Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Π.Κουρουμπλής: Ήμασταν αποτελεσματικοί, σε 40 μέρες τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά (Video)

Eurokinissi

Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για την ρύπανση στον Σαρωνικό, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι «μας καταγγέλλουν και μας εγκαλούν αλλά δεν μας λένε τι έπρεπε να κάνουμε που δεν το κάνουμε». «Εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και το λιμάνι του Ρότερνταμ είπαν ότι έχουμε κάνει σωστά την διαδικασία» υπογράμμισε ο Ν.Σαντορινιός

«Η καταστροφή επιστημονικά περιγράφει μη επιστρεπτές καταστάσεις. Η εικόνα που έχουμε σήμερα από τους επιστήμονες είναι ότι έχουμε αντιστρεπτές καταστάσεις» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για την ρύπανση στον Σαρωνικό.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ενημέρωσε την Επιτροπή, την συνεδρίαση της οποίας, παρακολουθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μας καταγγέλλουν και μας εγκαλούν αλλά δεν μας λένε τι έπρεπε να κάνουμε που δεν το κάνουμε. Να δούμε την επικαιροποίηση του σχεδίου ώστε να μπουν στο παιχνίδι και οι δήμοι και οι περιφέρειες» είπε ο Π. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «ήμασταν αποτελεσματικοί. Θα κριθούμε. Σε ένα μήνα με 40 μέρες τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά».

Ο Π.Κουρουμπλής ανέφερε ότι «συζητάμε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που έχει να κάνει με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το ατύχημα που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου. Μας έχει ανησυχήσει όλους και μας έχει βάλει σε προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες έγινε. Όλες οι αρχές και η Δικαιοσύνη βρίσκονται σε συνεννόηση για να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία από το πρώτο βίντεο που έκαναν την Κυριακή οι βατραχάνθρωποι έως και τα τελευταία στοιχεία».

Η σειρά των γεγονότων σύμφωνα με τον υπουργό έχει ως εξής: «το «Αγία Ζώνη ΙΙ» φόρτωσε από τα ΕΛΠΕ 1.819 τόνους μαζούτ. Συνολικά είχε 2.550 τόνους. Από την πρώτη στιγμή που ο θάλαμος επιχειρήσεων έλαβε πληροφόρηση ότι ένα πλοίο βρίσκεται σε κατάσταση βύθισης κινητοποιήθηκε. Από τις 2.41 έως τις 4.10 που βυθίσθηκε ήταν σκάφη του Λιμενικού, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στους δύο ναυαγούς και απορρυπαντικό σκάφος ήταν στις 4.30. Στις 6.10 ανατέθηκε η στεγανοποίηση του πλοίου. Με το ξημέρωμα κατέβηκαν οι δύτες, προσδιόρισαν το φορτίο και ξεκίνησε η διαδικασία τοποθέτησης φρακτών.

» Δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν χιλιόμετρα φρακτών για να κλείσουν το σημείο. Στις 9.40 είχε ολοκληρωθεί ο φράκτης περί το ναυάγιο. Στις 10 το πρωί ξεκίνησε η στεγανοποίηση του πλοίου που ήταν ο πρώτος στόχος. Ενώ είχαν μπει οι φράκτες την τρίτη ημέρα είδαμε μία κηλίδα στην περιοχή του Πειραιά. Έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για Πειραιά και ευρύτερη περιοχή. Στις 5.21 έφυγε το σήμα προς τα Λιμεναρχεία της περιοχής να είναι έτοιμα και να ενημερώσουν. Ότι φράγματα διαθέτουμε ήταν εκεί για την απορρύπανση με βάση το ΠΔ 55/1998. Το ΠΔ προβλέπει την έκδοση μίας κρίσιμης υπουργικής απόφασης που ακόμη δεν έχει εκδοθεί, αλλά έχει συσταθεί η σχετική επιτροπή εδώ και τρεις μήνες».

Ο Π.Κουρουμπλής επεσήμανε ότι «το Λιμεναρχείο Πειραιά και Σαρωνικού είχαν την ευθύνη υλοποίησης του τοπικού σχεδίου και στον λιμενάρχη Πειραιά ανατέθηκε η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου. Τρίτη βράδυ έγινε σύσκεψη στο Λιμενικό και Τετάρτη πρωί κλήθηκαν οι δήμαρχοι για να πουν την γνώμη τους και για να ξεκινήσει ο συντονισμός».

Ακόμη ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «όλη η προσπάθεια γίνεται με μηχανικά μέσα. Δεν θα πέσει ούτε ένα κιλό χημικό στη θάλασσα. Είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ ότι καθυστερήσαμε να ζητήσουμε την βοήθεια του σκάφους της ΕΕ. Δεν σας έχουν ενημερώσει. Υπήρξε επαφή μας είπαν ότι είναι σε αποστολή και έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης και σήμερα εργάζεται σε 24ωρη βάση».

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι γιγαντιαία» σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής και επεσήμανε πως «όταν η ΝΔ ισχυρίζεται ότι καθυστερήσαμε πρέπει να έρθει να δει τα σήματα και τις εντολές που δόθηκαν. Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής με ενημέρωσε ο επικεφαλής του Λιμενικού».

«Οι Δήμοι ενημερώθηκαν πριν από την εμφάνιση της κηλίδας», ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Καθυστερήσαμε; Άποψή μου, όχι. Κάναμε λάθος επικοινωνιακό; Άποψή μου, ίσως», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι οι εμπειρογνώμονες από την Ε.Ε. και το λιμάνι του Ρότερνταμ είπαν ότι έχουμε κάνει σωστά την διαδικασία. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος ρώτησε τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. αν έχουν κάνει κάποιο λάθος και εκείνος του απάντησε πως από τα στοιχεία που έχει όλα έγιναν κανονικά.

«Κάθε μέρα στις θάλασσές μας πλέουν πολλά πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και πολλά πλοία που είναι στην ακτοπλοΐα. Όλα αυτά ελέγχονται. Παράκληση: για ένα τέτοιο ατύχημα μην πυροβολείτε την ναυτιλία μην πυροβολείτε το Λιμενικό Σώμα», κατέληξε ο Ν. Σαντορινιός.

Διαβάστε επίσης:

Για λαθρεμπόριο καυσίμων συνελήφθησαν πλοίαρχος και α' μηχανικός του δεξαμενόπλοιου που απαντλούσε καύσιμα από το “Αγ. Ζώνη ΙΙ”

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μέτωπο στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις ευθύνες της για το προσφυγικό. Ευθύνες στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε, όχι λόγω του μεγέθους των προσφυγικών ροών ή των δυσκολιών στη διαχείρισή τους, αλλά...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο