Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Π. Καμμένος: Δεν θα φανούμε κατώτεροι των προγόνων μας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρακολούθησε τμήμα της τακτικής άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Ρόδο

«Όσοι επιβουλεύονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας και του έθνους μας, πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι της αυτοθυσίας των προγόνων μας, αλλά και του χρέους μας απέναντι στο έθνος» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρακολούθησε τμήμα της τακτικής άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Ρόδο.

«Είμαστε απόγονοι του Μιλτιάδη, που με την ιδιοφυΐα του απέκρουσε τους εισβολείς. Είμαστε απόγονοι του Θεμιστοκλή, που χάρη στην προσωπικότητά του αποτέλεσε τον κυριότερο συντελεστή νίκης στη ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Είμαστε απόγονοι των ηρώων, των μαχών του Βαλτετσίου, των Δερβενακίων, του Σκρα, του Κιλκίς-Λαχανά, της Κρήτης και αμέτρητων άλλων, που χάρη στην απαράμιλλη ανδρεία τους, καθόρισαν το μέλλον του έθνους μας» ήταν το μήνυμα του υπουργού.

Επίσης, ο κ. Καμμένος μετέφερε «τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης, τόσο στην τοπική κοινωνία της Ρόδου και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που συνδράμουν στην άσκηση, όσο και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στους αξιωματικούς, στους υπαξιωματικούς, στους στρατεύσιμους και στους εθνοφύλακες, που με τον επαγγελματισμό τους φροντίζουν να μας κάνουν υπερήφανους».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του διότι παρακολούθησε όλες αυτές τις ημέρες, «όχι μόνο την ενεργή συμμετοχή όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη μεγαλύτερη εθνική μας άσκηση, αλλά και την αναβαθμισμένη συμμετοχή της εθνοφυλακής μας» υπογραμμίζοντας: «Είμαι περήφανος για αυτό, καθώς, από δω, από το νησί της Ρόδου, είχα ανακηρύξει λίγους μήνες πριν, το έτος 2017 ως έτος “Εφέδρων και Εθνοφυλάκων”» ενώ έφερε ως ζωντανό παράδειγμα τον «92χρονο καταδρομέα μας που βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή παρακολούθησης της άσκησης».

«Η ενεργοποίηση κρίσιμων ταγμάτων εθνοφυλακής σε όλο τον ελλαδικό χώρο, αλλά και η ενεργοποίηση αριθμού επιστρατευμένων μονάδων, συνιστούν ουσιαστική συμβολή στην ετοιμότητα του επιχειρησιακού μηχανισμού των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Η άσκηση Παρμενίων θέτει σε εφαρμογή όλα τα σχέδια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κάθε απειλής στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στον Έβρο και τα νησιά μας» είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «η κατάρτιση, ο εξαιρετικά υψηλός επαγγελματισμός, η υπευθυνότητα, η πειθαρχία, το υψηλό ηθικό και ο ενθουσιασμός που διακρίνω σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό που συμμετέχει στην άσκηση Παρμενίων, εδώ, αλλά και σε όλη τη χώρα, αποδεικνύουν την καθημερινή θέληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην ανύψωση του ηθικού του ακριτικού, κυρίως, πληθυσμού».

«Η Ρόδος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας μας και ζωτικό έδαφος στην επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της θέσης της και της στρατηγικής αξίας στον άξονα Ελλάδας – Κύπρου» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας ότι «η άσκηση που πραγματοποιήθηκε αποδεικνύει τις εντυπωσιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση κάθε είδους απειλής».

«Η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στην ενίσχυση υφιστάμενων αμυντικών δυνατοτήτων, αλλά και στην ανάπτυξη νέων, ενώ η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δρα με στρατηγική ψυχραιμία και σχεδιασμό, επαυξάνοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας, προκειμένου να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και αποτροπής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και η γεωστρατηγική θέση της χώρας βοηθούν στην έξοδο από την οικονομική κρίση» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις όμορες χώρες, ο κ. Καμμένος, είπε ότι «επιζητούμε από τους γείτονές μας, την ειρήνη, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και το σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πλην, ο μεγαλοϊδεατισμός, ο εθνικισμός, ο αναθεωρητισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός που επικρατούν στη γειτονιά μας, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Η πολιτική των αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της γείτονος, αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά σεβασμό στην αρχής της καλής γειτονίας, επιδεικνύει».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι «η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ελληνικά νησιά, δεν μας επιτρέπουν να εμπιστευόμαστε τις δήθεν καλές προθέσεις των γειτόνων μας» και να υπογραμμίσει ότι «οι διεθνείς συνθήκες υπάρχουν για να αποτελούν εχέγγυο για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας».

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, «|την ώρα της διεξαγωγής της ασκήσεως προσπάθησαν και πάλι να κάνουν παράνομη είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκαν άμεσα από την Πολεμική μας Αεροπορία» και πρόσθεσε τα λόγια του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ότι το τελευταίο αεροπλάνο που θα προσγειώνεται θα είναι ελληνικό.

Υπογράμμισε ότι το καθήκον και η αγάπη για την πατρίδα αποτελούν φάρο στην καθημερινότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και η υπεράσπιση των ιδανικών και αξιών μας το κύριο μέλημά τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε καιρό ειρήνης με την συμβολή τους σε κοινωνικό έργο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ολόπλευρη αρωγή που παρείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε μετανάστες, καθώς «έδωσαν στέγη και τροφή σε εκείνους που, όπως οι πρόγονοί μας, έφυγαν από τη Μικρά Ασία, χρειάστηκαν τη βοήθειά μας. Και αυτό το αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καμμένος αποσαφήνισε ότι η Εθνοφυλακή «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων» και ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι στις στρατιωτικές παρελάσεις όπου το γενικό πρόσταγμα το αναλαμβάνει αξιωματικός «θα παρελάσουν εθνοφύλακες στις στρατιωτικές παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα».

«Το υπουργείο Εσωτερικών κανονίζει τα των μαθητικών παρελάσεων και το πρωτόκολλο αυτών και τις στρατιωτικές παρελάσεις τις έχουμε εμείς» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών την ώρα που διεξαγόταν η τελική φάση της άσκησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Οι Τούρκοι, δυστυχώς, δεν έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει να σέβονται τους διεθνείς κανόνες, τις συμφωνίες, αλλά και τους κώδικες που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια. Είδαμε ανήμερα το Πάσχα, ανήμερα της Παναγίας, σε ημέρες ασκήσεων, να παραβιάζουν ακόμα και τις άτυπες συμφωνίες που υπάρχουν. Όπως αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών αντιμετωπίστηκαν και σήμερα. Δεν πρόλαβαν να κάνουν την είσοδο. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη, όπως αναχαιτίζονται σχεδόν κάθε ημέρα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προοδευτικές συγκλίσεις: ποιοι και με ποιους

Η ανάγκη μιας εναλλακτικής πρότασης για την Ευρώπη αναδεικνύεται πλέον με ολοένα σαφέστερο πρόσωπο. Το παραδοσιακό σύστημα εξουσίας βαίνει προς εξαφάνιση. Δυνάμεις πανίσχυρες πριν λίγα χρόνια, όπως...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο