Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Νιλς Άνεν, υπεύθυνος του SPD για την εξωτερική πολιτική: / Νιλς Άνεν: «Χρειαζόμαστε μια αναπτυξιακή πολιτική στην Ευρώπη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νιλς Άνεν, υπεύθυνος του SPD για την εξωτερική πολιτική: / Νιλς Άνεν: «Χρειαζόμαστε μια αναπτυξιακή πολιτική στην Ευρώπη»

«Είναι υποχρέωσή μας, ως Ευρωπαίων, να μην επιτρέψουμε να χαθεί μια ολόκληρη νέα γενιά στη νότια Ευρώπη, όπου τα ποσοστά της ανεργίας είναι τρομακτικά»

«Για μας τους Σοσιαλδημοκράτες η σχέση με την Ελλάδα είναι σημαντική και η αλληλεγγύη μας δεδομένη. Το έδειξε και η πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στην Ελλάδα. Η δική μας στάση στο ελληνικό ζήτημα είναι διαφορετική»

Για τον υπεύθυνο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την εξωτερική πολιτική Νιλς Άνεν ήταν σημαντικό να υπογραμμίσει στην «Α» ότι το SPD διαφοροποιείται από την πολιτική της «υπερβολικής σταθερότητας» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κυρίως, όμως, ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης στην Αυστρία, ο Άνεν προσπαθεί να πείσει ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν πάρει το μήνυμα και μπορούν να κινητοποιηθούν και να ανατρέψουν τη δυναμική της Ακροδεξιάς.

Συνέντευξη στην Κάκη Μπαλή

Υποθέτω ότι νιώσατε ανακούφιση στο άκουσμα του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία...

Όχι απλώς ανακούφιση. Χάρηκα πολύ, κυρίως επειδή στην Αυστρία οι δημοκρατικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την εκλογή ενός ακροδεξιού προέδρου. Πιστεύω ότι το σοκ μετά τις αμερικανικές εκλογές έκανε τους πολίτες να σκεφτούν και να αποφασίσουν να υπερασπιστούν όλα αυτά που έχτισαν τα τελευταία χρόνια. Κι όχι μόνο στην Αυστρία.

Θεωρείτε ότι θα μπορούσε ένα ακροδεξιό κόμμα να παίξει σημαντικό ρόλο σε ομοσπονδιακό επίπεδο και στη Γερμανία στις εκλογές του 2017;

Ζούμε σε μια εποχή που οι πολιτικές πλειοψηφίες βρίσκονται υπό πίεση. Το βλέπουμε σε τοπικό επίπεδο και στη Γερμανία με την AfD (σ.σ.: Εναλλακτική για τη Γερμανία) να πιάνει σε κρατίδια όπως η Σαξονία ακόμη και 25% στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο είμαι βέβαιος ότι δεν θα δούμε αντίστοιχες εξελίξεις με αυτές στην Αυστρία. Κι αυτό εξαρτάται κυρίως από εμάς, τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Είναι υποχρέωσή μας να αντιστρέψουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί μετά τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ και τις επιτυχίες πολλών δεξιών λαϊκιστών στην Ευρώπη. Ζούμε σε μια γειτονιά γεμάτη πολέμους -στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι χρειάζεται μια έμπειρη και ικανή πολιτική ηγεσία για να λαμβάνει αποφάσεις αυτή τη δύσκολη εποχή. Και είμαι βέβαιος ότι η απάντηση των πολιτών δεν θα είναι να επιλέξουν την κυρία Πέτρι (σ.σ.: επικεφαλής της AfD).

Είναι υποχρέωσή μας να αγωνιστούμε με επιχειρήματα και πάθος ώστε να κρατήσουμε την AfD εκτός ομοσπονδιακής Βουλής, όσο κι αν αυτό φαντάζει σήμερα ουτοπικό σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Πιστεύω δε ότι η νίκη του Τραμπ δεν προκαλεί μόνο ανησυχία, αλλά είναι και μια ευκαιρία για τα δημοκρατικά κόμματα να ξεβολευτούν, να κινητοποιηθούν και να υπερασπιστούν τις επιτυχίες τους.

Εμείς, για παράδειγμα, θα πρέπει να πούμε δυνατά ότι καταφέραμε να περιθάλψουμε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες χωρίς να κόψουμε τίποτε από τους πολίτες μας, από την Παιδεία, την Υγεία, τα οικιστικά προγράμματα, όπως ψευδώς διακινείται. Και είμαι βέβαιος πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι στα τοπικά κοινοβούλια οι βουλευτές της AfD δεν κάνουν τίποτε γι’ αυτούς που τους εξέλεξαν. Αλλά χρειάζεται χρόνος.

Μετά το Brexit, μετά τη νίκη Τραμπ, έπειτα από κάθε επιτυχία των «λαϊκιστών», τα παραδοσιακά κόμματα -και το δικό σας- λένε ότι έπεσαν από τα σύννεφα, ότι στο εξής θα αφουγκράζονται τους φόβους και την οργή των πολιτών. Αλλά ακολουθείτε, έως τώρα τουλάχιστον, μια πολιτική business as usual...

Δεν ισχύει. Το SPD τα τελευταία τρία χρόνια στη Γερμανία βεβαίως παίρνει στα σοβαρά τους φόβους των ανθρώπων. Προσπαθούμε να απαλύνουμε με τις παρεμβάσεις μας στην κοινωνική πολιτική τις άδικες εισοδηματικές διαφορές, έχουμε κερδίσει τη μάχη της ανεργίας των νέων. Ταυτόχρονα είναι υποχρέωσή μας να μιλάμε ξεκάθαρα ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Και πρέπει να παραδεχθούμε ότι η παγκοσμιοποίηση, από την οποία τόσο ωφεληθήκαμε εμείς στη Γερμανία, έχει και χαμένους.

Όπως είναι υποχρέωσή μας, ως Ευρωπαίων, να μην επιτρέψουμε να χαθεί μια ολόκληρη νέα γενιά στη νότια Ευρώπη, όπου τα ποσοστά της ανεργίας είναι τρομακτικά. Είναι ευθύνη μας να χαράξουμε μια νέα αναπτυξιακή πολιτική -κι αυτό απαιτεί βεβαίως μια αλλαγή στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου.

Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να σωθεί εάν δεν πάψει να κυβερνά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...

Κι εγώ θα προτιμούσα μια γερμανική κυβέρνηση με σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο και υπουργό Οικονομικών. Πάντως γίνεται και στη Γερμανία μια έντονη συζήτηση για την πολιτική Σόιμπλε, που έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στη σταθερότητα.

Η πολιτική των πάση θυσία ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μπορεί να έχει τη σφραγίδα του Σόιμπλε, αλλά είναι ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης -και δική σας...

Οι κυβερνήσεις συνασπισμού στηρίζονται σε συμβιβασμούς. Αλλά και εμείς, το SPD, βάζουμε τις πινελιές μας. Και στα εσωτερικά θέματα και στα ευρωπαϊκά. Κι αν στην αρχή που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ο πρόεδρός μας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν πολύ επικριτικός απέναντί της, σήμερα δηλώνει ότι συνεργάζεται εξαιρετικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ από καιρό συντονίζουν τις κινήσεις τους πριν από κάθε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Για μας τους Σοσιαλδημοκράτες η σχέση με την Ελλάδα είναι σημαντική και η αλληλεγγύη μας δεδομένη. Το έδειξε και η πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στην Ελλάδα. Η δική μας στάση στο ελληνικό ζήτημα είναι διαφορετική.

Μιλήσατε για αλλαγή πολιτικής στο Βερολίνο. Αυτό σημαίνει ότι -εάν ο ψηφοφόρος το επιτρέψει- το SPD είναι έτοιμο για έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά;

Επί της αρχής είμαστε έτοιμοι. Δεν θέλουμε να μείνουμε στον μεγάλο συνασπισμό. Μπορεί να διακυβέρνησε καλά τη Γερμανία αυτά τα τρία χρόνια, όμως έκανε κακό στην πολιτική, η οποία ζει από τον ανταγωνισμό των δύο μεγάλων πολιτικών στρατοπέδων. Προσωπικά συμμετέχω εδώ και καιρό στις συζητήσεις με τους Πράσινους και την Αριστερά, οι οποίες θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, στα δύσκολα χρόνια που ζούμε, η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να προκαλέσει την παραμικρή αμφιβολία στους εταίρους της για το αν συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αν παραμένει δεσμευμένη στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς θα είναι δύσκολες οι συζητήσεις μας με την Αριστερά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αλλά δεν αποκλείουμε τίποτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL