Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Kremlingate και για τον Φιγιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Kremlingate και για τον Φιγιόν

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις εις βάρος του Φρανσουά Φιγιόν. Έτσι, μετά την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου και δύο παιδιών του στο κοινοβούλιο, τα άτοκα δάνεια από επιχειρηματίες που δεν δηλώνονταν στην εφορία και τα πολυτελή κοστούμια που του δώριζαν “ανώνυμοι θαυμαστές”, πληροφορούμαστε ότι ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς διαμεσολαβούσε -με το αζημίωτο- και για επιχειρηματικές συναλλαγές της Ρωσίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Canard Enchaine" που με τα διαδοχικά δημοσιεύματά της “βούλιαξε” τη δημοτικότητα του Φιγιόν, ο οποίος κάποτε πρόβαλλε σαν φαβορί των εκλογών, επιφύλασσε και στο τελευταίο της φύλλο μια έκπληξη για τον Γάλλο θαυμαστή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 63χρονος πολιτικός αποκόμισε πριν από δύο χρόνια 50.000 ευρώ μεσολαβώντας προκειμένου ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής Total και ο Λιβανέζος δισεκατομμυριούχος Φουάντ Μαχζουμί να συναντηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με βάση το συμβόλαιο, η εταιρεία συμβούλων 2F του Φιγιόν θα βοηθούσε τον Λιβανέζο κροίσο να αποκτήσει πρόσβαση σε γαλλικές εταιρείες, Ρώσους πολιτικούς και μια σειρά πρώην γαλλικές αποικίες όπως η Αλγερία και η Ακτή του Ελεφαντοστού.

Λίγο μετά τη νέα αποκάλυψη, η "Le Monde" έγραφε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι ζητήθηκε από τους αρμόδιους ανακριτές, που ήδη διερευνούν την υπόθεση της “εικονικής πρόσληψης” της συζύγου και δύο παιδιών, στο γαλλικό κοινοβούλιο, να διευρύνουν τις κατηγορίες περιλαμβάνοντας αυτές της απάτης, της πλαστογραφίας και της παραποίησης εγγράφων.

Ο γαλλικός Τύπος έσπευδε, την ίδια στιγμή, να “ξετινάξει” κάθε προηγούμενη αναφορά του Φιγιόν στη Ρωσία. Μόλις στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Δευτέρας ο δεξιός υποψήφιος δήλωσε προς γενική κατάπληξη έτοιμος να συζητήσει την επαναχάραξη των συνόρων της Κριμαίας επικαλούμενος το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των λαών.

Στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του ο Φιγιόν είχε εξάλλου εκφράσει έντονα την αντίθεσή του στη σημερινή προσπάθεια δαιμονοποίησης της Ρωσίας του Πούτιν από τη Δύση. Χαρακτήρισε τη Ρωσία “μεγάλο έθνος”, ενώ ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση για υποψήφιο της Δεξιάς προκάλεσε η δήλωσή του ότι δεν θεώρησε ποτέ τη Σοβιετική Ένωση απειλή για την Ευρώπη. Τάχθηκε επίσης υπέρ της συνεργασίας με τη Μόσχα για την επίλυση των κρίσεων της Ουκρανίας και της Συρίας.

Ο γαλλικός Τύπος θυμήθηκε βέβαια και την ανταπόκριση της άλλης πλευράς, τη δήλωση δηλαδή του Πούτιν ότι διατηρεί “πολύ καλές” σχέσεις με τον Φιγιόν και την εκτίμηση του Κρεμλίνου ότι ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς επιθυμεί “να αποκαταστήσει πλήρως τις ρωσογαλλικές σχέσεις”. Με μια κίνηση που μάλλον ελάχιστα βοηθά τον 63χρονο πολιτικό στις σημερινές συνθήκες, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να τον υπερασπιστεί δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν “δεν έχει ανάγκη μεσολαβητών” προκειμένου να συναντά εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL