Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.4°C27.0°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.2°C25.5°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
21.0°C23.8°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
3 BF 46%
Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία από σήμερα / Ο Αλ. Τσίπρας θα αναδείξει τη σημασία της ειρήνης στην περιοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία από σήμερα / Ο Αλ. Τσίπρας θα αναδείξει τη σημασία της ειρήνης στην περιοχή

Τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ θα αναδείξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουκρανία, η οποία ξεκινά σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να αναφερθεί και στον ενεργό ρόλο της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Για την ελληνική πλευρά έχουν ιδιαίτερη σημασία οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Ουκρανία, αλλά και τη Ρωσία, οι οποίες επηρεάζονται καταλυτικά από τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αλλά και με ομογενειακές οργανώσεις.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Κίεβο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση ήδη από το 2015. Υπενθυμίζεται η ευρωμεσογειακή διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η διάσταση της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η Βαλκανική. Συγκεκριμένα, η ευρωμεσογειακή διάσταση επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη σύνοδο στη Λισσαβώνα, ενώ ο ενεργός ρόλος της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζεται με τις τριμερείς συναντήσεις (μαζί με την Κύπρο) με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και το Λίβανο, όπως και σε ένα σημείο η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Επίσης, υπάρχει η βαλκανική διάσταση, η οποία εκφράστηκε με τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα σε Σερβία και Βουλγαρία, αλλά και με τις πρωτοβουλίες Κοτζιά για τη διασυνοριακή συνεργασία των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Παράλληλα, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις με Ρωσία, Αρμενία και Ουκρανία, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα της παρευξείνιας γειτονιάς. Ειδικότερα με την Ουκρανία υπάρχουν κοινά πεδία διαλόγου και συνεργασίας, τα οποία βασίζονται στο ελληνικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στη σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα όπως αυτή απορρέει από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Έτσι, η ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντικό να εντείνει τον διάλογο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας με την Ουκρανία. Ακόμη, γύρω από την περιοχή των συγκρούσεων ζει η πλειονότητα των περίπου 100.000 Ουκρανών ελληνικής καταγωγής, κάτι που αυξάνει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις όπως αυτές συνδέονται με την ασφάλεια και τη στήριξή τους σε δύσκολες στιγμές όπως η υφιστάμενη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL