Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
"Όχι" στην πρόταση Παπαδημούλη να τηλεφωνήσει ο Μητσοτάκης σε Μέρκελ - Σόιμπλε / "Κολλημένη" στο "όχι σε όλα" η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" στην πρόταση Παπαδημούλη να τηλεφωνήσει ο Μητσοτάκης σε Μέρκελ - Σόιμπλε / "Κολλημένη" στο "όχι σε όλα" η Ν.Δ.

Την εμμονή της Ν.Δ. στη δομική αντιπολίτευση του “όχι σε όλα” ανέδειξε η χθεσινή πολιτική παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος απηύθυνε πρό(σ)κληση στον Κυρ. Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει στην Αν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε, ώστε να βάλει πλάτη στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή, πάντως, το Μαξίμου διευκρίνιζε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, “σε αυτή τη φάση” τουλάχιστον...

“Θα περίμενα από τον Κυρ. Μητσοτάκη, από τη στιγμή που έκανε στροφή και, από εκεί που σιωπούσε για το χρέος, αποφάσισε να πει μια θετική κουβέντα, να κάνει και το επόμενο βήμα, προκειμένου να πείσει για την ειλικρίνεια αυτής του της προσπάθειας: Να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει και αυτός να μιλήσει με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε λέγοντάς τους ότι αυτά που ζητάει ο Τσίπρας -και τα οποία υποστηρίζει και ο Στουρνάρας- είναι η γραμμή της Ελλάδας και τη στηρίζει και η Ν.Δ.” υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Δ. Παπαδημούλης εκτιμώντας ταυτόχρονα πως “αν ο Κυρ. Μητσοτάκης σηκώσει το τηλέφωνο και μιλήσει με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε στηρίζοντας την εθνική γραμμή για το χρέος, τότε νομίζω ότι μπορεί να προετοιμαστεί με τους κατάλληλους δίαυλους επικοινωνίας ακόμα και μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που θα μπορούσε να επικυρώσει αυτή την εθνική γραμμή”.

Εξάλλου ο Δ. Παπαδημούλης προειδοποίησε πως για τη σύσκεψη αρχηγών “χρειάζεται αρχικά μια προετοιμασία”: “Μια σύσκεψη που θα οδηγούσε σε μια συσπειρωμένη φωνή που να εκφράζει το 100% των Ελλήνων υπέρ μιας λύσης για το χρέος θα ήταν επιτυχία. Στον αντίποδα μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με αλληλοκατηγορίες θα ήταν ζημιογόνα και προτιμότερο να μην γίνει” ξεκαθάρισε θέτοντας ως προϋπόθεση για την όποια εξέλιξη την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους κεντροδεξιούς “ομόσταβλούς” του στην Ευρώπη.

“Μάχη εθνικού χαρακτήρα”

Με αφορμή, λοιπόν, τη συζήτηση που ξεκίνησε χθες περί σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως “σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών”. Παραλλήλως, όμως, οι ίδιες πηγές έλεγαν με έμφαση ότι “πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωσή του είναι εθνικού χαρακτήρα”.

Σύγκρουση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, παρά τη σαφή τοποθέτηση κυβερνητικών πηγών, η Ν.Δ. αντέδρασε έντονα μέσω διαρροής. «Ο κ. Παπαδημούλης παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει, πλέον, καμία πολιτική στο θέμα του χρέους. Προφανώς δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης» έλεγαν κύκλοι της Ν.Δ.

Τούτου δοθέντος, πηγές της Κουμουνδούρου σχολίαζαν με νόημα πως “είναι φανερό ότι η Ν.Δ. παραμένει στον δρόμο της μηδενιστικής αντιπολίτευσης”, ενώ και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στο Τwitter, σημείωσε: «Η σπουδή της Ν.Δ. να απορρίψει την πρότασή μου για ευρύτερη συνεννόηση για το χρέος δείχνει αμηχανία και εμμονή στη μηδενιστική αντιπολίτευση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL