Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Ξεσηκώνονται κατά της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης οι φοιτητές στη Βρετανία, επεισοδιακή πορεία στο Λονδίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεσηκώνονται κατά της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης οι φοιτητές στη Βρετανία, επεισοδιακή πορεία στο Λονδίνο

//www.youtube.com/embed/TerM0jHGBvM?list=UUpwvZwUam-URkxB7g4USKpg

Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης στο κέντρο του Λονδίνου. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Οκτώ ως δέκα χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία ως την Πάρλιαμεντ Σκουέρ, όταν μια ομάδα αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της διαδήλωσης και έσπασε τα φράγματα που είχαν στήσει οι αστυνομικοί έξω από το Κοινοβούλιο. Η αστυνομία δεν προχώρησε σε συλλήψεις, ή προσαγωγές. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στα δίδακτρα ξεκίνησαν το 2010, όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά, μέσα σε μια δέσμη μέτρων, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε τη χορήγηση φοιτητικών δανείων και την επέκταση και λειτουργία ενός μεγάλου προγράμματος υποτροφιών για τους ασθενέστερους οικονομικά. Τέσσερα χρόνια αργότερα η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αυξάνει τα δίδακτρα, ενώ τα τραπεζικά δάνεια είναι σαφές ότι δημιουργούν αλυσίδες για μια ζωή για όσους έρχονται από τα χαμηλότερα στρώματα, αφού η πορεία των μισθών στη Βρετανική οικονομία είναι πτωτική. Το πρόγραμμα υποτροφιών, δε, ποτέ δεν επεκτάθηκε και μάλιστα τόσο ώστε να καλύψει την ανάγκη της εγγύησης κάποιας κοινωνικής κινητικότητας για τους φτωχότερους. Μάλιστα το μέτρο τότε σε συνδυασμό με την κατάργηση των κοινωνικών κέντρων για τα παιδιά των προαστίων, δημιούργησαν έντονα την αίσθηση του κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλες μερίδες της νεολαίας. Σήμερα, η συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελευθέρων κάνει ένα βήμα ακόμα, διευρύνοντας την δεξαμενή των αποκλεισμένων από την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

//www.youtube.com/embed/DIrwSB4o-80Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά το φοιτητικό κίνημα δέχεται τη στήριξη του κόμματος των πρασίνων, το οποίο δείχνει να στρίβει λίγο πιο αριστερά το τιμόνι, φιλοδοξώντας να καταστεί αντίβαρο στην ξενοφοβική και φασιστική στροφή, ενός μέρους του εκλογικού σώματος που ακολούθησε το UKIP και τον Βρετανό ευρωβουλευτή Νίγκελ Φάρατζ. Οι φιλελεύθεροι-δημοκράτες του Νικ Κλεγκ, εταίρος της κυβέρνησης των Συντηρητικών, έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία και στήριξη ανάμεσα στους νέους, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αφού εξελέγησαν με την υπόσχεση να σταματήσουν την επιβολή διδάκτρων και κατέληξαν να κάνουν ακριβώς τα αντίθετα. Οι εργατικοί από την άλλη πλευρά που ελέγχουν την Βρετανική NUS (ΕΦΕΕ), βρέθηκαν αιφνιδιασμένοι, αφού δεν αντιπολιτεύονται τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Αντί της NUS, εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων από τα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας συγκρότησαν συντονιστικό όργανο για τις φετινές κινητοποιήσεις και υπέβαλαν ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και ζητούν επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της. Μάλιστα χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τη συντηρητική Γερμανία, στην οποία μόλις τον περασμένο μήνα καταργήθηκαν τα δίδακτρα από όλες τις σχολές. "Αν έμπαινε στοιχειώδης φορολογία στον πλούτο, ή αν η Βρετανία περιόριζε λίγο τις στρατιωτικές της δαπάνες, θα εξοικονομούνταν αρκετά χρήματα για την στήριξη του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

//www.youtube.com/embed/8v1Uv-4Ii9o

Η χθεσινή πορεία πέτυχε το σκοπό της σύμφωνα με τους διοργανωτές, που δεν ήταν άλλος, από το να ανοίξει το θέμα της παιδείας, το οποίο η κυβέρνηση προτιμάει να μην συζητά. Η γενιά που μεγάλωσε με πρωθυπουργό τον Τόνι Μπλέρ και την ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, έχει μάθει πια να αντιδρά και να διεκδικεί. Μάλιστα το hashtag #freeeducation βρίσκεται σταθερά μέσα στα πρώτα πέντε θέματα συζήτησης όλη την ημέρα σήμερα στα Βρετανικά Social Media, ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο οι Βρετανοί φοιτητές έδειξαν ότι ξέρουν πως να χρησιμοποιούν τα Νέα Μέσα. Κάθε Πανεπιστήμιο έφτιαξε το δικό του υλικό ειδικά για τα social Media, ενώ σήμερα για την επικοινωνία της πορείας προτιμήθηκε ένα κανάλι το οποίο χρησιμοποιείται από νέους σε όλο τον κόσμο για χιουμοριστικά βίντεο, το Vines. Οι Βρετανοί φοιτητές δεν έχασαν ακόμα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μια ομιλία της ηθοποιού Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία τάσσεται υπέρ της δημόσιας υγείας και παιδείας στην Αυστραλία, στην οποία, επίσης έλαβαν χώρα κινητοποιήσεις τους προηγούμενους μήνες ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση. Το σημερινό γεγονός, δε, προμηνύει, έναν θερμό χειμώνα στα Βρετανικά Πανεπιστήμια.//www.youtube.com/embed/6uNhvvR6XKI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL