Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση

Σε σκηνικό αποσύνθεσης και αποδρομής παραπέμπει για την κυβέρνηση η διαχείριση της "επόμενης μέρας" από τις απανωτές ψηφοφορίες στη Βουλή για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς. Η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη περιορίστηκε στους 153 βουλευτές μετά την καταψήφιση του ΕΝΦΙΑ από τον Βυρ. Πολύδωρα, ο φόβος ενός κοινοβουλευτικού ατυχήματος μονιμοποιείται για το Μαξίμου, ενώ οι "γαλάζιοι" βουλευτές συνεχίζουν το "αντάρτικο" και δείχνουν με κάθε ευκαιρία πως οι αντοχές τους να στηρίξουν νέα μέτρα έχουν εξαντληθεί εντελώς.

Με την τρόικα να καιροφυλακτεί και να αφήνει τα... "σπουδαία" (ομαδικές απολύσεις, μέτρα για το "δημοσιονομικό κενό", πρόσθετες απολύσεις στο Δημόσιο κ.ά.), η κυβέρνηση κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, όπως παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους και κορυφαίοι υπουργοί, να απολέσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Παρέμβαση 41 βουλευτών

Εξάλλου η χθεσινή παρέμβαση 41 βουλευτών -ήτοι, του 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ...- προκάλεσε νέο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι "γαλάζιοι" βουλευτές ζητούν, με ερώτησή τους, από τον Γ. Στουρνάρα να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ καταθέτουν στον υπουργό Οικονομικών στοιχεία από την έκθεση του ΙΟΒΕ που δείχνει πως τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης... μειώθηκαν κατά 4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2009! Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερώτηση υπογράφει, ως ο έχων την πρωτοβουλία, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης.

Μήνυμα Σαμαρά

Τούτων δοθέντων, ο Αντ. Σαμαράς θέλησε χθες να στείλει νέο μήνυμα "αισιοδοξίας" στους βουλευτές της συμπολίτευσης, καθώς τόνισε μιλώντας με δημοσιογράφους στο Μαξίμου χθες ότι "εκλογές θα γίνουν το 2016". Πάντως, ο φόβος της πολιτικής αστάθειας είναι διάχυτος στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν χθες την περαιτέρω ανησυχία τους μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

Οριακή πλειοψηφία, χωρίς "εφεδρείες"

Σημειώνεται ότι, ήδη πριν από τις απανωτές ψηφοφορίες στη Βουλή, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυβαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση κοινοβουλευτικών "εφεδρειών". Ωστόσο, ακόμη και ο Γ. Κασαπίδης, ο οποίος εφέρετο να γυρίζει στη Ν.Δ., καταψήφισε τον φόρο ακινήτων και έκοψε κάθε σχετική συζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία των 153 βουλευτών συνυπολογίζονται ο Θ. Σολδάτος που είχε διαγραφεί και επανέκαμψε στη Ν.Δ., αλλά και ο Κ. Μαρκόπουλος που έχει εκλεγεί με τους ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά έφυγε και εντάχθηκε στο κύριο κυβερνητικό κόμμα. Μ' άλλα λόγια, η "πραγματική" πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή, με τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως οριακή, στους 151 βουλευτές.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL