Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.8°C17.1°C
4 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ / Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ / Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Στην αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας μπορεί να οδηγήσει η αντικατάσταση των καθημερινών βασικών τροφίμων με τρόφιμα χωρίς γλουτένη, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, καθώς τα τελευταία περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών και υποπολλαπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Αν και η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση, η συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια έχει γίνει αρκετά δημοφιλής και σε ανθρώπους που δεν υποφέρουν από αυτήν την πάθηση. Στην αγορά βρίσκεται πλέον διαθέσιμη μια ευρεία γκάμα τροφίμων χωρίς γλουτένη, αλλά επιστήμονες υπογραμμίζουν τον κίνδυνο η κατανάλωσή τους να οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ένας ερευνητής που συνυπογράφει την επίμαχη έρευνα, ο Χοάκιμ Κάλβο Λέρμα του Instituto de Investigación Sanitaria La Fe στην Ισπανία, συνέκρινε από κοινού με τους συνεργάτες του 655 συμβατικά διατροφικά προϊόντα με 654 που δεν περιείχαν γλουτένη, όπως ψωμιά, δημητριακά για πρωινό, μπισκότα, αλλά και έτοιμα γεύματα από διαφορετικές εταιρείες.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά την ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής, αποκαλύπτουν ότι συνολικά τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συνιστούν μια πιο συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας σε σχέση με τα αντίστοιχα με γλουτένη.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ερευνητών, κατά μέσον όρο, μια φέτα ψωμιού χωρίς γλουτένη περιέχει δύο φορές περισσότερα λιπαρά σε σχέση με την αντίστοιχη με γλουτένη, ενώ σε γενικές γραμμές τα ψωμιά χωρίς γλουτένη έχουν δύο με τρεις φορές μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.

Τα μπισκότα χωρίς γλουτένη περιείχαν μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και μεγαλύτερη λιπαρών, ενώ τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είχαν χαμηλότερα επίπεδα ζάχαρης και μόλις τις μισές πρωτεΐνες από τα ζυμαρικά με γλουτένη.

Ο Λέρμα τόνισε τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας που ελλοχεύει στην κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη ειδικά για τα παιδιά, τα οποία είναι πιθανότερο να καταναλώνουν προϊόντα όπως μπισκότα και δημητριακά. Επιπλέον κάλεσε τους καταναλωτές να συγκρίνουν τα προϊόντα χωρίς γλουτένη από εταιρεία σε εταιρεία και να αγοράζουν εκείνα που έχουν την μικρότερη περιεκτικότητα λιπαρών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να προσθέσουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες στις ετικέτες συσκευασίας σχετικά με την διατροφική τους αξία περιλαμβανομένων των επιπέδων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Μ. ΚΑΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL