Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
"Γαλάζια" ευθυγράμμιση με τη "γραμμή" Σόιμπλε - ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια" ευθυγράμμιση με τη "γραμμή" Σόιμπλε - ΔΝΤ

Την “αμηχανία” της Ν.Δ. ενόψει της ανοιχτής συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρώπη αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα “έσπασε” χθες η Ντ. Μπακογιάννη περιγράφοντας ως... καταστροφή το σενάριο αποχώρησης του Ταμείου και ευθυγραμμιζόμενη με τη γραμμή Σόιμπλε για την “επόμενη μέρα” του προγράμματος. Την ίδια στιγμή, αμετανόητος ως προς τις πρωθυπουργικές “επιδόσεις” του εμφανίστηκε, με συνέντευξή του, ο Αντ. Σαμαράς “βλέποντας” παντού επιτυχίες, αλλά και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση αναμασώντας τα “επιχειρήματα” των ακραίων κύκλων των δανειστών.

Παρότι και χθες επισήμως η Ν.Δ. δεν τοποθετήθηκε στην ανοιχτή συζήτηση περί το ΔΝΤ και τα περισσότερα “γαλάζια” στελέχη απέφυγαν, στις δημόσιες εμφανίσεις τους, να πάρουν ανοιχτά θέση, η Ντ. Μπακογιάννη περιέγραψε... με τα μελανότερα χρώματα το σενάριο εξόδου του Ταμείου από το τρίτο Μνημόνιο. Μάλιστα, χαρακτήρισε “απειλή” την έξοδο του ΔΝΤ με συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM:

«Σήμερα απειλείται το πρόγραμμα με αποχώρηση του ΔΝΤ. Αυτό θα σημάνει σταμάτημα πλήρως του προγράμματος και επαναδιαπραγμάτευση νέου προγράμματος» επισήμανε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο η Ελλάδα «να πέσει σε ένα ακόμη πιο σκληρό πρόγραμμα» -μ’ άλλα λόγια επανέλαβε όσα είχε πει προχθές στη “Wall Street Journal” ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. επέρριψε "τεράστιες ευθύνες" στους δανειστές επειδή... αναγνώρισαν το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να καθορίσει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής κατηγορώντας τους που "αποδέχτηκαν προτάσεις αύξησης της φορολογίας αντί να επιμείνουν στη μείωση των δαπανών”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν συνιστά είδηση η καταστροφολογία”

Οι δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος, που καταλόγισε στη Ν.Δ. “πλήρη ταύτιση με τον κ. Σόιμπλε”.

“Η καταστροφολογία της Ν.Δ., διά στόματος της Ντ. Μπακογιάννη, για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν συνιστά είδηση. Ούτε συνιστά, βέβαια, είδηση η πλήρης ταύτιση της Ν.Δ. με τον κ. Σόιμπλε. Αυτό που θα μας εξέπληττε θα ήταν αν η Ν.Δ. στεκόταν για μια φορά απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των ακραίων κύκλων των δανειστών που θέλουν νέα σκληρά μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού” επισήμανε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύνδρομο δικαίωσης

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα newpost.gr, ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε εκ νέου να αποκαταστήσει την υστεροφημία του και να εμφανιστεί “δικαιωμένος” από τις εξελίξεις αναμασώντας τα “επιχειρήματα”, αλλά και τις ακραίες τοποθετήσεις ορισμένων εκ των δανειστών.

«Καταλαβαίναμε πως όσα υποσχόταν ο κ. Τσίπρας θα έφερναν χειρότερα και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και για καθένα από τους πολίτες προσωπικά. (...) Κι όλα εκείνα για τα οποία προειδοποιούσαμε βγήκαν αληθινά» σημείωσε αυτάρεσκα, σπεύδοντας να “αθωώσει” τους δανειστές και τις εμμονές τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αξιολόγηση: «Δεν φταίει κανένας 'ξένος' που ο κ. Τσίπρας αύξησε το χρέος μας κατά δεκάδες δισεκατομμύρια. Τα λάθη και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Τσίπρα πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός» επισήμανε.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην περίοδο της δικής του διακυβέρνησης ισχυρίστηκε πως “μετά από έναν ολόκληρο 'Μαραθώνιο' βρεθήκαμε λίγα μέτρα πριν από τον 'τερματισμό', πριν από την οριστική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια”, ξεχνώντας ότι είχε πετάξει “λευκή πετσέτα” για την αξιολόγηση ήδη από τις αρχές του 2014.

Σημειωτέον ότι κατά τα λοιπά ο Αντ. Σαμαράς στήριξε τον Κυρ. Μητσοτάκη και το αίτημα για εκλογές, ενώ δήλωσε ότι “έχει τις καλύτερες αναμνήσεις” από τη συνεργασία του με τον Ευ. Βενιζέλο και “πιστώνει την επιτυχία” στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μαξίμου: “Η κοινωνία έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη στον κ. Σαμαρά”

“Αμετανόητο”, που “υπερηφανεύεται για τις καταστροφικές πολιτικές που εκπόνησε με τον κυβερνητικό του εταίρο Ευ. Βενιζέλο”, χαρακτήρισαν πηγές του Μαξίμου τον Αντ. Σαμαρά.

“Αρνούμενοι να αποδεχθούν την πραγματικότητα, ελπίζουν ακόμα -μάταια- στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης διεκδικώντας μία διεστραμμένη ιστορική δικαίωση και μία νέα εφόρμηση στην εξουσία για την εξυπηρέτηση πάσης φύσεως συμφερόντων” τόνιζαν οι ίδιες πηγές για το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου κατηγορώντας τον πρώην πρωθυπουργό πως “στην προσπάθειά του αυτή, και σε πλήρη ταύτιση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, υπερασπίζεται πλήρως τους ακραίους κύκλους των δανειστών και τα επιχειρήματά τους για να μπορέσει να οικοδομήσει το πολιτικό του αφήγημα”.

“Όσα λέει ο κ. Σαμαράς δεν αφορούν ούτε την κυβέρνηση ούτε την κοινωνία, που του έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη. Άλλοι είναι αυτοί που θα πρέπει να προβληματιστούν...” καταλήγουν με νόημα κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL