Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ.Χαρίτσης: Χρειάζεται άμεση ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και στήριξη της οικονομίας (Video)

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους προσληφθέντες νοσηλευτές έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις του, ενώ εκκρεμούν από πέρυσι οι 4.000 μόνιμες προσλήψεις που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας παράλληλα, «οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα»

Την ανάγκη να «ενισχυθεί άμεσα το εθνικό σύστημα υγείας, που έχει τον πιο κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας» και «να στηριχθεί τώρα η οικονομία με οριζόντια μέτρα και γενναία ένεση ρευστότητας», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν κάνουμε κριτική για την κριτική, αλλά προτάσεις κρίσιμες για τις ζωές των συμπολιτών μας. Βάζουμε πλάτη, αλλά επιμένουμε και πιέζουμε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τριάντα μέρες σχεδόν έχουν περάσει από το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, δε χωρά άλλη ολιγωρία».

Όσο αφορά στη θωράκιση του ΕΣΥ, ο Αλ.Χαρίτσης επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί πρωτίστως με προσωπικό. «Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους προσληφθέντες νοσηλευτές έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις του, ενώ εκκρεμούν από πέρυσι οι 4.000 μόνιμες προσλήψεις που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη «να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό και η πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα αστικά και αγροτικά κέντρα υγείας, καθώς και οι ΤΟΜΥ. Να δοθούν μέσα ατομικής προστασίας σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, όπως ζητούν οι ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών με ανακοινώσεις τους, και να ενισχυθούν οι ΜΕΘ με επίταξη και όλων των κρεβατιών εντατικής θεραπείας σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία».

«Οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα»

«Χρειάζονται οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας τώρα, πριν βαθύνει κι άλλο η κρίση. Οι αναστολές των υποχρεώσεων δεν αρκούν» υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «το μαξιλάρι των 35 δισ. που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Επιπλέον τόνισε ότι «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί από την Ευρώπη δεν υφίστανται πλέον και οι δαπάνες για τον κορωνοϊό εξαιρούνται από τον προϋπολογισμό. Χρειάζεται να δοθεί "ζεστό" χρήμα στις επιχειρήσεις και όχι μόνο εγγυοδοτικά εργαλεία».

«Δυστυχώς η ΝΔ προχωρά σε ρυθμίσεις διάλυσης των εργασιακών σχέσεων εν μέσω κρίσης. Εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και πρόβλεψη για αναστολή των συμβάσεων» επεσήμανε ο Αλ.Χαρίτσης, καλώντας την κυβέρνηση να τις ανακαλέσει.

Τέτοια μέτρα επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις δεν λαμβάνονται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τόνισε ο κ. Χαρίτσης και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ώστε «να στηριχθεί το σύνολο του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση». «Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, θα γυρίσουμε στις χειρότερες ημέρες της κρίσης που ζήσαμε».

Κλείνοντας, με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κάλεσε την Ευρώπη να «καταλάβει που βρισκόμαστε και να επικρατήσει η αλληλεγγύη. Δεν μπορεί πάλι το βάρος να μετακυλιστεί στις χώρες του Νότου και τους εργαζόμενους. Αν επικρατήσουν οι λογικές της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, η κρίση του 2008 θα φαντάζει παιδική χαρά μπροστά σε αυτή που βιώνουμε σήμερα. Η Ευρώπη είναι που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία και πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Αλλοίμονο αν κάθε χώρα αφεθεί να αντιμετώπιση την κατάσταση μόνη της».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πειθαρχία ναι, δημοκρατία θα δούμε

Ακόμη μία φορά η Γερμανία εκμεταλλεύεται μια κρίση για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο έναντι των εταίρων της. Τώρα όμως οι αντιδράσεις είναι οξύτατες, η πειθαρχία κλονίζεται και η συνοχή της Ε.Ε. δεν φαίνεται τόσο χαλύβδινη. Όλο και λιγότεροι στενοχωριούνται γι’ αυτό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις