Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Φάκελο με 67 εκθέσεις ελέγχων του ΣΕΥΥΠ κατέθεσε ο επικεφαλής του Σώματος στην Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία (Video)

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός την ανταπόκριση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική

Φάκελο με 67 εκθέσεις ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), κατέθεσε ο επικεφαλής του Σώματος Σταύρος Ευαγγελάτος στην Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία την περίοδο 1997-2014, κατά τη δεύτερη συμπληρωματική του κατάθεσή του, χθες στη Βουλή.

Ο κ. Ευαγγελάτος μίλησε αναλυτικά για τον τρόπο προμήθειας συγκεκριμένων υλικών από συγκεκριμένα νοσοκομεία, σε συγκεκριμένων χρονικές περιόδους, οι οποίες προμήθειες κινούνταν με βάση κοινές υπουργικές αποφάσεις. Ανέφερε δε και διατάξεις νόμου του 2009 και του 2010, βάσει των οποίων οι προμήθειες αυτές θεωρούνται ότι έγιναν νόμιμα, προχωρώντας τη διαδικασία της αποπληρωμής των προμηθευτών οι οποίοι είχαν επιλεγεί με απευθείας αναθέσεις με βάση τα πορίσματα των επιθεωρητών.

Επίσης, έκανε αναφορά στο τρόπο τιμολόγησης των υλικών, τα οποία -όπως είπε- «ήταν σε πενταπλάσιες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφέροντας ζημία για το ελληνικό Δημόσιο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν υπήρχε άλλη πολιτική απόφαση».

Σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Ευαγγελάτος αναφέρθηκε στο πολυσέλιδο πόρισμα τονίζοντας ότι «όλα τα στοιχεία για τον συγκεκριμένο Οργανισμό είναι τεκμηριωμένα και αποκαλυπτικά».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογράμμισε, «ήταν εκτός του δημοσίου λογιστικού, δεν είχε λογιστήριο, είχε αδιαφανείς διαδικασίες, δεν υπήρχαν κριτήρια στις προσλήψεις, ενώ είχε συγκεκριμένες "τρύπες"» που έχουν καταγραφεί, όπως είναι η διαφημιστική δαπάνη για την οποία τόνισε ότι «δεν επιβεβαιώθηκε καν ότι αυτά τα διαφημιστικά έπαιξαν και στην πράξη».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Ευαγγελάτος έθεσε τον προβληματισμό του «πώς μπορεί κάποιος να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος», σχετικά με τον βουλευτή της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Γιώργο Βλάχο, καθώς όπως σημείωσε ο επιθεωρητής, ελέγχεται ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων με διάταξη του 2009, όταν ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης (ο κ. Βλάχος είπε ότι την παρέλαβε από τον προγενέστερό του στο υπουργείο κ. Παπαθανασίου). Όπως εξήγησε ο κ. Ευαγγελάτος, με τη συγκεκριμένη διάταξη το 2009 για τη χώρα μας καθορίζονταν οι τιμές των φαρμάκων βάσει αυτών που υπήρχαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφορεί το φάρμακο, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή πώλησης που θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων δύο από τις ενταγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν την 1/5/2004 και μία από τις δέκα χώρες που προσχώρησαν τη 1/5/2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, με τον Νότη Μηταράκη να παίρνει το λόγο. «Με εκπλήσσει και το θεωρώ προσβλητικό για την Επιτροπή, ότι τίθεται διαδικαστικό θέμα από μη μέλος της Επιτροπής. Αυτό το σχόλιο που έκανε ο κύριος γενικός επιθεωρητής θα το δεχόμουν ευχαρίστως από οποιονδήποτε συνάδελφο, μέλος της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας, που θεωρεί ότι πιθανότητα μπορεί να υπάρχει ένα θέμα ασυμβιβάστου. Ένας μάρτυρας, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει ενόρκως για το τι γνωρίζει σε μια υπόθεση, δεν έχει ηθικό, νομικό και πολιτικό δικαίωμα να θέτει διαδικαστικό θέμα για τη σύνθεση της Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του κυρίου προέδρου της Βουλής. Αν υφίσταται αντικειμενικά ή όχι θέμα με την απόφαση που έθεσε ο κύριος Επιθεωρητής, με εντυπωσιάζει η προχειρότητά του. Κλείνοντας, θέτω θέμα κατά πόσον ο κύριος Γενικός Επιθεωρητής είναι αμερόληπτος και κατά πόσον μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά ή υπηρετεί πολιτικά συμφέροντα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης αντέτεινε ότι υπάρχει πρόβλημα: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιος έδινε τις τιμές κατά καιρούς. Παλιά το υπουργείο Εμπορίου, αργότερα το υπουργείο Ανάπτυξης και τώρα τελευταία το υπουργείο Υγείας. Σωστά το έθεσε ο κ. Ευαγγελάτος ότι με τον κ. Βλάχο υπάρχει ένα θέμα, γιατί ο υπουργός έβαζε την τελευταία υπογραφή ειδικά για τις τιμές των φαρμάκων, ανεξάρτητα πώς τις έβαζε».

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός την ανταπόκριση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική.

Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της προέδρου του ΕΟΦ, καθηγήτριας Κατερινάς Αντωνίου, η οποία αναμένεται εξειδικευμένα να απαντήσει σχετικά με τα θέματα της προμήθειας, τιμολόγησης και διανομής του φαρμάκου.

Δείτε όλα τα σχόλια