Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ανάγκη για προοδευτικό πόλο απέναντι στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάγκη για προοδευτικό πόλο απέναντι στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό

Τη στρατηγική στόχευση της Αριστεράς για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη για την αναχαίτιση του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς, "που τρέφεται από αυτόν" ενόψει των ευρωεκλογών υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση "Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη". Ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε χαιρετισμό στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου "Τιτάνια", όπου ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης παρουσίασε τον απολογισμό της θητείας του ίδιου αλλά και της ευρωομάδας.

Η Ε.Ε. μπροστά στον κίνδυνο της αποσύνθεσης

"Μπροστά μας έχουμε μια επείγουσα κατάσταση με δύο αλληλένδετους στόχους: Να αλλάξει, να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, προς όφελος του ελληνικού λαού και κυρίως των ασθενέστερων. Να ξαναγίνει ένα ισότιμο, αναπτυσσόμενο μέλος της Ε.Ε. Και ταυτόχρονα να αλλάξει, να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με ανάπτυξη, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και περισσότερη δημοκρατία" σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης. Επισήμανε δε πως η Ε.Ε. ή θα κάνει αυτά τα βήματα ενοποίησης ή θα κινδυνέψει, "όχι στο μακρινό μέλλον", με "αποσύνθεση".

Υπαρξιακό διακύβευμα για την Ευρώπη η άνοδος της Ακροδεξιάς

"Βλέποντας συνολικά την εικόνα της Ευρώπης η αίσθησή μου είναι ότι ο ευρωπαϊκός Νότος, όχι όλος, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αποτελούν οάσεις σε μια πολιτική έρημο, τόνισε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "η Ευρώπη οδηγείται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση, σε επικίνδυνους δρόμους". Όπως εξήγησε, αυτό που διακυβεύεται για πρώτη φορά δεν είναι απλώς οι πολιτικές ισορροπίες και η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών. Αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη.

"Υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Ακροδεξιάς να πάρουν σημαντικό προβάδισμα στις επικείμενες ευρωεκλογές" υπογράμμισε και τόνισε ότι αυτή η νέα Δεξιά, με μια στροφή στην εθνική περιχαράκωση και την εθνικιστική ρητορική, αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και στοχεύει στην καθιέρωσή της ως ρυθμιστή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μια νέα Δεξιά που, όπως εξήγησε, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά "και δίνει στίγμα μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα" είπε αναφερόμενους στους Κουρτς, Λεπέν, Όρμπαν.

"Η Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, του Μ. Βορίδη και του Α. Σαμαρά, που είναι ο ιδεολογικός ινστρούκτορας αυτής της μετατόπισης, είναι ένα διαφορετικό κόμμα από αυτά που είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για μια νέα ευρωπαϊκή Αριστερά

Ο Δ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να γίνει μέσω του διαλόγου "και, παρά τις διαφορές μας, να αναζητήσουμε συγκλίσεις που να αντιμετωπίζουν τις συλλογικές μας ανεπάρκειες και ελλείμματα" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή Αριστερά "που θα γεννηθεί μέσα από τις αντιθέσεις, αλλά και μέσα από την αναγκαία συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης".

Μια Αριστερά που θα είναι "πολύ πιο ριζοσπαστική και μαχητική για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από ό,τι είναι σήμερα ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, πιο φιλοευρωπαϊκή, πιο οικολογική, πιο δικαιωματική και αντιεθνικιστική από ό,τι ο μέσος όρος της σημερινής παραδοσιακής ευρωπαϊκής Αριστεράς".

Προοδευτικό μέτωπο με ρυθμιστικό ρόλο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

"Δουλέψαμε πάνω στη στρατηγική στόχευση να αναζητήσουμε τη συμπόρευση και τη συμμαχία αυτών των δυνάμεων απέναντι στην απειλητική άνοδο της Ακροδεξιάς και την κυριαρχία νεοφιλελεύθερων πολιτικών που τρέφει αυτές τις δυνάμεις" είπε ο Αλ. Τσίπρας. "Δουλέψαμε πάνω στην ιδέα να προχωρήσουμε από κοινού, ως ο πόλος εκείνος που θα αναχαιτίσει την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς, να συγκροτήσουμε το πολιτικό εκείνο μέτωπο που θα διεκδικήσει να έχει ρυθμιστικό ρόλο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο" επισήμανε.

Υπογράμμισε πως οι διαφορές είναι υπαρκτές, "αλλά ο κίνδυνος, αν δεν συνεργαστούμε, θα είναι πολύ μεγαλύτερος για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά", αναφέροντας πως, αν υπάρχει πραγματικά η κοινή πολιτική βούληση, "τότε θα βρούμε και τον τρόπο να το κάνουμε πράξη".

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει την προοδευτική συμμαχία

Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να εκφράσει την προοδευτική συμμαχία μέσα από τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος. Με τη συμφωνία των Πρεσπών να "έχει ούτως ή άλλως διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας", προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης.

"Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την Ακροδεξιά. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό, αλλά και με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης -αλλά της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγάλη τομή της συμφωνίας των Πρεσπών σημαντικότερη από κάθε βραβείο

"Για εμάς και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας το σημαντικότερο βραβείο είναι το γεγονός ότι μέσα από τη συμφωνία αυτή βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μεταξύ των λαών μας, και αυτό το βραβείο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο βραβείο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας την πρόταση για την κοινή υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σημείωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μια μεγάλη τομή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, "αλλά συνολικότερα την ταλαιπωρημένη, βασανισμένη από τις αντιπαλότητες, το μίσος, τους πολέμους περιοχή των Βαλκανίων". "Κι εμείς ερχόμαστε σήμερα κι αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι, όταν υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες, τότε μπορεί να γραφτεί ιστορία που αφορά και το χθες, κυρίως όμως το σήμερα και το αύριο" είπε. "Όταν προοδευτικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη, αποδεικνύεται ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή μας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL