τα 449.852 μέλη του, ή από το 55,34% του 2013, έτος όπου το Δημοκρατικό Κόμμα είχε σαφώς περισσότερα μέλη. Ο Ρέντσι πήρε 141.245 ψήφους, ο Ορλάντο 52.630 και ο Εμιλιάνο 13.168 ψήφους, κερδίζοντας τη μάχη στην… Απουλία.

«68%, εκπληκτικά ποσοστά, ζήτω η δημοκρατία και ευχαριστώ όλους. Τώρα στη δουλειά, όλοι μαζί!», σημείωσε στο Instagram o Ρέντσι, πανηγυρίζοντας για τα αποτελέσματα.

Η πορεία του Συνεδρίου

Στις 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι Συνδιασκέψεις του κόμματος σε επίπεδο επαρχιών, στις 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος και στις 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν ανοικτές προκριματικές εκλογές που θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Η εκλογή του νέου γραμματέα και της Εθνικής Συνέλευσης, της αντίστοιχης Κεντρικής Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου, με τις κάλπες να είναι ανοικτές από τις 8.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ. Το αργότερο έως δέκα ημέρες μετά τις προκριματικές εκλογές θα πρέπει να συγκληθεί η Εθνική Συνέλευση.

Το «Κίνημα» Ντ΄Αλέμα και Μπερσάνι

Το «Κίνημα Δημοκρατικών Προοδευτικών» του Ντ’ Αλέμα, του Μπερσάνι και του Σπετράντζα πραγματοποίησε το Σάββατο μπροστά σε 3 τρεις χιλιάδες άτομα την πρώτη του ανοικτή συνάντηση στη Νάπολη θέτοντας τα όρια της στήριξης στην κυβέρνηση Τζεντιλόνι, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου εναντίον της πολιτικής του Ρέντσι, που μπορεί να οδηγήσει δια μέσου του «μεγάλου συνασπισμού» στην επιστροφή της δεξιάς του Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση ή τους «βαρβάρους» του Γκρίλο.

Ο Μπερσάνι υπογράμμισε ότι διάθεση του «Κινήματος» είναι η στήριξη της κυβέρνησης Τζεντολίνι μέχρι το τέλος της θητείας της βουλής το 2018, αλλά για να διατηρήσει να έχει τη στήριξή του δεν θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας και «να ακούει τους 50 βουλευτές μας». «Ο Ρέντσι θα κάνει έναν εκλογικό νόμο που θα προσφέρει μπόνους και στη Γερουσία κινδυνεύοντας να έρθει τρίτος. Στο τέλος θα σκεφθεί να συμμαχήσει με τον Μπερλουσκόνι. Ευχές: θα ανοίξει το δρόμο στους βάρβαρους», κατέληξε ο Μπερσάνι.  

Ο Ντ’ Αλέμα φάνηκε σίγουρος ότι μετά το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος πολλά μέλη θα το εγκαταλείψουν για να ενταχθούν στο «Κίνημα». «Θα υπάρξουν ωραίες εκπλήξεις για το Ρέντσι, σας το εγγυώμαι», συμπλήρωσε ο Ντ’ Αλέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL