Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Ν. Βούτσης: / Ν. Βούτσης: Κάθε χώρα να αναλάβει το μέρισμα ευθύνης που της αναλογεί στο προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: / Ν. Βούτσης: Κάθε χώρα να αναλάβει το μέρισμα ευθύνης που της αναλογεί στο προσφυγικό

«Χαίνουσα πληγή» χαρακτήρισε την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μιλώντας στις Βρυξέλλες στους διαπιστευμένους στο Ευρωκοινοβούλιο δημοσιογράφους με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Δρόμοι επιβίωσης» που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό και την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι το προσφυγικό ένα ζήτημα από το μέλλον και σημείωσε ότι οι «Δρόμοι επιβίωσης» δεν αποτελούν μια έκφραση συμπόνιας, αλλά «μία υπόμνηση στις ευρωπαϊκές ηγεσίες».

Ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι το προσφυγικό αποτελεί «πλήγμα για την Ευρώπη, για το ότι δεν έχει μέχρις ώρας κατορθωθεί να υπάρξει μια σταθερή απόφαση». Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι αυτή η απόφαση πρέπει «να εφαρμοστεί απολύτως, απ’ όλες τις χώρες, για να αναλάβει η καθεμιά το μέρισμα ευθύνης που της αναλογεί, έτσι ώστε να υπάρξει μια ανακούφιση», αλλά και μια ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων απωλειών. Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για πολιτικές που θα φέρουν ειρήνη κι ανάπτυξη στις χώρες από τις οποίες ξεκινάνε οι πρόσφυγες.

Παράλληλα ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ ώριμο να αναζητηθούν οι αιτίες των πολιτικών για τις οποίες φτάσαμε στα παρόντα αδιέξοδα για την Ε.Ε.», δηλαδή την κρίση χρέους, το προσφυγικό - μεταναστευτικό, τη διεθνή υπόσταση και τον ρόλο της Ε.Ε., καθώς και την έλλειψη δημοκρατίας και την ευρύτατη απονομιμοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε. σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Ο Ν. Βούτσης παρατήρησε ότι όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους, αλλά «είναι καιρός να αρχίσουν να ανιχνεύονται ως προς τα αίτια, δηλαδή για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και άρα και ως προς τις εναλλακτικές». Ο Ν. Βούτσης πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητηθεί «με ποιον τρόπο, με ποια νέα αρχιτεκτονική, με ποιες συνθέσεις, με ποια βήματα, με ποιους συμβιβασμούς θα προχωρήσει η Ε.Ε. για την εξεύρεση λύσεων σε αυτά τα αδιέξοδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL