Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Μπ. Τζόνσον / Η Βρετανία να μείνει όσο πιο κοντά στην Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Μπ. Τζόνσον / Η Βρετανία να μείνει όσο πιο κοντά στην Ε.Ε.

Οι επιπτώσεις του Brexit, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Ν. Κοτζιά με τον Βρετανό ομόλογό του Μπ. Τζόνσον, που λίγες ώρες πριν τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα χαρακτήρισε την Ελλάδα "σημαντικό εταίρο".

Επισημαίνοντας πως το Brexit οφείλεται και στο πώς αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. -"έχει κρίση στη διαμόρφωση μηχανισμού επίλυσης των κρίσεων" ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι "θέλουμε η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. να γίνει συντεταγμένα και με σχέδιο. Με τρόπο που να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ε.Ε. και με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα". Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, ενδιαφέρεται για "την αποτροπή αρνητικών δημοσιονομικών επιπτώσεων από το Brexit, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο -όπως και το αντίστοιχο των Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα και είναι γύρω στους 45.000- και δεν θέλουμε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριό μας, σε αγαθά και στις υπηρεσίες, αλλά και στον τουρισμό, αφού με τόση χαρά φιλοξενούμε κάθε χρόνο εκατομμύρια Βρετανούς".

Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στο Κυπριακό με το Ν. Κοτζιά να τονίζει ότι "είμαστε ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις δικαιώματα παρεμβάσεων, εγγυητικά δικαιώματα ή στρατό στην Κύπρο". "Εργαζόμαστε στενά μαζί επί των κοινών επιδιώξεων για την ασφάλεια και την άμυνα στην περιοχή και επί του κοινού μας στόχου για μία λύση του Κυπριακού. Καθώς προετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την Ε.Ε., προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση των ιστορικών δεσμών μας» ανέφερε ο κ. Τζόνσον σε δήλωση που δημοσιοποίησε το Φόρεϊν Όφις.

Άλλωστε και κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε την απροθυμία της τουρκικής πλευράς να επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα όπου η θέση της, όπως τόνισε, είναι αδύνατη. Παράλληλα επανέλαβε τη "νηφάλια και υπεύθυνη στάση" της Αθήνας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στηλιτεύοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων και δηλώσεις αμφισβήτησης της αξίας της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία, χωρίς ψευδαισθήσεις ως προς τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Διευκρίνισε ότι σε τελευταία ανάλυση η ίδια η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει τι επιθυμεί ως προς την ευρωπαϊκή της προοπτική και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ήταν και δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά ούτε και θα χρησιμεύσει ως «φύλλο συκής» όσων θέλουν τον εκτροχιασμό αυτής της προοπτικής. Τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. - Τουρκίας αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο, επεσήμανε ότι η σοβαρή δουλειά που γίνεται στο ΥΠΕΞ είχε αποτέλεσμα τη συμπερίληψη του συνόλου των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος σχετικά με την Τουρκία στο κείμενο των Συμπερασμάτων της σλοβακικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. τον περασμένο Δεκέμβριο. Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε για τις επαφές του στις ΗΠΑ, όπου συζητήθηκε το σύνολο των εθνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Κυπριακού.

Τόνισε μάλιστα ότι στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας οικοδομείται στενή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, που καθοδηγείται πάντοτε από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και κάθε συνεργασία και κοινή ενέργεια σχεδιάζεται ώστε να είναι προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας και της σταθερότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL