Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
ΚΕΕΛΠΝΟ: / ΚΕΕΛΠΝΟ: Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τους εμβολιασμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΕΛΠΝΟ: / ΚΕΕΛΠΝΟ: Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τους εμβολιασμούς

Περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, που θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015 χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ εκατομμύρια ανθρώπων προστατεύτηκαν από ασθένειες. «Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό» υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή, «ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμoβλογιά και έρπητας ζωστήρας, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη» επισημαίνει.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, που πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου, εφαρμόζεται από τα κράτη - μέλη και συντονίζεται από τον ΠΟΥ υπό το σύνθημα «Τα εμβόλια σώζουν ζωές - Ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες».

Απαραίτητος ο εμβολιασμός για το υγειονομικό προσωπικό

Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας «βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό», ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών τους και κυρίως αυτών που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή και θάνατο» προειδοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Για τους λόγους αυτούς, «συστήνεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας με στόχο την προστασία των ίδιων και των νοσηλευόμενων ασθενών».

30.000 εμβολιασμοί στα προσφυγόπουλα

Με στόχο την προάσπιση τόσο της υγείας των προσφύγων, όσο και της δημόσιας υγείας, εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν φέτος στα παιδιά που μένουν σε χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών. Το πρόγραμμα περιέλαβε εμβολιασμό για 10 νοσήματα και χορηγήθηκαν περισσότερες από 30.000 δόσεις εμβολίων με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου. Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με έμφαση στη διενέργειά του στο πλαίσιο της κανονικής παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των παιδιών.

Η αλήθεια για τα εμβόλια

Με φόντο την επιδημία ιλαράς που μαίνεται στην Ευρώπη, αλλά και την ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το ΚΕΕΛΠΝΟ καταρρίπτει έναν προς έναν τους κυρίαρχους μύθους σχετικά με τους εμβολιασμούς:

ΜΥΘΟΣ: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στη χώρα μας, οπότε δεν υπάρχει λόγος εμβολιασμού και επένδυσης στα εμβόλια.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ακόμη πλήρης στο 100%, οπότε υπάρχουν ακόμη αρκετά επίνοσα άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν (μερικώς εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα), όπως συμβαίνει με την ιλαρά.

ΜΥΘΟΣ: Τα εμβόλια θεωρούνται πως δεν είναι ασφαλή.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η κυκλοφορία των εμβολίων επιτρέπεται εφόσον διασφαλιστεί ότι πληρούνται προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας, όπως αυτές ορίζονται από τους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς (WHO, FDA, ΕΟΦ). Τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς υπάρχει συνεχής και αυστηρή καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν τη σύνδεση των εμβολίων με την ανάπτυξη αλλεργικών, αυτοάνοσων ή/και αναπνευστικών νοσημάτων αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

ΜΥΘΟΣ: Τα εμβόλια (ιδίως το MMR) προκαλούν αυτισμό.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ ενός εμβολίου με την πρόκληση αυτισμού ή διαταραχών αυτιστικού φάσματος. Δημοσιεύσεις παλαιότερων ετών, έπειτα από μελέτες και μακροχρόνια παρακολούθηση, αποδείχθηκε ότι ήταν ανυπόστατες και παραπλανητικές, χωρίς επιστημονική βάση.

ΜΥΘΟΣ: Η ταυτόχρονη χορήγηση σε ένα άτομο (ιδίως παιδί) περισσότερων του ενός εμβολίων (πολυδύναμα) αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ανεπιθύμητων ασθενειών και υπερφόρτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίων δεν επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ή του ενήλικα. Ένα παιδί εκτίθεται σε πολύ περισσότερα αντιγόνα στο πλαίσιο ενός κοινού κρυολογήματος ή μιας ίωσης. Τα πολυδύναμα εμβόλια έχουν τα εξής πλεονεκτήματα: α) μικρότερος αριθμός δόσεων -λιγότερες επισκέψεις στον κλινικό γιατρός- «κέρδος» σε χρόνο και χρήμα, β) εύκολη και λιγότερο επώδυνη χορήγηση και γ) καλύτερη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

ΜΥΘΟΣ: Τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο, που είναι επικίνδυνη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο υδράργυρος είναι ένα στοιχείο της φύσης που βρίσκεται στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος, εμπεριέχεται στη θειομερσάλη που προστίθεται σε αμελητέα ποσότητα στα εμβόλια ως συντηρητικό και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι αυτή η ποσότητα της θειομερσάλης θέτει σε κίνδυνο την υγεία.

ΜΥΘΟΣ: Τα νοσήματα δεν θα μεταδίδονται εάν εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πολλές λοιμώξεις (π.χ. ιλαρά, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα) μπορούν να μεταδοθούν ανεξάρτητα με το πόσο καθαροί είμαστε. Εάν ο άνθρωποι σταματήσουν να εμβολιάζονται, λοιμώξεις που έχουν γίνει σπάνιες θα εμφανιστούν ξανά γρήγορα.

ΜΥΘΟΣ: Τα πολυδύναμα εμβόλια έναντι της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη και της πολιομυελίτιδας μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο του αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ της χορήγησης αυτών των εμβολίων και του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

ΜΥΘΟΣ: Είναι προτιμότερη η ανοσοποίηση μέσω της φυσικής νόσησης παρά μέσω των εμβολίων.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ανοσιακή απάντηση στα εμβόλια είναι όμοια με εκείνη που παράγεται μέσω της φυσικής νόσησης. Οι συνέπειες της ανοσίας μέσω φυσικής νόσησης μπορεί να είναι ολέθριες, όπως: α) διανοητική καθυστέρηση, β) γενετικές ανωμαλίες, γ) καρκίνος του ήπατος, δ) θάνατος.

ΜΥΘΟΣ: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τα εμβόλια στην παιδική ηλικία αφορούν μόνο «ατυχή» γεγονότα της ζωής.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα νοσήματα αυτά είναι σοβαρά και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, τύφλωση, διάρροια, λοιμώξεις αυτιού, σύνδρομο συγγενούς ερυθράς, ακόμη και θάνατο. Ο μη εμβολιασμός έναντι αυτών των νοσημάτων αφήνει τα άτομα αδικαιολόγητα επίνοσα.

ΜΥΘΟΣ: Πολλά άτομα που δεν εμβολιάστηκαν στο παρελθόν διάγουν μια ζωή υγιή και μακροχρόνια. Οπότε, δεν υπάρχει πραγματικά ανάγκη των εμβολίων.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πριν από την καθιέρωση του εμβολίου για την ιλαρά, πάνω από το 90% του πληθυσμού είχε μολυνθεί μέχρι την ηλικία των 10 ετών και περίπου μία στις 1.000 περιπτώσεις ιλαράς οδηγούν στον θάνατο. Πολλοί από εκείνους που επιβίωσαν υποφέρουν από σοβαρές και ενίοτε μακροχρόνιες επιπλοκές.

ΜΥΘΟΣ: Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί αντιμετωπίζουν περισσότερα αλλεργικά, αυτοάνοσα και αναπνευστικά νοσήματα συγκριτικά με εκείνα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα εμβόλια «διδάσκουν» το ανοσιακό σύστημα του ανθρώπου πώς να αντιδράσει σε συγκεκριμένα αντιγόνα. Δεν αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν τη σύνδεση των εμβολίων με την ανάπτυξη αλλεργικών, αυτοάνοσων και αναπνευστικών νοσημάτων αργότερα κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.

ΜΥΘΟΣ: Τα εμβόλια ώς έναν βαθμό είναι υπεύθυνα για την αύξηση της επίπτωσης των διαφόρων μορφών καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα εμβόλια δεν προκαλούν καρκίνο και η παγκόσμια αύξηση των διεγνωσμένων περιπτώσεων καρκίνου τα τελευταία 50 χρόνια οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL