Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, το θέμα των δύο στρατιωτικών θέτει ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, το θέμα των δύο στρατιωτικών θέτει ο Αλ. Τσίπρας

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης, θέτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ώστε να βρεθεί λύση για την άμεση απελευθέρωση τους, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, καθώς -όπως είπε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος- το ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη, στις 14.30 ώρα Βελγίου, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός λίγο πριν τις 14.00 έφτασε στο νέο κτίριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας. Κατά την άφιξή του στο χώρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε ένα θερμό χαιρετισμό με εναγκαλισμό από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, ο οποίος εκείνη στη στιγμή έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Πριν από τον Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της Συνόδου είχαν φτάσει οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται παρανόμως στην Αδριανούπολη, έθεσε στην Άγγελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει η καγκελάριος της Γερμανίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει πιεστεί διεθνώς πολύ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για "παραλογισμό", είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μεταφέροντας και το κλίμα που εισέπραξε στις διμερείς επαφές που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι δεν ήταν επίσημη πρόταση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ότι θα έπρεπε να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 4% του ΑΕΠ τους, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 2% που είναι σήμερα ο στόχος τους, ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η δήλωση του Τραμπ δεν ήταν μια επίσημη πρόταση, αλλά έγινε ενώ καλούσε τους ηγέτες να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της

Η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της πΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της πΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

"Φιλικό κλίμα" στη συνάντηση Τραμπ - Μακρόν

Για "φιλικό κλίμα" διαβεβαιώνουν πηγές από την γαλλική προεδρία. «Δεν υπάρχει καμία διάσπαση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης», σύμφωνα με την ίδια πηγή, που πρόσθεσε ότι η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, διεξήχθη σε «φιλικό και χαλαρό» κλίμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την «προσωπική προσήλωσή» του στην Ευρώπη και έστειλε «κυρίως θετικά και εποικοδομητικά μηνύματα» στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την ισχύ της διατλαντικής συμμαχίας, επισήμανε μια πηγή από τη γαλλική προεδρία.

"Μια θαυμάσια συνάντηση" Τράμπ - Μέρκελ

"Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις", υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος που λίγες ώρες νωρίτερα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν συμβάλλει όσο θα όφειλε στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα "πλουτίζει τη Ρωσία" επειδή αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τράμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση "θαυμάσια" μπροστά στους δημοσιογράφους. "Έχουμε μια θαυμάσια συνάντηση. Συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο" είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι εξέθεσε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Η Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν "εταίρος" της Γερμανίας. "Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον", υπογράμμισε.

Με το καλημέρα έδειξε ο Τραμπ τις διαθέσεις του

Στο μεταξύ, «θερμό» διήμερο αναμένεται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δείχνει από την αρχή τις προθέσεις του. Ο Ντόναλτ Τραμπ επιτέθηκε στην Γερμανία χαρακτηρίζοντάς την «αιχμάλωτη» της Ρωσίας επειδή στηρίζει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην ΕΕ. «Είναι πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια του προγεύματος που είχε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θυμήθηκε τη δική της παιδική ηλικία στην πρώην Ανατολική Γερμανία και τόνισε ότι η Γερμανία είναι ανεξάρτητη στις πολιτικές της επιλογές, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι το Βερολίνο "ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία".

Τρεις ώρες μετά αφού ο Τραμπ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι εξαρτάται από τη Ρωσία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και ότι δεν αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, η Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: "Έχω προσωπική εμπειρία από το πώς ένα μέρος της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ένωση".

"Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα είμαστε ενωμένοι στην ελευθερία, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Για αυτό τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι στις πολιτικές μας και ότι λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ καλό, κυρίως για τους πολίτες στην ανατολική Γερμανία", τόνισε.

Παράλληλα η Μέρκελ υπερασπίστηκε και τη συνεισφορά της χώρας της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. "Η Γερμανία κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ", δήλωσε. "Η Γερμανία παρέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό (στο ΝΑΤΟ), το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών μας ικανοτήτων προσφέρεται στο ΝΑΤΟ και μέχρι σήμερα έχουμε μια ισχυρή δέσμευση στο Αφγανιστάν. Με αυτό τον τρόπο υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ", τόνισε η καγκελάριος.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, περιλαμβανομένου του νέου ρωσικού αγωγού αερίου προς τη Γερμανία, αλλά η συμμαχία είναι ισχυρότερη ενωμένη και θα πετύχει την αύξηση των αμυντικών δαπανών, δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μία ώρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «είναι όμηρος» των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν εξαρτάται από το ΝΑΤΟ να αποφασίσει για τον αγωγό και ότι πρόκειται για εθνική απόφαση.

Δήλωσε επίσης ότι, ενώ ο Τραμπ χρησιμοποίησε πολύ ξεκάθαρη γλώσσα για τις αμυντικές δαπάνες, όλοι οι σύμμαχοι συμφώνησαν στον καταμερισμό του βάρους και το 2017 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες εδώ και μια γενιά.

«Παρά τις διαφωνίες, αναμένω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε στα θεμελιώδη στοιχεία, ότι είμαστε ισχυρότεροι ενωμένοι παρά χώρια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα να βρει άλλες χώρες για να προμηθεύεται φυσικό αέριο εκτός της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, στον απόηχο των δηλώσεων του Τραμπ.

"Χρειάζεται να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειές μας. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της ενεργειακής ένωσης της ΕΕ", τόνισε ο Ντούντα μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

 

Συντάκτης: avgi.gr

Διαβάστε επίσης:

Το θέμα των δύο στρατιωτικών έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στην Α. Μέρκελ

Συνάντηση του Δημ. Παπαδημούλη με τον Αντ. Ταγιάνι για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL