Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Η προσπάθεια αντιπερισπασμού δεν πέτυχε / Κοινοβουλευτικό φιάσκο Ν.Δ. με ελάχιστους θεατές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η προσπάθεια αντιπερισπασμού δεν πέτυχε / Κοινοβουλευτικό φιάσκο Ν.Δ. με ελάχιστους θεατές

Σε πολιτικό ναυάγιο εξελίχθηκε η καταφανής επιχείρηση αντιπερισπασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής στη Βουλή για τους Α. Ξανθό, Π. Πολάκη και Π. Κουρουμπλή. Κάτι που πιστοποιεί το αποτέλεσμα στις τρεις κάλπες που στήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, όπου υπερψήφισαν μόνο η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή και ο Ευ. Βενιζέλος. Μάλιστα, πολλοί στο αποτέλεσμα έσπευσαν να δουν "διαρροές" από την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο, όπως εξηγούσαν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί βουλευτές έριξαν την ψήφο τους σε λάθος κάλπη, με αποτέλεσμα αυτές οι ψήφοι να θεωρηθούν άκυρες.

Άλλωστε η πρόταση βασίστηκε σε ανυπόστατα στοιχεία, μεταξύ των οποίων οι μηνύσεις κατά του Π. Κουρουμπλή από τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς και μια ανώνυμη καταγγελία που έβριθε ανακριβειών. Στην πραγματικότητα, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, η Πειραιώς επιχείρησε να θολώσει τα νερά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis. "Η Ν.Δ. προσπάθησε ατυχώς να συμψηφίσει ένα σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα από την Ελλάδα, με μία μήνυση τριών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μια ανώνυμη καταγγελία" ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου μιλώντας στο Πρακτορείο FΜ. Παράλληλα στην κυβέρνηση εκτιμούν πως ούτε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πείστηκαν από το αφήγημα της ηγεσίας του κόμματος, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης τα έδρανα της Ν.Δ. θύμιζαν... καλοκαιρινή περίοδο.

"Πιστεύω ότι η Ν.Δ. ζήτησε αυτή την Προανακριτική μόνο και μόνο για να τη ζητήσει, για να μην θεωρηθεί ότι είναι μόνο δικά της τα στελέχη τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, την ίδια στιγμή που όμως που οι πολίτες αυτό που θέλουν και αυτό που απαιτούν είναι απαντήσεις, αυτό που απαιτούν είναι διαλεύκανση της υπόθεσης και δεν τους ενδιαφέρουν τα πολιτικά αδιέξοδα της Ν.Δ." επισήμανε η Ρ. Σβίγκου.

Η Ν.Δ. υπονομεύει τις διπλωματικές προσπάθειες

Πρόδηλη της αμηχανίας και της έλλειψης επιχειρημάτων γύρω από την πρόταση για Προκαταρκτική ήταν και η γραμμή των βουλευτών της Ν.Δ. , αλλά κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποιος επέλεξε να στρέψει τη συζήτηση στα εθνικά θέματα, βάζοντάς τα στην εσωτερική αντιπαράθεση. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκεται σε φάση ιδιαιτέρως λεπτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει, όπως υποστηρίζουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, μια ανεύθυνη πολιτική που θέτει δυνάμει σε κίνδυνο την επιστροφή τους.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, κύκλοι της Ν.Δ με διαρροές επιτέθηκαν στον Αλ. Τσίπρα υιοθετώντας στην ουσία την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς. Ακολούθησαν χθες οι δύο κατά σειρά δηλώσεις on camera της Μ. Σπυράκη για το ζήτημα. "Οφείλει να καταλάβει ότι, όσο επιστρατεύει τα εθνικά θέματα για την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, δεν λειτουργεί ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά στην ίδια τη χώρα, και υπονομεύει τις διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών" σχολίαζαν κύκλοι του πρωθυπουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL