Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ / Πρωτοβουλίες για να σπάσει το "απόστημα" των αμαρτωλών εξοπλισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ / Πρωτοβουλίες για να σπάσει το "απόστημα" των αμαρτωλών εξοπλισμών

Με νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και ταυτόχρονη πίεση προς την κυβέρνηση να εφαρμόσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, με στόχο τη διαφάνεια στον τομέα των εξοπλισμών, θα απαντήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, ενώ θα ζητηθεί η παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Με αφορμή την απολογία Κάντα, ο Θοδωρής Δρίτσας έθεσε σειρά καίριων ερωτημάτων, ενώ την ίδια ώρα ο Δημήτρης Παπαδημούλης θύμιζε ότι το... πάρτι με τους εξοπλισμούς συνέβη επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. "Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή Τσοχατζόπουλου - Σμπώκου - Κάντα;" είναι το ερώτημα που θέτει εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ διά του υπευθύνου του Τομέα Άμυνας της Κ.Ο., Θ. Δρίτσα, ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τελικώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, "το ζητούμενο" -έλεγε ο Δ. Παπαδημούλης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ- δεν είναι μόνο να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν, αλλά, κυρίως, να σταματήσει να λειτουργεί αυτή η «μήτρα» παραγωγής σκανδάλων, διότι, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, ο τρόπος που συντάσσονται οι προδιαγραφές, που ορίζονται οι επιτροπές και λαμβάνονται οι αποφάσεις για τους εξοπλισμούς είναι ο ίδιος με την εποχή Κάντα. "Εμείς, αμέσως μετά τις γιορτές και μόλις ανοίξει η Βουλή, θα πάρουμε πρωτοβουλία έτσι ώστε να συζητηθεί όχι μόνο η πορεία κάθαρσης αυτού του σκανδάλου, αλλά και το πώς θα καταστραφεί η 'μήτρα' που παράγει τέτοιου είδους σκάνδαλα", προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρωστά εξηγήσεις ο Κ. Σημίτης

Όμως, όσα γεγονότα παραθέτει τώρα στην απολογία του ο Αντ. Κάντας δεν έγιναν σε κενό πολιτικό χρόνο: "Ο κ. Σημίτης, που τώρα εμφανίζεται ως ο ιθύνων νους της 'Πρωτοβουλίας των 58' και ως στοιχείο ανανέωσης, πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσει και για τις δικές του ευθύνες" -σημείωσε ακόμη ο Δ. Παπαδημούλης-, διότι το 'πάρτι' στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που περιγράφει ο κ. Κάντας γίνεται την περίοδο που ο κ. Σημίτης ήταν πρωθυπουργός. Αν σ' αυτό προσθέσουμε και τον Μαντέλη, τον Τσουκάτο, κ.ο.κ., ο καθένας που πέρασε από τη θέση του πρωθυπουργού χρωστάει εξηγήσεις".

Την ίδια στιγμή, ο Θοδωρής Δρίτσας έθετε τέσσερα καίρια ερωτήματα στον πυρήνα της υπόθεσης:

1. Το τσουνάμι μίζας, που περιγράφει ο κ. Αντώνης Κάντας, σταμάτησε ξαφνικά με την αποχώρησή του ή συνεχίζεται; Πόσες και ποιες συμβάσεις προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού υπέγραψαν μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα ίδια πρόσωπα και ποια είναι η εμπλοκή τους στην πίστωση από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων των αμαρτωλών συμβάσεων του παρελθόντος, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

Τι σχέση υπάρχει με τη λίστα Λαγκάρντ;

2. Θα διερευνηθεί η σχέση των φυσικών προσώπων, των τραπεζών, των αριθμών λογαριασμών και των υπεράκτιων εταιρειών, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Αντώνης Κάντας, με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και τα ονόματα της λίστας με τα εμβάσματα προς τράπεζες στο εξωτερικό και άλλες λίστες για τις οποίες έχει γίνει κατά καιρούς λόγος; Διασταυρώνονται τα καταγγελλόμενα στοιχεία με το σκάνδαλο Siemens και άλλα παρόμοια;

3. Πότε επιτέλους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα εφαρμόσει τον Νόμο 2656/1998 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές που υπεγράφη στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου 1997 και τέθηκε σε ισχύ την 15η Φεβρουαρίου 1999;

4. Τέλος, με ποιες θεσμικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες και τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων, οι οποίες παραμένουν σχεδόν ίδιες με την εποχή του κ. Αντώνη Κάντα, προτίθεται η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη διαφάνεια στους εξοπλισμούς; Εφαρμόζονται τουλάχιστον οι «εγγυήσεις διαφάνειας» του Νόμου 3978/2011, που υποτίθεται ότι ψηφίστηκε για να θεραπεύσει τη σκανδαλώδη αδιαφάνεια των προηγουμένων ετών στα εξοπλιστικά προγράμματα;.

Στις συγκεκριμένες αυτές καταγγελίες, το ΠΑΣΟΚ απάντησε... σιωπώντας, ενώ η Ν.Δ., με θράσος, θεώρησε τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για το σκάνδαλο των εξοπλισμών! Για υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση ανταπαντώντας ο Θ. Δρίτσας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL