Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
"Λύνουμε τα δεμένα από τον Βενιζέλο χέρια της Δικαιοσύνης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Λύνουμε τα δεμένα από τον Βενιζέλο χέρια της Δικαιοσύνης"

Οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis σχετικά με το πόρισμα της Προκαταρκτικής, που επιστρέφει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη για να συνεχιστεί η διερεύνησή της, ήταν αναμενόμενες. Επιτίθενται στην κυβέρνηση με ισχυρισμούς για “λασπολογία” και “πολιτική σκευωρία”, ωστόσο, την ίδια ώρα που διαμαρτύρονται ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να διαλευκανθούν τα πράγματα και ότι έτσι “μένουν σκιές” για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αποσιωπούν το γεγονός ότι χωρίς την επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη θα ακολουθούσε η παραγραφή.

Με τη Ν.Δ. να έχει εξαρχής μιλήσει για “σκευωρία” μη αναγνωρίζοντας καν την ύπαρξη σκανδάλου, χθες ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για “προαποφασισμένο και προαναγγελμένο πόρισμα ωμής πολιτικής σκοπιμότητας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ". Αλλά και ο Ανδ. Λοβέρδος είπε ότι πρόκειται για “κατάσταση τραγική και γελοία σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες”, για υπόθεση που “χρησιμοποιείται για λασπολογία και για να κάνουν παιχνίδι ψήφων οι συριζαίοι χωρίς να έχουμε δυνατότητα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα”.

Απέναντι στις κατηγορίες και τις αιτιάσεις, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισαν εκ νέου ότι με την τροπή των πραγμάτων λύνονται τα χέρια της Δικαιοσύνης, ώστε να αποκαλυφθούν και να αποδοθούν ευθύνες εφόσον υπάρχουν ή να αποδειχθεί η αθωότητα των πολιτικών προσώπων.

"Με τo τελικό πόρισμα της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για την Υπόθεση Novartis, λύνουμε τα δεμένα -από τον αρχιτέκτονα της μη ευθύνης υπουργών κ. Βενιζέλο- χέρια της Δικαιοσύνης, ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστη με το ποινικό σκέλος της υπόθεσης" δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προκαταρκτικής Ν. Ηγουμενίδης. Επισήμανε ότι "η παραμονή της υπόθεσης Novartis στη Βουλή δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά παραγραφή των όποιων τελεσθέντων αδικημάτων" και ότι “οι αθώοι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν από την ενασχόληση της Δικαιοσύνης. Θα αποδοθούν 'λευκοί' στην ελληνική κοινωνία".

Θα πρέπει να ανησυχούν, είπε, "όσοι πόνταραν στην 'αδράνεια' της Βουλής ή αντέδρασαν 'λυσσαλέα' στην παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη είτε εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε κουκούλωμα και παραγραφή της υπόθεσης μιλώντας για σκευωρία". Κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι “δεν είδαν τίποτε το μεμπτό στη δράση της Novartis και των άλλων πολυεθνικών στην Ελλάδα" και ότι με τη στάση τους συνολικά εξέφραζαν διαρκώς την αγωνία τους να παρουσιάσουν αθώα τα αναφερόμενα στελέχη των πολιτικών τους χώρων.

“Αν η υπόθεση μείνει στην αρμοδιότητα της Βουλής, κλείνει υποχρεωτικά παραγεγραμμένη και αποκλείεται να έχουμε οποιαδήποτε διερεύνηση. Τουλάχιστον με τη Δικαιοσύνη μπορούμε να έχουμε κάποιες καθυστερήσεις, αλλά κάτι θα γίνει” είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Ποια διερεύνηση εννοούν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ;

Κόντρα στην τακτική Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να θολώνουν τα νερά με δηλώσεις περί “διερεύνησης στη Βουλή” και “αποκάλυψης των πάντων”, η πλειοψηφία της Προκαταρκτικής διαπιστώνει στο πόρισμά της ότι αρμόδια να εξετάσει τη δικογραφία της Novartis είναι η τακτική Δικαιοσύνη, ώστε να μην μπει στο αρχείο λόγω παραγραφής, τόνισε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Σπ. Λάππας. “Ρωτήστε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: αν μείνει στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis, παραγράφονται τα αδικήματα ή όχι;” τόνισε, για να σχολιάσει ότι δεν τόλμησαν ποτέ να τοποθετηθούν δημόσια σχετικά με αυτό. Αναφορικά με τις δηλώσεις τους ότι ζητούν διερεύνηση και αποκάλυψη των πάντων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: “Ποιων πάντων, αφού είναι παραγεγραμμένα τα αδικήματα αν μείνουν στη Βουλή;”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL