Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Δικαστές στην πολιτική για χάρη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαστές στην πολιτική για χάρη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε στην αντιπολίτευση η ανάληψη καθηκόντων της Β. Θάνου, μετά τη συνταξιοδότησή της, ως αμισθί προϊσταμένης του νομικού γραφείου της Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, με τη Ν.Δ. να κάνει λόγο για "μαύρη μέρα για τη δημοκρατία", επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Μαξίμου, που έκανε λόγο για "ανόητο αφήγημα περί δήθεν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη", ενώ τονίζεται πως η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης "ψεύδονται, χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις".

"Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να ‘εξυπηρετήσουν’ και να ‘εξυπηρετηθούν’ δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα" αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως "η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής".

Μάλιστα, προειδοποιούν πως "όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε".

Όταν η Ν.Δ. δεν είχε πρόβλημα...

Σε αυτή την έξαρση δημοκρατικής ευαισθησίας απάντησε το Μαξίμου. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού επιχείρησε να "φρεσκάρει" την μνήμη των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζοντας περιπτώσεις δικαστικών που μεταπήδησαν σε πολιτικά πόστα -όντες εν ενεργεία, μάλιστα- για χάρη της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα αναφέρονται: Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που παραιτήθηκε από εν ενεργεία αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προκειμένου να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία να αναλάβει χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, και μετά έγινε πρόεδρος του ΣτΕ! Σήμερα δε, ως συνταξιούχος τέως πρόεδρος του ΣτΕ, συνεχίζει να παρέχει τις νομικές του γνώσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίσης ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, υπήρξε νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη.

Όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτούς προστίθενται "δεκάδες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί, νομικοί σύμβουλοι σε υπουργεία και έχουν υπηρετήσει στα νομικά γραφεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Γραφείο Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης".

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως απαιτεί "τουλάχιστον θράσος από τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη να εγκαλούν την κυβέρνηση για την ανάληψη καθηκόντων από την πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της", ενώ κάνουν λόγο για "σαφή προσβολή προς τα πρόσωπα των δικαστικών λειτουργών που αποφασίζουν κατόπιν της λήξης της θητείας τους να εισφέρουν τις νομικές τους γνώσεις από θέσεις που εκείνοι επιλέγουν".

Ποτάμι: Δικαιωμένοι

"Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή τη διάκριση των εξουσιών" αναφέρουν στο Ποτάμι.

Το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, μάλιστα, δηλώνει πως αισθάνεται "απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό, αλλά ως όργανο της κυβέρνησης".

Για "λάθος" μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως "κυβέρνηση και αντιπολίτευση παίζουν με τη φωτιά". "Η κ. Θάνου κακώς δέχτηκε να τοποθετηθεί στο νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, αφού μέχρι πριν από λίγες ώρες υπερασπιζόταν την αμεροληψία. Είναι επικίνδυνο για κάποιον να φεύγει από ένα τέτοιο θεσμικό πόστο και να τάσσεται με κορυφαίο πολιτικό παράγοντα" είπε συγκεκριμένα.

ΔΗΣΥ: Εκτροπή

Για "σχέσεις εξάρτησης που είχε η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θάνου με τον κ. πρωθυπουργό" έκανε λόγο ο Θ. Παπαθεοδώρου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. "Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης, δυόμιση χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο. Αποκτά και επίσημη έδρα στο Μαξίμου, με τη διορισμένη πλέον κ. Θάνου στον ρόλο της άμισθης συμβούλου, γιατί το καθεστώς φαίνεται πως συνεχίζει να έχει ανάγκη τις υπηρεσίες της" αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της ΔΗ.ΣΥ.

"Ο κ. Σαμαράς έδειξε τον δρόμο για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης με τον κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον παγιώνει" ανέφερε το ΚΙΔΗΣΟ. Το κόμμα του Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως ο Αλ. Τσίπρας είναι "βαρύτατα εκτεθειμένος", κάνοντας λόγο για "συναλλαγή με την κ. Θάνου, που την οδήγησαν από την ηγεσία του Αρείου Πάγου στη θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, επιστροφή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και από εκεί στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού".

Να έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση ανάληψης άμισθης ή έμμισθης διοικητικής ή πολιτικής θέσης ή βουλευτικής υποψηφιότητας σε δικαστικό μετά τη συνταξιοδότησή του για μία τριετία ζήτησε ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. που ανήκει στη ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Τσούκαλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL