Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
"Η Ελλάδα ανακτά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πάντα είχε στα Βαλκάνια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Ελλάδα ανακτά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πάντα είχε στα Βαλκάνια"

Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι. Υπογράμμισε την κρισιμότητα που έχει ως προς αυτό η συνεργασία των βαλκανικών χωρών, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα του πρωταγωνιστικού ρόλου της χώρας και των προοπτικών που ανοίγει η επίλυση αντιπαραθέσεων.

Η ενίσχυση της δυναμικής της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Ρουμανίας αλλά και οι δυνατότητες που προσφέρει η περαιτέρω σύσφιξη της τετραμερούς συνεργασίας με τη Βουλγαρία και τη Σερβία, τέθηκαν επί τάπητος στις χθεσινές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στη ρουμανική πρωτεύουσα, με επίκεντρο την ενέργεια, τις μεταφορές, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Η επίσημη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα και η συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογο του Βιόριτσα Ντάντσιλα ήταν η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα μετά το 2008. Στη συνέχεια, συμμετείχε στην 7η Συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, μαζί με τους Μπ. Μπορίσοφ και Αλ. Βούτσιτς και τους υπουργούς Μεταφορών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, το γεγονός ότι στο δείπνο που ακολούθησε συμμετείχε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

“Τα Βαλκάνια, περιοχή συνεργασίας, ειρήνης, συνανάπτυξης”

“Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στη νοτιανατολική Ευρώπη και η συνεργασία μας παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής” δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τη Β. Ντάντσιλα.

Η πρωθυπουργός της Ρουμανίας συνεχάρη την Ελλάδα για την έξοδο από τα Μνημόνια “με μια οικονομία πιο δυναμική”, επισήμανε τη στήριξή της καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης και επικέντρωσε στην ενίσχυση της δυναμικής των διμερών σχέσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα βγήκε από την οικονομική κρίση και “σήμερα, με περισσότερη δύναμη και πολύ περισσότερη αισιοδοξία, ατενίζει το μέλλον και ανακτά έναν σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων”. Υπογράμμισε ότι δεν είναι πλέον η παραπεταμένη γειτονιά της Ευρώπης και πως ανοίγονται σημαντικές προοπτικές. “Τα Βαλκάνια δεν πρέπει να είναι μια περιοχή όπου υπάρχουν συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και επιβολή της θέλησης των μεγάλων δυνάμεων, αλλά περιοχή ειρήνης και συνεργασίας, όπου οι χώρες, προτάσσοντας την ανάγκη για συνεργασία και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, θα βάλουν μπροστά το όφελος των λαών τους ώστε να είναι η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης” τόνισε.

Ενδεικτική τέτοιας συνεργασίας είναι αυτή ανάμεσα σε Ελλάδα - Ρουμανία και η τετραμερής, που επίσης συμβάλλει και στις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία “δίνει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και είναι ένα μοντέλο συνεργασίας, αναδεικνύει πώς μέσα από την επίλυση διαφορών, μέσα από τη συνεργασία, οικονομική και πολιτιστική, μπορούμε να δώσουμε προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια”. Επισήμανε δε ότι Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών και της Αλβανίας.

Στενή συνεργασία για ενέργεια, μεταφορές, υποδομές

Ιδιαίτερα τονίστηκε και η στενή συνεργασία ως προς τη διασυνδεσιμότητα, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι σε μια εποχή που αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης και διαμορφώνονται νέες προκλήσεις, “μπορούμε να διαμορφώσουμε μια προοπτική ανάπτυξης προς όφελος των λαών μας, με περισσότερες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της γεωπολιτικής δυναμικής των Βαλκανίων”.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μεγάλα πρότζεκτ υποδομών, τη σιδηροδρομική διασύνδεση, το οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα. Πρότζεκτ που αφορούν την προοπτική σύνδεσης Μεσογείου, Αιγαίου, Μαύρης Θάλασσας και τον Μεσογειακό Διάδρομο Οδικής Διασύνδεσης που περνά από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια κι από εκεί στο Βελιγράδι.

Η εμβάθυνση της οικονομικής στρατηγικής συνεργασίας μέσα από την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας συζητήθηκε και στην απογευματινή τετραμερή συνάντηση.

Η σημαντική ελληνική επιχειρηματική παρουσία

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημαντική ελληνική παρουσία στην επιχειρηματική ζώη της Ρουμανίας, που έχει έως σήμερα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε τομείς κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας. Εξίσου σημαντικός ο τουρισμός προς την Ελλάδα, καθώς περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι πολίτες την επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερη ενότητα απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

Αφού επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, υπογράμμισε ότι “αυτό που απαιτείται είναι να έχουμε περισσότερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών” και αναφέρθηκε στην κοινή στάση που πρέπει να έχουν σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων οι βαλκανικές χώρες που είναι στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, ζήτησε κοινή στάση στις κρίσιμες συνομιλίες που αφορούν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, “καθώς δεν μπορεί οι χώρες πρώτης υποδοχής να παίρνουν όλο το βάρος της ευθύνης, αλλά θα πρέπει να υπερισχύσει η αρχή της αλληλεγγύης”. Επίσης ζήτησε κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα για την περίοδο 2019-2025 στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αναπτυξιακής ατζέντας και του ευρωπαϊκού πυλώνα δικαιωμάτων αλλά και κοινή θέση στο θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ώστε να μην επηρεαστεί από τις εξελίξεις το επίπεδο των διαθέσιμων πόρων για την πολιτική της συνοχής, της σύγκλισης και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL