Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Β. Αποστόλου: / Β. Αποστόλου: Όχι στην επιβράβευση των καταπατητών με τους δασικούς χάρτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Β. Αποστόλου: / Β. Αποστόλου: Όχι στην επιβράβευση των καταπατητών με τους δασικούς χάρτες

Πίεση να μην ισχύσουν οι δασικοί χάρτες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ταυτιζόμενα με συμφέροντα κάθε περιοχής. Κατηγορηματικά αρνήθηκε η κυβέρνηση τη σκέψη να αποσύρει τους δασικούς χάρτες με την επίκληση μικρών προβλημάτων.

"Δεν θα επιτρέψουμε εμείς του αγροτικού χώρου να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα οι εκτάσεις, που πράγματι έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος, για να μπουν πίσω από αυτό το παραθυράκι. Και το ξέρετε όλοι σας ότι από την ώρα που χαρακτηρίζονται ως αγροτικού χαρακτήρα εδάφη σημαίνει ότι είναι ελεύθερα προς πάσα χρήση, που σημαίνει πάρα πολύ απλά επιβράβευση των καταπατητών" υπογράμμισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Κ. Μητσοτάκης: Να γίνουν, αλλά χωρίς αδικίες

Θέτοντας το ζήτημα στην πρώτη θέση της ατζέντας της, η Ν.Δ. κατέθεσε χθες τροπολογία ζητώντας την αναστολή της επιβολής και είσπραξης προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Και ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι "πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια".

Ν. Παπαδόπουλος: “Τώρα βγήκαν όλες οι... πεθερές;”

"Τόσα χρόνια δεν είχαμε δασικό χάρτη. Τώρα βρήκαν όλες οι πεθερές να βγουν στον αέρα; Και εμείς ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα και πρέπει να διορθωθούν, όμως η αντιπολίτευση να έχει και όρια" σχολίασε στη Βουλή ο αγρότης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: "Τόσα χρόνια πορευόμασταν χωρίς οδικό χάρτη. Σήμερα, αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση είναι ένα τεράστιο έργο και πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε όποια προβλήματα προκύψουν να τα διορθώσουμε".

Ν. Ξυδάκης: Να περιμένουμε την τελική ρύθμιση

"Πέρασαν δεκαετίες σ’ αυτή τη ρημαγμένη χώρα που δεν είχαμε ούτε δασικούς χάρτες, ούτε χωροταξία, ούτε ανάπτυξη. Είχαμε μόνο χρεοκοπία. Ας περιμένουμε μερικές εβδομάδες ή μερικές ημέρες. Αυτοί που εξέθρεψαν την ανομία και την αρρυθμία ας περιμένουν μερικές εβδομάδες" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για το ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα ήταν ότι δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2014. "Τέτοιες ρυθμίσεις στην ουσία ανοίγουν ομπρέλα για να νομιμοποιηθούν όλες οι παραβάσεις, οι καταπατήσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Κατά τη γνώμη μας, δεν εξυπηρετεί τη φτωχομεσαία αγροτιά" ισχυρίστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Αρνητικός ήταν και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος έχει καταθέσει τροπολογία που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. "Αυτοί στους οποίους ανετέθη να συντάξουν τους δασικούς χάρτες αμφισβητούν ιδιοκτησίες όσον αφορά τα αγροτεμάχια, τα κληροτεμάχια, τις παλιές ιδιοκτησίες. Δεν λαμβάνουν τίποτε υπόψη τους" είπε.

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης μίλησε για μια "πονεμένη ιστορία που μας ακολουθεί χρόνια και που βεβαίως πρέπει να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα και να ολοκληρωθεί σωστά", ενώ τάχθηκε κατά της ρύθμισης του θέματος με μία τροπολογία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL