Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Η Ν.Δ. τορπιλίζει την κοινωνική ασφάλιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. τορπιλίζει την κοινωνική ασφάλιση

Μια πρόγευση του νεοφιλελεύθερου “κυβερνητικού προγράμματος” που καλείται να επικυρώσει σήμερα και αύριο το 11ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Ν.Δ. δίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ερωτηματολόγιο στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι σύνεδροι, καθώς σε αυτό αμφισβητούνται ακόμη και στοιχειώδεις μεταπολεμικές ευρωπαϊκές κατακτήσεις, όπως η δημόσια κοινωνική ασφάλιση!

Την ίδια στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης προσδίδει άρωμα... “μονομερών ενεργειών” στις εξαγγελίες του περί μείωσης των φόρων, καθώς προχθές επισήμανε ότι αυτές είναι “ανεξάρτητες της διαπραγμάτευσης για τα πρωτογενή πλεονάσματα”.

Ερωτήματα - σοκ, που περιγράφουν τις μύχιες σκέψεις του ηγετικού επιτελείου της Ν.Δ. σε σχέση με το Δημόσιο, την κατάργηση της υποχρεωτικής δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την αντιμετώπιση της “μαύρης εργασίας” κ.ά., καλούνται να απαντήσουν οι σύνεδροι του 11ου Συνεδρίου του κόμματος. Πρόκειται για τα περίφημα “πραγματικά διλήμματα πολιτικής” που είχε προαναγγείλει ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και αρμόδιος για την κατάρτιση του προγράμματος Κ. Χατζηδάκης.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο Κ. Χατζηδάκης είχε περιγράψει το εν λόγω ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις στα ερωτήματα ως «τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ν.Δ. ως αυριανή κυβέρνηση», το συνέδριο του κόμματος καλείται επί της ουσίας να επικυρώσει τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα του “κυβερνητικού προγράμματος” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βόμβα στο ασφαλιστικό!

Το πλέον σοκαριστικό ερώτημα μεταξύ των 15 που έχουν κατατεθεί στον συνεδριακό διάλογο αφορά την κατάργηση του ίδιου του ασφαλιστικού ως "συμβολαίου μεταξύ γενεών", έτσι όπως έχει συναφθεί σε όλη την Ευρώπη από την αυγή του 20ού αιώνα.

Συγκεκριμένα οι "γαλάζιοι" σύνεδροι καλούνται να απαντήσουν με ένα "ναι" ή ένα "όχι" αν συμφωνούν “να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)”!

Μ' άλλα λόγια η Ν.Δ. αρχίζει να "ζυμώνει" στον δημόσιο διάλογο την κατάργηση της υποχρεωτικής δημόσιας ασφάλισης, ενώ οι συντάκτες της ερώτησης προσπαθούν, προφανώς, να εκμαιεύσουν θετικές απαντήσεις, με δεδομένο ότι απευθύνονται σε κομματικά στελέχη και η Ν.Δ. εδώ και καιρό έχει επιχειρήσει να "δαιμονοποιήσει" τον ΕΦΚΑ.

Σαν να μην έφταναν αυτά, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει θέμα επιλογής για τους νέους ως προς την υποχρεωτική τους ασφάλιση, δεν υπονομεύει μόνο το μέλλον του δημόσιου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, θέτοντας ένα θέμα που ουδείς σε όλη την Ευρώπη δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει μεταπολεμικά, αλλά ταυτοχρόνως ναρκοθετεί ακόμη και το "παρόν" του Ασφαλιστικού: γιατί, αν η συγκεκριμένη πρόταση "περάσει", αρχίσει να εφαρμόζεται και οι νέοι εγκαταλείψουν τη δημόσια ασφάλιση, είναι προφανές ότι θα βρεθούν στον αέρα οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων και όχι των μελλοντικών...

Σαν να μην έφτανε αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν τα μισά ερωτήματα αφορούν το Δημόσιο (αξιολόγηση, προαγωγές και προϋπηρεσία, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου, αρμοδιότητες μεταξύ κράτους - Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.ά.), κάτι ενδεικτικό της “γαλάζιας” εμμονής με το κράτος και τον δημόσιο χώρο.

Το ερωτηματολόγιο προδιαγράφει μια ελαστικότερη αντιμετώπιση εργοδοτών που καταπατούν την εργατική νομοθεσία με την ερώτηση αν “συμφωνείτε όταν μια νέα επιχείρηση παραβιάσει για πρώτη φορά την ασφαλιστική νομοθεσία να της δίνεται μία ευκαιρία συμμόρφωσης πριν από την επιβολή προστίμου”.

Παράλληλα οι σύνεδροι ερωτώνται αν “θα πρέπει να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στην περίπτωση που ο δικαιούχος αρνείται αναιτιολόγητα τις θέσεις εργασίας που του προτείνονται από τον Οργανισμό”, όπως επίσης και αν “προκειμένου να μπορούν οι νέοι αγρότες να λαμβάνουν επιδοτήσεις, θα πρέπει να περνάνε υποχρεωτικά από σχολές εκπαίδευσης ή κατάρτισης”.

“Όταν προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο, να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και στελέχη του ιδιωτικού τομέα;” είναι άλλη μία ενδεικτική ερώτηση, ενώ οι σύνεδροι καλούνται να απαντήσουν και κατά πόσο πρέπει “να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατόν και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών” και αν πρέπει "να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ) στους δήμους, από τις υγειονομικές περιφέρειες που ισχύει σήμερα".

Πέραν αυτών, στο ερωτηματολόγιο καταγράφεται ερώτηση για το αν πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από τη Βουλή, ώστε να μη συνδέεται η προεδρική εκλογή με προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Μαξίμου: Αδιαπραγμάτευτη για τον Μητσοτάκη η συντριβή των εργαζομένων

Σημειωτέον ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, προαναγγέλλει πως “οι φόροι θα μειωθούν και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ανεξαρτήτως της αποδοχής του αιτήματος της επόμενης κυβέρνησης να μειωθούν τα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ” θυμίζοντας... Ζάππειο και Αντ. Σαμαρά. Παράλληλα χαρακτηρίζει την “υπερφορολόγηση” ως “συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης”.

«Το μόνο αδιαπραγμάτευτο για τον κ. Μητσοτάκη είναι η περικοπή μισθών, η συντριβή των εργαζομένων, οι μαζικές απολύσεις και η λεηλασία του κοινωνικού κράτους» επισήμανε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL