Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Η "θεσμοποίηση" του Podemos και η "ποδεμοποίηση" της... άλλης Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "θεσμοποίηση" του Podemos και η "ποδεμοποίηση" της... άλλης Αριστεράς

«Αδικαιολόγητη ήττα» χαρακτήρισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας την εκλογική κατάρρευση των αριστερών ψηφοδελτίων στις περιφερειακές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής στη Γαλικία, όπου οι δυνάμεις του Unidas Podemos με το ψηφοδέλτιο Galicia En Comù - EU - Anova διαγράφηκαν από την τοπική βουλή, υποχωρώντας στο 3,93%, από το 19,07% του 2016, και που με το ψηφοδέλτιο Elkarrekin Podemos - IU έχασαν το μισό τους εκλογικό σώμα στη Χώρα των Βάσκων υποχωρώντας στο 8%, από το 14,86%. Οι δυνάμεις του Unidas Podemos αποτελούσαν το 2016 τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Γαλικία έχοντας 14 βουλευτές στην τοπική Βουλή, την απόλυτη πλειοψηφία της οποίας έλεγχε και ελέγχει το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Τη στιγμή που ο Ιγκλέσιας ζητούσε από όλους μια «βαθιά αυτοκριτική», τα ηγετικά στελέχη του Unidas Podemos στη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων σιωπούσαν.

«Φταίνε οι διασπάσεις»

Η Ενωμένη Αριστερά, μετά «τα άσχημα αποτελέσματα» και την ανάγκη «μιας συλλογικής σκέψης και κριτικής», που ζήτησε ο υπουργός Κατανάλωσης και συντονιστής της Αλμπέρτο Γκαρθόν, χρέωσε τη «σοβαρή ήττα» και την «υποχώρηση» στις διασπάσεις, τις εσωτερικές διαφορές, στην ανεπαρκή ανάπτυξη των αριστερών κομμάτων στις τοπικές κοινωνίες, στις οργανωτικές τους αδυναμίες και στους περιορισμένους κοινωνικούς δεσμούς τους μ’ αυτές. Για την Ενωμένη Αριστερά η «βαθιά αυτοκριτική» έφθασε μέχρι τη διαπίστωση ότι «ο χώρος του Unidas Podemos έχει βαλτώσει από το 2016» και την προτροπή της επανεξέτασης των αδυναμιών του εθνικού σχεδίου του Unidas Podemos χωρίς να βασίσουν τα πάντα στην «καλή διακυβέρνηση». Παράλληλα, η Ενωμένη Αριστερά στοχεύει στην εμβάθυνση της «μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης».

Η «έφοδός στον ουρανό» της ισπανικής κινηματικής Αριστεράς που βγήκε από τα κινήματα των πλατειών και των Αγανακτισμένων, τουλάχιστον έτσι όπως την γνωρίσαμε το 2015 με την είσοδο των Αριστερών δημάρχων στις μεγάλες ισπανικές πόλεις, από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, έως τη Θαραγκόθα και το Κάδιθ ή την Α Κορούνια και το Φερόλ της Γαλικίας τελείωσε, κυρίως εξαιτίας του κατακερματισμού και των εσωτερικών διαφορών στο εσωτερικό τω ν δύο πολιτικών οργανώσεων που ανάλαβαν την πολιτική εκπροσώπηση του εγχειρήματος, πρωτίστως του Podemos και δευτερευόντως της Ενωμένης Αριστεράς.  Η τελευταία διάσπαση των δυνάμεων τους έχει την υπογραφή των τροτσκιστών Αντικαπιταλιστών, που αποφάσισαν μεσούσης της πανδημίας να καταγγείλουν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να ακολουθήσουν τη δική τους αυτόνομη πορεία.

Στη Γαλικία το Podemos παρουσιάστηκε με τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, στη Χώρα των Βάσκων ο τοπικός γραμματέας του παραιτήθηκε λίγο πριν αρχίσουν η προεκλογική εκστρατεία και η πανδημία, ενώ οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων ήταν στην πράξη άγνωστοι για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού ή ακόμη και για τον κόσμο της Αριστεράς, όπως έδειξε δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS).

Κινηματική στροφή

Τη στιγμή που το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά «θεσμοποιούσαν» την πολιτική και κοινωνική τους παρουσία στην κυβέρνηση της Ισπανίας, το αριστερό Εθνικιστικό Κόμμα της Γαλικίας (BNG) της Άνα Ποντόν και το αριστερό εθνικιστικό κόμμα της Χώρας των Βάσκων EH Bildu «ποδεμοποιούσαν» την πολιτική τους πρακτική εγκαταλείποντας την παραδοσιακή πολιτική των αριστερών εθνικιστικών κομμάτων για να αναδείξουν πολλές πλευρές της κινηματικής Αριστεράς και των ανησυχιών και ευαισθησιών μιας πολύπλευρης και κατακερματισμένης κοινωνίας.

O Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, ένας από τους ιδρυτές του Podemos, υπογράμμισε δημοσίως την «ποδεμοποίηση» της ισπανικής εθνικιστικής Αριστεράς και επανέλαβε στον Ιγκλέσιας ότι «συνεχίζει χωρίς να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών του σ’ αυτό που πρέπει: την οικοδόμηση του κόμματος». Το «ψηφιακό» Podemos ή το «ελαφρύ» Podemos του Ερεχόν φαίνεται πως δεν κατάφεραν να ριζώσουν στην κοινωνία.

Η ριζοσπαστική παρουσία του BNG στο 23,8% από το 8,36% των περιφερειακών εκλογών του 2016, και του ΕΗ Bildu, που ανήκει στην GUE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο 27,8% από το 21,26% αντιστοίχως και ο αναγνωρισμένος ρόλος των υποψηφίων τους από τις τοπικές κοινωνίες οδήγησε το πρώτο τα ξεπεράσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Γαλικία και να γίνει η δεύτερη πολιτική δύναμη και το EH Bildu να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη συναίνεσή του, αφού ήταν ήδη το δεύτερο κόμμα στη Χώρα των Βάσκων. Η παρουσία της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ στην προεκλογική εκστρατεία της Γαλικίας δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει το μοιραίο, μιας και αποτελούσε το μόνο γνωστό στέλεχος της Αριστεράς στη Γαλικία, αλλά ήταν εκτός ψηφοδελτίου.

Μετακινήσεις εντός Αριστεράς

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν επίσης ότι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς που μετακινήθηκαν στα εθνικιστικά αριστερά κόμματα ή απείχαν στις περιφερειακές εκλογές συνεχίζουν να στηρίζουν στο εθνικό επίπεδο τις δυνάμεις του Unidas Podemos, καθιστώντας ακόμη πιο εμφανή την απόσταση των τοπικών οργανώσεων των δύο κομμάτων της Αριστεράς του Unidas Podemos από τις τοπικές κοινωνίες. Από «λαϊκό κίνημα», το Podemos φαίνεται πως μετατράπηκε σε μια παραδοσιακή δύναμη της Αριστεράς, με το υψηλόβαθμο και μεσαίο στελεχικό δυναμικό του να έχουν γραφειοκρατικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες προκλήσεις της κινηματικής δημιουργίας του.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos δεν φαίνεται να έχουν πληγεί από τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση και τη διαχείριση της πανδημίας ή τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, στηρίζοντας τα ευάλωτα στρώματα με την «κοινωνική ασπίδα» και τις επιχειρήσεις με περίπου 230 δισ. ή το 23% του ΑΕΠ, παρά την επιθετική πολιτική του Λαϊκού Κόμματος και των άλλων συντηρητικών δυνάμεων. To Βαρόμετρο του Ιουλίου του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) έδωσε την Τετάρτη 32,1% από το 28% που είχαν πάρει οι Σοσιαλιστές στις εκλογές του 2019 και 12,1% από το 12,84% που είχε πάρει το Unidas Podemos ή το 11,4% που του έγινε το Βαρόμετρο του Ιουνίου. Χωρίς αμφιβολία, το Unidas Podemos φαίνεται πως έχει αναδειχθεί στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, ξεπερνώντας το φασιστικό Vox.

Το Λαϊκό Κόμμα παρέμενε στο 21,2% από το 20,82% του 2019, το φασιστικό Vox υποχωρεί στο 11,6% από το 15,09% και οι Πολίτες αυξάνονται στο 8,8% από το 6,79% των εκλογών του 2019. Η Αριστερή Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC υποχωρεί στο 2,7% από το 3,615, το δεξιό JxCat της καταλωνίας σημειώνει άνοδο 0,3% στο 1,5%, το δεξιό βασκικό κόμμα PNV με το 1,3% και το αριστερό EH Bildu με το 0,8% υποχωρούν κατά 0,1% από το Βαρόμετρο του Ιουνίου, το «Περισσότερο Χώρα» του Ινίχο Ερεχόν υποχωρεί στο 0,9% από το 1,3% του Ιουνίου, το BNG  της Γαλικίας στο 0,7% και το αριστερό CUP της Καταλωνίας στο 0,6%.   

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL