Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Σύγκρουση Βερολίνου - Άγκυρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύγκρουση Βερολίνου - Άγκυρας

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να μεταφέρει από την Τουρκία σε ευρωπαϊκό έδαφος την προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και να διοργανώσει συγκεντρώσεις οπαδών του στη Γερμανία και την Αυστρία υπέρ του "Ναι" και της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών του.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κατέστησε σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι μεν καλοδεχούμενος για επίσημη επίσκεψη, αλλά ανεπιθύμητος για να κάνει προεκλογική περιοδεία. Με την απάντησή του το τουρκικό ΥΠΕΞ έριξε λάδι στη φωτιά κάνοντας λόγο για "ανεύθυνα σχόλια που ξεπερνούν τα όρια", για ρατσισμό και ισλαμοφοβία, βάζοντας μάλλον οριστικό τέλος στο σχέδιο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αυστριακή του διάσταση.

Στη Γερμανία η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Το Βερολίνο σημειώνει ότι επισήμως δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα, αλλά η εφημερίδα "Bild" έγραψε ότι σχεδιάζεται συγκέντρωση με ομιλητή τον Ερντογάν στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία εντός του Μαρτίου. Σε δημοσκόπηση οκτώ στους δέκα Γερμανούς πολίτες δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρότι υπάρχει προηγούμενο, δηλαδή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα επισκεπτόταν τη Γερμανία ο Ερντογάν για να απευθυνθεί στους εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στη χώρα και πολλοί από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα. Αλλά και η Γερμανία βρίσκεται σε μακρά προεκλογική περίοδο. Τυχόν εκλογικά οφέλη για τη Μέρκελ από την έτσι κι αλλιώς διχασμένη τουρκική κοινότητα (ανάμεσα σε οπαδούς και σε αντιπάλους του Ερντογάν) πιθανώς θα εξανεμίζονταν από την απώλεια ψήφων προς την Ακροδεξιά.

Ένα από τα θύματα αυτής της σύγκρουσης φαίνεται ότι είναι ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" Ντένις Γιουτζέλ, ο οποίος προφυλακίστηκε μέχρι να δικαστεί με βαριές κατηγορίες (τρομοκρατική προπαγάνδα και υποκίνηση σε βία) γιατί "άγγιξε" με ρεπορτάζ του τον υπουργό Ενέργειας και γαμπρό του Τούρκου προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η υπόθεση αφορά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπέκλεψε η ομαδα RedHack από τον προσωπικό λογαριασμό του υπουργού και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο από τα Wikileaks ρίχνοντας φως στις πιέσεις που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στα ΜΜΕ αλλά και στις στρατηγικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη 166 Γερμανοί βουλευτές ζήτησαν με ανοικτή επιστολή να απελευθερωθεί ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Η είδηση της προφυλάκισης του Ντενίζ Γιουτζέλ είναι «πικρή κι απογοητευτική» δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ κάνοντας λόγο για ένα δυσανάλογα σκληρό μέτρο και σημειώνοντας ότι ο δημοσιογράφος παρουσιάστηκε οικειοθελώς στη Δικαιοσύνη. «Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η τουρκική Δικαιοσύνη θα λάβει υπόψη την αξία της ελευθερίας του Τύπου σε κάθε δημοκρατική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μια δίκαιη μεταχείριση του Ντενίζ Γιουτζέλ βάσει του νόμου και ελπίζουμε πως σύντομα θα ανακτήσει την ελευθερία του» δήλωσε η Μέρκελ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι η υπόθεση ρίχνει ένα «εκτυφλωτικό φως» στις διαφορές με τις οποίες αντιμετωπίζουν την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της γνώμης οι δύο κυβερνήσεις.

Ο Ερντογάν "βύθισε" τη "Χουριέτ"

Ο πρόεδρος Ερντογάν εξαπέλυσε χθες οξύτατη επίθεση εναντίον της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ" για ένα άρθρο που ερμηνεύτηκε ότι αναβιώνει την απειλή πραξικοπήματος. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε "πολύ άσχημο" το πρόσφατο άρθρο με τίτλο «Δυσαρέσκεια στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνώμη της στρατιωτικής ηγεσίας προτού άρει την απαγόρευση της μαντίλας στον στρατό.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει τους αξιωματούχους του κράτους αντιμέτωπους τον ένα με τον άλλο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη θέση τους. Είστε ασεβείς... Όποιος επιχειρεί να μας φέρει τον ένα ενάντια στον άλλο θα πληρώσει βαρύ τίμημα» διακήρυξε ο πρόεδρος Ερντογάν και συνεχίζοντας τις υποδείξεις είπε ότι θεωρεί πως "μια τέτοια προσέγγιση είναι ασυγχώρητη σε μια περίοδο όπου έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, την ενότητα, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη».

Οι μετοχές της "Χουριέτ" κατέγραψαν πτώση 9% και του μητρικού ομίλου Dogan 10%. Η διεύθυνση της εφημερίδας αναγκάστηκε να εξηγήσει ότι δεν είχε κακή πρόθεση και ότι "ο τίτλος μπορεί να γίνει αντιληπτός ως ένα σφάλμα της σύνταξης. Λυπούμαστε γι' αυτό". Το Γενικό Επιτελείο με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για "εσκεμμένες κι αθεμελίωτες επικρίσεις" ενώ η υπόθεση ερευνάται ήδη από την εισαγγελία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL