Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
«Αυτή τη φορά ψηφίζω για τα δικαιώματά μου»: Η ΕΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αυτή τη φορά ψηφίζω για τα δικαιώματά μου»: Η ΕΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μέσα από το θεσμικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με τίτλο «Αυτή τη φορά ψηφίζω για τα δικαιώματά μου», στο Σεράφειο Κέντρο του δήμου Αθηναίων.

«Δεν ήταν πάντα αυτονόητο, να μιλάμε στην Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου», επεσήμανε η Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. «Τι σημαίνει για την Ένωση η υπεράσπιση των δικαιωμάτων; Είναι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και το εργαλείο χρηματοδοτικής πολιτικής, το Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της περιόδου 2014-2020», πρόσθεσε. Τόνισε, επίσης, την κρισιμότητα του διαστήματος 2021-2026, οι χρηματοδοτήσεις για το οποίο θα αποφασιστούν από το νέο ευρωκοινοβούλιο, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Όσον αφορά τα δικαιώματα του Παιδιού, εκτός του ότι αυτά κατοχυρώνονται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θεσμοθετήσει τον Συντονιστή-Διαμεσολαβητή για τις διασυνοριακές απαγωγές παιδιών από τον ένα γονέα και το 2018 αναβάθμισε το θεσμό διευρύνοντας τις αρμοδιότητές το, μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου οργανώσεων και υπηρεσιών κρατών-μελών. Επιπλέον, έχει συστήσει ειδικό σώμα για την προστασία των παιδιών, το Child Rights Intergroup.

«Στο ερώτημα του αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις σε σχέση με την προστασία των παιδιών η απάντηση είναι μάλλον αρνητική», σχολίασε η Θεωνά Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού.

Ειδικά για τα ζητήματα που προέκυψαν από την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι «τόσο η εξασφάλιση του κατάλληλου βιοτικού επιπέδου της οικογένειας όσο και η ενίσχυση των κοινοτικών υπηρεσιών φροντίδας για την προστασία των ευάλωτων οικογενειών ή οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών απαιτούν πόρους, που δεν επαρκούν από μόνοι τους». «Απαιτείται καλός συντονισμός των χρηματοδοτικών πόρων και ορθολογική χρήση τους», επεσήμανε.

Εξάλλου, στη συζήτηση τονίστηκε η σημασία του αθλητισμού στην υπέρβαση ανισοτήτων και κοινωνικού αποκλεισμού. «Ο αθλητισμός είναι πάνω από τα γλωσσικά εμπόδια και βασίζεται στην εμπειρία. Μέσω του αθλητισμού, μπορούμε να βιώσουμε αυτό που λέμε, "ότι είμαστε πολίτες μίας ευρύτερης οικογένειας"», σημείωσε ο Αλέξανδρος Οικονόμου, πρόεδρος του European Network of Active Living for Mental Health.

Τέλος, αναφορικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, ο Φίλιππος Παγάνης, μέλος της επιστημονικής ομάδας Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα, επεσήμανε το παράδοξο της σημερινής χρονικής συγκυρίας, να συνυπάρχουν νομοθεσίες προοδευτικές, όπως αυτή της Μάλτας, με την πραγματικότητα που βιώνουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Τσετσενία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL