Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Ν. Φίλης: Στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ η επίλυση του Μακεδονικού (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ η επίλυση του Μακεδονικού (Video)

Κάλεσμα στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στη διαπραγμάτευση του «Μακεδονικού», και ειδικά προς τους Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου και Δ. Αβραμόπουλο, να βγουν και να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό απευθύνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Οφείλουν στον ελληνικό λαό οι πολιτικοί αρχηγοί και τα πολιτικά πρόσωπα εκείνης της περιόδου να πουν την αλήθεια και να μην κρύβονται. Θέλω να ακούσω τι έχει να πει ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου που ήταν χειριστής του θέματος ως υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο άλλος υπουργός Εξωτερικών ο Δ. Αβραμόπουλος  Να ακούσουμε και τον Κ. Καραμανλή. Υποστηρίζει την πολιτική της σύνθετης ονομασίας που συμφώνησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός. Περιμένω να μιλήσει στη Βουλή, δεν αρκεί μία ψήφος. Θα υποταχθεί στον Κ. Σαμαρά;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας μιλώντας στην ΕΡΤ.

https://www.youtube.com/embed/K9LhvPs2Ye4

Όπως είπε, το 2001 – 2002 η κυβέρνηση Σημίτη είχε έρθει σε ένα σχέδιο συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Είχαν ενημερωθεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος. «Όπως λέει ο χειριστής του θέματος ο πρεσβευτής που ήταν αρμόδιος , είχαν συμφωνήσει και τελευταία στιγμή δεν υπογράφτηκε για λόγους που είχαν να κάνουν είτε με υπαναχωρήσεις εκ μέρους των γειτόνων είτε, εκ των υστέρων όπως μάθαμε, με έναν υπολογισμό του πολιτικού κόστους εκ μέρους του Κ. Σημίτη» σημείωσε ο Ν. Φίλης και ανέφερε ότι μπορεί ο κόσμος να μην έχει αναλυτική ενημέρωση, αλλά τα επιτελεία των κομμάτων και κυβερνήσεων γνωρίζουν τι δρόμος έχει διανυθεί για να φτάσουμε εδώ σήμερα.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε ότι δεν παραχωρούμε τίποτα, η ιστορία παραμένει στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Όπως είπε, η επίλυση του Μακεδονικού βρίσκεται στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε ότι ο όρος nationality αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ. Ο Ν. Φίλης αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα ενημέρωσης, ωστόσο, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πρωτοβουλίες ενημέρωσης. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι η σύγχυση διαλύεται όσο περνάει ο καιρός.

Παράλληλα άσκησε κριτική στους ιερείς που ξεσπαθώνουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Είναι παράλογο. Οι Σκοπιανοί είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι; Τι κάνει η Εκκλησία; Προμαχεί υπέρ του έθνους και κατά των ορθοδόξων; Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Είναι αίρεση το να υποτάσσουμε μία οικουμενική ιδεολογία που έχει στο επίκεντρο την αγάπη σον άνθρωπο σε εθνικές σκοπιμότητες. Είναι παρέκκλιση από το οικουμενικό μήνυμα του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL