Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Από το βήμα του 4ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα / "Στοπ" στην εκτροπή του Αχελώου από τον Αλέξη Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το βήμα του 4ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα / "Στοπ" στην εκτροπή του Αχελώου από τον Αλέξη Τσίπρα

"Η χώρα βγαίνει από τη μεγάλη περιπέτεια" διαμήνυσε από το τέταρτο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Λάρισα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. "Είμαστε έτοιμοι για μεγάλες τομές" επισήμανε τονίζοντας ότι η Θεσσαλία αποτελεί "τον πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας και πρέπει από εκεί να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας".

"Η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Σχολιάζοντας τις χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι ο 2017 "θα κλείσει με τον αριθμό 2 μπροστά σε ρυθμούς ανάπτυξης" επισημαίνοντας ότι ακόμη και το Ταμείο, "που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά", προβλέπει ανάπτυξη για το 2018 που θα φτάσει στο 2,65%.

"Χρειάζεται τώρα να σχεδιάσουμε το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Πρόκειται για την εθνική υπόθεση της επόμενης πενταετίας που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας" σημείωσε. Επισήμανε ακόμη ότι, με βάση τις προβλέψεις, η χώρα μας θα είναι μία από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. "Πρέπει να συνεννοηθούμε για ένα πράγμα: ποια ανάπτυξη θέλουμε" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που έχει αυτή η διαδικασία για την κυβέρνηση είναι ότι σχεδόν μια ντουζίνα υπουργοί βρέθηκαν στη Θεσσαλία, με τον Αλ. Τσίπρα να τονίζει ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να θεσμοθετηθεί και τα συμπεράσματα να καταγράφονται προκειμένου να υλοποιούνται.

“Άνεργο και άδικο”

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η ανάπτυξη θα πρέπει να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές, αλλά να αφορά το σύνολο των πολιτών. "Για εμας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους" τόνισε χαρακτηρίζοντας αυτό το μοντέλο ανάπτυξης "άνεργο και άδικο".

"Για μας η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει" επισήμανε αναδεικνύοντας τον στόχο της κυβέρνησης, που είναι μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας και όχι μόνο κέρδη για λίγους. "Να διαχέεται στην κοινωνία και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

"Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον, να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στη διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Λάρισα και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επεφύλασσε και μια σημαντική τοποθέτηση για ένα θέμα που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις εδώ και χρόνια. Πρόκειται βέβαια για την εκτροπή του Αχελώου, σχέδια στα οποία διά στόματος του Αλ. Τσίπρα η κυβέρνηση βάζει τέλος.

"Πρόκειται για το ζήτημα διαχείρισης του νερού, που αφορά τόσο τη βιωσιμότητα όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και κατά προέκταση των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων" τόνισε.

"Το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο δεν πήρε ποτέ τη μορφή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης, έχει απορριφθεί, για περιβαλλοντικούς λόγους, από έξι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και υπάρχει ακόμα νέα εκκρεμότητα στο ΣτΕ" επισήμανε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με θεσμικά και νομικά ευρωπαϊκά κείμενα, που, για την άρδευση και τα υδροηλεκτρικά έργα, προκρίνουν λύσεις εντός των λεκανών απορροής.

"Η ιδέα της εκτροπής, και η έδραση επί αυτής όλης της ανάπτυξης του τόπου, δημιουργεί υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα την οποία κανείς δεν προσπάθησε πραγματικά στο παρελθόν να λύσει με ένα βιώσιμο σενάριο" υπογράμμισε.

Στην ιδέα της εκτροπής απέδωσε την καθυστέρηση χρόνων στα έργα εντός της λεκάνης απορροής: "Η εκτροπή έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας" είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτή η επιλογή καθυστέρησης έργων υποδομής επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου, ενώ έχει οδηγήσει τον κάμπο σε "σοβαρό αδιέξοδο".

"Η εκτίμηση είναι ότι έχουν καταναλωθεί πάνω από 3 δισ. κυβικά μέτρα νερό που δεν ανανεώνεται. Και κάθε χρόνο, από αυτό το μη ανανεώσιμο νερό, αντλείται μια ποσότητα της τάξης των 150 εκατ. κυβικών. Πράγμα που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην ερημοποίηση" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στήριξη άρδευση

"Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει λύση που θα είναι ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής" είπε αναφερόμενος στη λύση που προκρίνει η κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς, αλλά στη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. "Προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση" επισήμανε.

Έτσι το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού περιλαμβάνει κατ’ αρχήν τη μείωση της κατανάλωσης νερού μέσα από τη μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Αναφορικά με το ημιτελές φράγμα της Συκιάς σημείωσε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής. Στο σχέδιο προβλέπονται, επίσης, πέντε τοπικά φράγματα και έργα μεταφοράς και διανομής νερού που ήδη έχουν εγκριθεί και θεωρούνται δρομολογημένα.

Η κάλυψη ζήτησης 250 εκατ. κυβικών προτείνεται να γίνει από πολλά νέα φράγματα εντός Θεσσαλίας, από υδατοδεξαμενές σε πεδινές περιοχές και από επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων.

Το επιπλέον κόστος από αυτές τις δράσεις σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου ανέρχεται σε 625 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την κάλυψή τους.

"Ήδη αυτές τις μέρες συζητήσαμε για την κάλυψη από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από νέους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους" πρόσθεσε.

Εκτός του Αχελώου ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε την ολοκλήρωση ενός ακόμη έργου διαχείρισης υδάτων μέσα στο 2017. Πρόκειται για την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλα. Ένα έργο που έχει πολλαπλή σημασία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο σύνολό του έχει προϋπολογισμό 224 εκατ. ευρώ.

Εννέα κατευθύνσεις

Όπως είναι φυσικό, το συνέδριο που διεξάγεται στην Περιφέρεια του σιτοβολώνα της χώρας έδωσε προτεραιότητα στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα. Μάλιστα τόνισε ότι σε μόλις 18 μήνες από την έγκριση του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που χρηματοδοτείται με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ, έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημοσία δαπάνη σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε μέτρα που κινούνται σε εννέα κατευθύνσεις:

* Την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών.

* Την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών, οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που "πρέπει να στηριχθούν, χωρίς όμως τις παθογένειες του παρελθόντος".

* Την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής.

* Τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.

* Μέτρα και δράσεις ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.

* Τη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων με στόχο τη μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τη διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε, μάλιστα, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για τη Θεσσαλία 6 εκατ. για μια τριετία.

* Την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που είναι καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

* Την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον χώρο και την υποστήριξή της από νέο επιστημονικό δυναμικό.

* Την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών για αγροτικούς δρόμους, αρδευτικά κανάλια, εγγειοβελτιωτικά έργα.

Στρατηγική επιλογή

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι "στρατηγική μας επιλογή στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος η συνεργασία μας με τις Περιφέρειες της χώρας, εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης".

"Το ζητούμενο δεν είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα ή οποιουδήποτε άλλου παραγωγικού κλάδου, ξέχωρα από τους υπόλοιπους, αλλά η δημιουργία αλυσίδων αξίας και, κατά συνέπεια, η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία" υπογράμμισε τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί ‘δήθεν παραγωγούς’, όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος".

Αλυσίδες αξίας

"Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας - εξωστρέφεια - περιβαλλοντική βιωσιμότητα" είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανία, με τον Αλ. Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι θα ενισχυθούν πιο υγιή, δυναμικά και παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα. Όπως τόνισε, οι συνολικές υποβολές στον νέο αναπτυξιακό νόμο στη Θεσσαλία ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, περίπου το 7% των συνολικών υποβολών πανελλαδικά.

Τουρισμός και περιβάλλον

Σχετικά με τον τουρισμό επισήμανε την ανάγκη η ανάπτυξή του να βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον και τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και να διασφαλίζει βιώσιμες εργασιακές σχέσεις. Μάλιστα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως θα ανακοινωθεί πρόσκληση 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παραχώρηση χώρων για δημόσια χρήση, όπως το στρατόπεδο "Μπουγά" και μέρος του στρατοπέδου "Τζήμα", που θα γίνουν χώροι πολιτισμού και αναψυχής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, για το οποίο εκκρεμεί η ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Επιπλέον ανακοίνωσε την προκήρυξη -έως το τέλος του χρόνου- για ηλεκτροδότηση των σιδηροδρομικών γραμμών Παλαιοφάρσαλα - Καλαμπάκα και Λάρισα - Βόλος, την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Ε65 και το λιμάνι του Βόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL