Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Απευθείας μήνυμα Ε.Ε. σε πρόσφυγες και μετανάστες: / Απευθείας μήνυμα Ε.Ε. σε πρόσφυγες και μετανάστες: Μην πηγαίνετε στα σύνορα, κινδυνεύετε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απευθείας μήνυμα Ε.Ε. σε πρόσφυγες και μετανάστες: / Απευθείας μήνυμα Ε.Ε. σε πρόσφυγες και μετανάστες: Μην πηγαίνετε στα σύνορα, κινδυνεύετε

Απευθείας μήνυμα προς τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία «να μην κατευθύνονται προς τα σύνορα για να αποφύγουν να θέσουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο» έστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιοζέπ Μπορέλ μετά το πέρας της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ. Ο Ισπανός επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε ότι το μήνυμα που μεταφέρουν κάποιοι πως «τα σύνορα της Ευρώπης είναι ανοιχτά» δεν είναι αληθές και ότι θα πρέπει να «αποφύγουν να πάνε προς μια κλειστή πόρτα». «Εάν όλοι ακούσουν το μήνυμά μας, τότε μπορούμε να αποφύγουμε κρίσιμες καταστάσεις που δυστυχώς μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και την απώλεια ζωών».

Κάλεσε επίσης την Τουρκία να επιστρέψει στην τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι η παρακίνηση προσφύγων και μεταναστών σε «παράνομες διελεύσεις συνόρων» δεν είναι «αποδεκτός τρόπος» προκειμένου να «πιέσει για περαιτέρω υποστήριξη».

Οι υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε κοινή δήλωση στην οποία επαναλαμβάνουν το απόσπασμα της δήλωσης των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής της προηγούμενης Τετάρτης. "Ενώ το Συμβούλιο αναγνωρίζει το αυξημένο μεταναστευτικό βάρος και τους κινδύνους που η Τουρκία αντιμετωπίζει στο έδαφός της και τις ουσιαστικές προσπάθειες που έχει κάνει για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, επαναλαμβάνει τη σοβαρή ανησυχία του για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει έντονα τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δεν είναι αποδεκτή» σημειώνουν στα συμπεράσματά τους οι υπουργοί της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ ότι υπάρχουν «μαζικές κινήσεις μεταναστών που ζούσαν χρόνια στην Τουρκία προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα» καθώς και ότι έχει «αποδείξεις» πως αυτό έχει ενορχηστρωθεί από την Τουρκία. «Η Ε.Ε. δε θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου» τόνισε.

Εξάλλου, οι υπουργοί της Ε.Ε. αναφέρουν στα χθεσινά συμπεράσματα ότι «το Συμβούλιο σημειώνει το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Μόσχα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και επαναλαμβάνει, με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους, την έκκληση προς όλες τις πλευρές για άμεση και βιώσιμη εκεχειρία».

Παράλληλα, ανακοίνωσαν την κινητοποίηση επιπλέον 60 εκατ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών περιοχών.

Αναφορικά πάντως με το πώς προτίθεται η Ε.Ε. να επαναφέρει την Τουρκία «στον ίσιο δρόμο», ο Γ. Μπορέλ υπογράμμισε χθες ότι δεν λήφθηκε απόφαση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια και ότι η «εξομάλυνση» της κατάστασης στα σύνορα είναι «προϋπόθεση» προκειμένου να συζητηθούν και πάλι τα ζητήματα που θέτει η τουρκική πλευρά. Επισήμανε δε ότι οι «διαφωνίες» με την Τουρκία είναι πολλές και αφορούν ζητήματα όπως οι εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο, αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο βρίσκεται η κατάσταση στα σύνορα, την οποία κρίνουν όλοι «απαράδεκτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL