Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Συνέδριο ενιαιοποίησης του... εναπομείναντος ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο ενιαιοποίησης του... εναπομείναντος ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με το εγχείρημα της “ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς” να έχει αποτύχει πλήρως έπειτα από τις δύο διασπάσεις που υπέστη ο φορέας με την αποχώρηση του Ποταμιού και την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. εξαιτίας της στάσης του ΠΑΣΟΚ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το αποδυναμωμένο ΚΙΝ.ΑΛΛ. προχωρά με το συνέδριό του στην ενιαιοποίησή του.

Το πολιτικό και καταστατικό συνέδριο που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο ΣΕΦ αποσκοπεί στο να αποκτήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. “ενιαία φωνή”. Η ενιαία λειτουργία θα προκύψει από τη συγκρότηση της νέας Κεντρικής Επιτροπής 251 μελών, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι αυτοκαταργούνται οι συνιστώσες του φορέα, δηλαδή τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις που το απαρτίζουν. Αυτά πλέον “αδρανοποιούνται” και η Κ.Ε. θα αποτελεί το καθοδηγητικό όργανο.

Με αυτόν τον τρόπο η Φ. Γεννηματά επιδιώκει να δοθεί μια λύση στην πολυγλωσσία που υπάρχει σε κομβικά ζητήματα και εκφράστηκε στον ανώτατο βαθμό στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση για το συνέδριο, θα λάβουν μέρος περίπου 4.000 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 1.000 συμμετέχουν αριστίνδην. Οι εργασίες ξεκινούν σήμερα με την ομιλία της προέδρου Φ. Γεννηματά και των κορυφαίων στελεχών Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου, Ν. Ανδρουλάκη κ.ά., καθένας από τους οποίους θα περιλάβει και τη δική του οπτική πλάι στη γενική κεντρική “γραμμή”.

Την Κυριακή θα εκλεγεί η Κ.Ε. και θα λάβει χώρα ειδική εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η “επιστροφή” στο “ένδοξο παρελθόν” του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου είναι μια τακτική που αξιοποιεί εδώ και μερικούς μήνες το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκειμένου να αποσείσει την ταύτιση με τη Ν.Δ. που του καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους που έχει απολέσει εδώ και χρόνια.

Παράλληλα η επιστροφή σε “ΠΑΣΟΚ” έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν γίνεται αποδεκτή ως προοπτική για τον φορέα, ο οποίος πάντως θα διατηρήσει στο ψηφοδέλτιό του τον “ήλιο”.

Στο συνέδριο θα παραστεί και θα μιλήσει και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Γεγονός που έχει προσφέρει μια “ανάσα” στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έπειτα από τη διατάραξη των σχέσεών του με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα εξαιτίας της στάσης του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο ίδιο πλαίσιο, στην ομιλία της η Φ. Γεννηματά θα εμφανίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως τον “μόνο προοδευτικό πόλο” ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και θα κλιμακώσει τη φρασεολογία του “διμέτωπου” κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για “συντηρητικές πολιτικές” προκειμένου να την ταυτίσει με τη Δεξιά, την οποία θα προσδιορίσει ως “πολιτικό και ιδεολογικό μας αντίπαλο”.

Ωστόσο, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. την ίδια ώρα θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο των μετεκλογικών συνεργασιών, από τις οποίες όχι μόνο δεν αποκλείει τη Ν.Δ., αλλά επιζητεί τη “στρατηγική ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ και την προεξοφλεί. Το συνέδριο θα επικυρώσει το προγραμματικό κείμενο βάσει του οποίου, εφόσον το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιτύχει τον επίσημο στόχο του να λάβει την τρίτη εντολή στις εθνικές εκλογές, θα επιδιώξει προγραμματικό διάλογο για κυβερνητική συνεργασία ώστε "να επιβάλει προοδευτική διακυβέρνηση”.

Μένει το αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν να κατατίθεται ψήφισμα που θα ζητά να διευκρινιστεί από τώρα ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα προχωρήσει σε μονομερή μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL