Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Έκκληση Στόλτενμπεργκ να αποφευχθεί η κλιμάκωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση Στόλτενμπεργκ να αποφευχθεί η κλιμάκωση

Την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έθεσε σε επίπεδο ΝΑΤΟ η Ελλάδα, με την ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να χαιρετίζει την απόφαση των δύο πλευρών να διατηρήσουν τον διάλογο υψηλού επιπέδου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο περιθώριο της χθεσινής δεύτερης ημέρας της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ενώ συναντήσεις υπήρξαν από πλευράς ΝΑΤΟ και με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο Έλληνας υπουργός επέστησε την προσοχή των Στόλτενμπεργκ και Μάτις στις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, με τις οποίες «αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών», ενώ αναφέρθηκε επίσης «στους ναυτικούς χειρισμούς των Τούρκων, που φτάσανε στο σημείο να εμβολίσουν πλοίο του Λιμενικού», τονίζοντας ότι προσεγγίζουν «το όριο της ανεκτικότητας».

«Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έχουν πλέον πλήρη εικόνα, διαφορετική από αυτήν που δίνει η Τουρκία. Ότι δεν πρόκειται δηλαδή για ατύχημα αλλά πρόκειται για προκλητική στάση και πράξεις από τη μεριά της Τουρκίας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας ότι έλαβε «διαβεβαιώσεις» και από τους δύο ότι «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να προκαλεί έναν σύμμαχο και να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μίας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ».

"Χαιρετίζω τις συνομιλίες"

Από την πλευρά του, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου αναφέρθηκε στις επαφές που είχε και με τους δύο υπουργούς και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι εντάσεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι». «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφευχθούν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πάντως, απευθυνόμενος στην Τουρκία ανέβασε τους τόνους, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του ότι ξεκαθάρισε και στους δύο συνομιλητές του πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και θα ασκήσει τα προβλεπόμενα μέσα».

«Θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με την Ελλάδα με τέτοιου είδους χειρισμούς, από τη μία πλευρά ναυτικούς και λεκτικούς και από την άλλη πλευρά διπλωματικών υπαναχωρήσεων», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να ανεχτούμε περαιτέρω τέτοια συμπεριφορά της Τουρκίας».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ - ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Ελπίδα για "αμοιβαία αποδεκτή λύση" για την ΠΓΔΜ

«Ευελιξία» προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με «αμοιβαία αποδεκτό τρόπο» ζήτησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στα Σκόπια και ότι δήλωσαν «σαφώς» πως προτίθενται να δείξουν «ευελιξία» προκειμένου να βρεθεί λύση. Σημείωσε ακόμη ότι μίλησε πρόσφατα για το θέμα και με τον πρωθυπουργό Τσίπρα και ότι υπάρχουν πλέον «νέες προτάσεις» των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος.

«Θα ήμουν προσεκτικός στις εικασίες για επίτευξη συμφωνίας, καθώς το ζήτημα αυτό είναι ανοιχτό περισσότερο από 20 χρόνια, από το 1995, και ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών εργάζεται πολλά χρόνια γι’ αυτό» ανέφερε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση που θα ανοίξει τον δρόμο και για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Γι’ αυτό κάνω έκκληση να επιδείξουν ευελιξία για την επίλυση του ζητήματος» επισήμανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι συζήτησε το εν λόγω θέμα και με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL