Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Σήμερα η ιδρυτική συνέλευση / Ξεκινά το Παρατηρητήριο ενάντια στον φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η ιδρυτική συνέλευση / Ξεκινά το Παρατηρητήριο ενάντια στον φασισμό

 «Φοβάμαι τους ανθρώπους που επτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι και μια ωραία πρωία -μεσούντος κάποιου Ιουλίου- βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας 'Δώστε τη χούντα στον λαό'» έγραψε το 1983 ο μεγάλος μας ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης στηλιτεύοντας, μεταξύ άλλων, στο ποίημα «Φοβάμαι» και τον «ωχαδελφισμό» των πολλών απέναντι στο κακό, αλλά και την υποκριτική στάση διαφόρων πολιτικών χαμαιλεόντων.

Το ποίημα αυτό -που σημειωτέον πρωτοδημοσιεύθηκε στην «Αυγή»- μετά από πολλά "φοβάμαι" καταλήγει με τη φράση - σκέψη: «Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο»... Και αυτό ακριβώς νιώθει τον τελευταίο χρόνο κάθε δημοκρατικός πολίτης στη Θεσσαλονίκη που αντιλαμβάνεται μέσα από τα συχνά κρούσματα ακροδεξιάς βίας και τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και εθνικισμού ότι το «αυγό του φιδιού» έχει εκκολαφθεί και το φίδι του νεοφασισμού αρχίζει να μεγαλώνει επικίνδυνα, διότι τρέφεται και από διάφορα θεσμικά κέντρα.

Γιατί "δεν φοβόμαστε"...

Αν ζούσε σήμερα ο μεγάλος ποιητής, πιθανόν να έδινε το «παρών» στην αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης που φέρει το όνομά του. Εκεί, στις 7 το απόγευμα, θα συγκεντρωθούν πολίτες από όλο το δημοκρατικό φάσμα, που δεν φοβούνται και κυρίως αρνούνται να «λουφάξουν» μπροστά στο κακό μένοντας αδιάφοροι παρατηρητές του εκφασισμού ενός μέρους της κοινωνίας. Είναι πολίτες που αποφάσισαν να (αντι)δράσουν πριν να είναι πολύ αργά, δημιουργώντας το Παρατηρητήριο Ενάντια στη Φασιστική Βία και τον Ρατσισμό. Η σημερινή ιδρυτική συνέλευση του Παρατηρητηρίου είναι η συνέχεια της πρωτοβουλίας που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο περισσότερες από 100 προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, του αθλητισμού, της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ το διάστημα που μεσολάβησε οι υπογραφές στην ιδρυτική διακήρυξη έχουν τριπλασιαστεί.

Καταγραφή και παρεμβάσεις

Όπως ήδη έχει γράψει η «Αυγή», το Παρατηρητήριο Ενάντια στη Φασιστική Βία και τον Ρατσισμό φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική δράση ομάδων, φορέων ή μεμονωμένων ατόμων που προσβάλλουν βάναυσα το κράτος δικαίου, την κοινωνική συνοχή, την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη. Δεν θα είναι απλά ένας «καταγραφέας» περιστατικών, αλλά στοχεύει με τις παρεμβάσεις του σε χώρους όπου σήμερα «ψαρεύουν» μέλη η Χρυσή Αυγή και άλλες φιλομιλιταριστικές και εθνικιστικές - ακροδεξιές ομάδες να αναδείξει το πόσο επικίνδυνα είναι τα όσα αυτές οι οργανώσεις πρεσβεύουν για τη δημοκρατία και την κοινωνία.

Να θυμίσουμε ότι στα ιδρυτικά μέλη του Παρατηρητηρίου είναι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, οι παλαίμαχοι προδοσφαιριστές Γιώργος Κούδας και Ντίνος Κούης, ο ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο Ευάγγελος Αντώναρος, πάρα πολλοί καθηγητές ΑΕΙ, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές κ.ά. Το κάλεσμα για την ιδρυτική συνέλευση του Παρατηρητηρίου Ενάντια στη Φασιστική Βία και τον Ρατσισμό κάνουν τα μέλη της προσωρινής Επιτροπής Πρωτοβουλίας Άρης Καζάκος (ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ), Θεοφανώ Παπαζήση (ομότιμη καθηγήτρια Νομικής), Σάκης Παπαθανασίου (οικονομολόγος), Τάσος Παπαντωνίου (πρώην δημοτικός σύμβουλος), Νίκος Παρασκευόπουλος (ομότιμος καθηγητής Νομικής ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης), Μιχάλης Τρεμόπουλος (πρώην ευρωβουλευτής), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης (πρόεδρος ΕΚΘ) και Θέμης Χαρίσης (υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. - νομικός).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL