Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Στο στόχαστρο της Εξεταστικής οι... αρθροσκοπήσεις Σαλμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο στόχαστρο της Εξεταστικής οι... αρθροσκοπήσεις Σαλμά

Τον πρώην υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη αφορά η υπόθεση των αρθροσκοπήσεων

Την άμεση εξέταση της δικογραφίας για τις αρθροσκοπήσεις Σαλμά (που αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και εμπλέκει τον βουλευτή της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά) και την κλήση του Ανδρέα Μαρτίνη σε επόμενη συνεδρίαση για το ξεπούλημα του Νοσοκομείου Ντυνάν σε θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε χθες η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθεί άνοιγμα των λογαριασμών των μελών του Δ.Σ. που υπέγραψαν το τριμερές μνημόνιο Γεωργιάδη - Πειραιώς - Ντυνάν, όπως ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Στη συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή κυριάρχησε η αποκάλυψη της "Αυγής" για το εμπιστευτικό μνημόνιο Γεωργιάδη που οδήγησε στην πώληση του Ντυνάν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

“Στρατηγικό λάθος”

"Όταν ένας υπουργός επεμβαίνει, αυτό θα το εξετάσουμε. Σας το λέω ουδέτερα και ήρεμα, δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης, εκτιμώντας ότι είναι "στρατηγικό λάθος" της Ν.Δ. να ισχυρίζεται ότι ήταν αναπόφευκτη η πώληση του νοσοκομείου.

"Ένιωσα ντροπή και αισχύνη. Ο αρμόδιος υπουργός, που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, στέλνει επιστολή στο Δ.Σ. του Ντυνάν και λέει τι αξίωση έχει ο τραπεζίτης, που δεν έχει καμία οργανική σχέση με το Ντυνάν" τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ. έκανε λόγο για διαρροή και σκοπιμότητες. Όμως και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου συμφώνησε ότι "είναι ένα έγγραφο σημαντικό, πρέπει να το δούμε, πρέπει να το εξετάσουμε, αλλά τα περί διαρροής δεν ισχύουν".

Σημειώνεται πως όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν λάβει τη δικογραφία Ελευθεριάνου, στην οποία περιλαμβάνεται η επίμαχη εμπιστευτική συμφωνία. Το μνημόνιο συνεργασίας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Τράπεζας Πειραιώς είχε ζητήσει με ερώτησή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος στις 21 Φεβρουαρίου.

“Μιλάμε για απιστίες”

Όσον αφορά το Ντυνάν, ο Σπ. Λάππας επεσήμανε ότι ο Ανδ. Μαρτίνης είναι προφυλακισμένος, αλλά πρέπει να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί του, όπως ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τον πίεζε μέσω του συμβούλου Λιαρόπουλου να αποσύρει τις μηνύσεις κατά του τραπεζίτη Βγενόπουλου. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει "ευθύνη κρατικών αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών", επειδή στον πλειστηριασμό της 24ης Σεπτεμβρίου 2014 δεν αναγγέλθηκε το Δημόσιο στο οποίο το Ντυνάν όφειλε 4,5 εκατ. ευρώ από οφειλόμενους φόρους, με αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα - κάτι που δεν διέψευσε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Μάλιστα, ο Σπ. Λάππας τόνισε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου με "ντροπολογία" Βορίδη είχε δοθεί ποινική ασυλία σε όλες τις διοικήσεις του Ντυνάν. "Εδώ μιλάμε για απιστίες, για απάτες, για πλαστογραφίες, για κοινά ποινικά αδικήματα" εκτίμησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Λύση, ο πλειστηριασμός”

Ο Γ. Γεωργαντάς είπε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση από τη διοίκηση Μαρτίνη, ο οποίος ως υπόδικος έχει μειωμένη αξιοπιστία. "Η λύση του πλειστηριασμού δεν επιβάρυνε καθόλου το Δημόσιο. Αντιθέτως εξασφάλιζε τις θέσεις εργασίας" υποστήριξε και πρόσθεσε ότι "στη συμφωνία αναφέρθηκε ρητώς ότι η όλη εμπλοκή του υπουργείου Υγείας ήταν να για να πληρωθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων και του Δημόσιου, οι ασφαλιστικές εισφορές και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας".

Κόστος 1.500 ευρώ, αντί για 150

Όσον αφορά τη δικογραφία για τις αρθροσκοπήσεις, ο Αντ. Μπαλωμενάκης είπε ότι αφορά την Υπουργική Απόφαση Βορίδη με την οποία τον Δεκέμβριο του 2014 παρασχέθηκε σε ιδιωτική ιατρική επιχείρηση συμφερόντων οικογενείας Σαλμά η δυνατότητα να πραγματοποιεί αρθροσκοπήσεις και να πληρώνεται με το ίδιο τιμολόγιο, όπως και οι αντίστοιχες πράξεις που γίνονται εντός νοσοκομείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάθε αρθροσκόπηση να τιμολογείται στα 1.500 ευρώ. Έως τον Μάρτιο του 2015, οπότε άλλαξε η απόφαση και η τιμή έπεσε στα 150 ευρώ, έγιναν 550 αρθροσκοπήσεις κόστους 825.000 ευρώ! "Είναι μία από τις πολλές λαθροχειρίες" σχολίασε ο πρόεδρος της Εξεταστικής.

Παρατηρήσεις έγιναν από τον πρόεδρο της Εξεταστικής στον Ν. Νικολόπουλο για τη συνέντευξη που πήρε από τον Ανδ. Μαρτίνη στην τηλεοπτική του εκπομπή. "Βουλευτής, μέλος της Επιτροπής, καλό θα είναι να μην προτρέχει με κανέναν τρόπο, από κανένα μέσο" προειδοποίησε ο Αντ. Μπαλωμενάκης, με τον Ν. Νικολόπουλο να διαμαρτύρεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL