Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο», ενώ επανέλαβε τις συνεχείς ενέργειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και των «ανυπόστατων δηλώσεων» από την πλευρά της Άγκυρας, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας «υπονομεύει την εμπιστοσύνη» που πρέπει να υπάρχει και δήλωσε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναβεβαίωσης της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά ταυτόχρονα από τις γειτονικές χώρες τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης, σχετικά με το προσφυγικό, ο ίδιος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση συγκρότησης της EASO (European Asylum Support Office) και στην ελλιπή εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων.

Υπογράμμισε δε, ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου «προς το δικαιότερο», προκειμένου να μην πέσει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου. Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι συνεχείς οι ενέργειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια