Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑμεΑ / Τέσσερις πληρωμές επιδομάτων μέσα στον Απρίλιο για χιλιάδες νοικοκυριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑμεΑ / Τέσσερις πληρωμές επιδομάτων μέσα στον Απρίλιο για χιλιάδες νοικοκυριά

Οικονομική ανάσα για χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά προσφέρουν τα τέσσερα επιδόματα που πρόκειται να καταβληθούν μέσα στον Απρίλιο από τον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η αρχή γίνεται με το επίδομα παιδιού που ξεκινά να καταβάλλεται σήμερα και η πληρωμή του πρόκειται να ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου. Περίπου στα μέσα του μήνα και λίγο πριν το Πάσχα θα ακολουθήσει η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, ενώ στο τέλος του Απριλίου θα πληρωθεί η επόμενη δόση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Με αφορμή τη συνδυαστική τους καταβολή, παρουσιάζουμε μια πρώτη χαρτογράφηση που περιλαμβάνει τους χρόνους πληρωμών, στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον με βάση τις καταγραφές της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και βασικές χρηστικές πληροφορίες.

Επίδομα παιδιού

Καταβολή: Από σήμερα το απόγευμα ξεκινά η καταβολή της πρώτης δόσης του 2019, η οποία θα ολοκληρωθεί το πρωί της Δευτέρας, 1η Απριλίου. Η πρώτη δόση του 2019 αφορά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το επίδομα πρόκειται να καταβάλλεται κάθε δύο μήνες.

Στοιχείο που ενδιαφέρει: Το ποσό που δίνεται φτάνει τα 128,24 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 621.581 οικογένειες. Πρόκειται για δικαιούχους που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους από τις 7 έως και τις 26 Μαρτίου στη νέα, αναβαθμισμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης Α21

Χρήσιμο διαδικαστικό: Από σήμερα είναι εκ νέου διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για όλους όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για το 2019. Αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2019 θα υποβάλλονται διαρκώς -όπως και πέρυσι- μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2020. Τα ποσά που έκαστος δικαιούται θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019, όποτε κι αν υποβάλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και 15.1.2020, όπως έγινε και πέρυσι.

Αυτονόητο είναι επίσης πως μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Καταβολή: Χθες πραγματοποιήθηκε η νέα πληρωμή της δόσης που αφορά 262.283 δικαιούχους. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 54.038.115 εκατομμύρια ευρώ. Η καταβολή της κάθε δόσης γίνεται κάθε 28 του μήνα, εκτός αν συμπίπτει με αργία, οπότε καταβάλλεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Στοιχείο που ενδιαφέρει: Ο αριθμός των ανθρώπων που στηρίζονται από το μέτρο είναι παραπάνω από διπλάσιος εκείνου των δικαιούχων στο όνομα των οποίων έγινε η αίτηση. Συγκεκριμένα, αφορά περισσότερα από 560.000 άτομα.

Χρήσιμο διαδικαστικό: Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιείται με πίστωση εξ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ πρέπει να απευθύνονται στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα

Καταβολή: Η πρώτη πληρωμή για φέτος έγινε στις 20 Μαρτίου και αφορούσε τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η επόμενη θα γίνει μέσα στον Απρίλιο και πριν το Πάσχα. Από τον Μάιο θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση σε κοινή για όλους τους δικαιούχους ημερομηνία.

Στοιχείο που ενδιαφέρει: Στην πρώτη πληρωμή καταβλήθηκαν συνολικά 117 εκατομμύρια ευρώ για 172.493 επιδόματα, εκ των οποίων τα 144.644 ήταν προνοιακά αναπηρικά και τα υπόλοιπα διατροφικά, στεγαστικής συνδρομής και ομογενών προσφύγων.

Χρήσιμο διαδικαστικό: Η πληρωμή των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας του ΟΠΕΚΑ και έχει εγκριθεί (είτε για νέα παροχή είτε για παράταση παλαιότερης) θα γίνει κανονικά μεταξύ 1-3 Απριλίου.

Επισημαίνεται ακόμη πως από 12 Μαρτίου οι αιτήσεις για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα δικαιούχων από την Αττική υποβάλλονται αποκλειστικά στα Κέντρα Κοινότητας της περιοχής τους.

Επίδομα ενοικίου

Καταβολή: Αναμένεται να γίνει λίγο πριν το Πάσχα και οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά το επίδομα από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Αρκεί να έχουν το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 266.700 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 117.144, ενώ σε αναμονή βρίσκονται 98.911.

Στοιχεία που ενδιαφέρουν: Οι 55. 914 αιτήσεις προέρχονται από οικογένειες με εισόδημα μικρότερο των 7.000 ευρώ, αποτελώντας το 47,74% των αιτήσεων. Οι 65.387 αιτήσεις είναι αιτούντες με παιδιά, από τις οποίες οι περισσότερες (30. 580) είναι από οικογένειες με δύο παιδιά. Οι περισσότερες οικογένειες (29.347) που έχουν υποβάλλει αίτηση να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι τετραμελείς, σε ποσοστό 25,05%. Ακολουθούν οι τριμελείς οικογένειες σε ποσοστό 21,14%.

Χρήσιμο διαδικαστικό: Οι αιτήσεις για το επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες, συνεπώς θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης. Άρα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μην έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30.9.2019. Θα πρέπει να τροποποιήσετε το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο και μετά να υποβάλετε αίτηση για το επίδομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL