Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ / Τροχοπέδη στη διαφάνεια συναλλαγών γιατρών και φαρμακευτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ / Τροχοπέδη στη διαφάνεια συναλλαγών γιατρών και φαρμακευτικών

Στη γνωμοδότησή της για δημοσίευση ονομάτων και παροχών από φαρμακευτικές εταιρείες προς γιατρούς μόνο για τα συνέδρια τύπου Β, δηλαδή μόνο για τις προωθητικές εκδηλώσεις, εμμένει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Ειδικότερα η Αρχή απεφάνθη πως μπορούν να δοθούν στον «αέρα» μόνο τα στοιχεία των γιατρών που αφορούν τα προωθητικά και όχι τα επιστημονικά συνέδρια και μάλιστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Η δημοσιοποίηση θα πρέπει να αφορά τα ελάχιστα αναγκαία στοιχεία (όχι τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των επαγγελματιών υγείας), να γίνεται με αναλυτική και σαφώς διακριτή αναφορά στα ποσά που ο ιατρός επωφελήθηκε αμέσως ο ίδιος και εκείνα που καταβλήθηκαν για τις λοιπές ανάγκες του ταξιδίου και του συνεδρίου, να γίνεται για περιορισμένο διάστημα τριών ετών και ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10 του Ν. 2472/1997, να λαμβάνει όλα τα τεχνικά μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να ρίξει φως στις συναλλαγές μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών ή επιστημονικών ιατρικών εταιρειών μέσω της χρηματοδότησης επιστημονικών συνεδρίων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει ζητήσει με «επείγον» έγγραφό του προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, να μεταρρυθμιστεί η γνωμοδότησή της επισημαίνοντας ότι «εσφαλμένα και κατά πλάνη περιόρισε το πεδίο εφαρμογής» μόνο στις «παροχές που αφορούν προωθητικά συνέδρια» και πως θα έπρεπε «να περιλαμβάνει και τις παροχές που αφορούν επιστημονικά συνέδρια και εκδηλώσεις».

Γιατί απορρίφθηκε το αίτημα του ΕΟΦ

Η ΑΠΔΠΧ απέρριψε το αίτημα του ΕΟΦ κατόπιν συζήτησης, στην οποία δεν κλήθηκε ο Οργανισμός, αφού σύμφωνα με την Αρχή δεν υποχρεούτο να τον καλέσει. Η απόρριψη του αιτήματος στηρίχθηκε σε δύο επιχειρήματα που προκαλούν εντύπωση: Αφενός επειδή ο ΕΟΦ «ισχυρίζεται ότι η Αρχή (...) εσφαλμένα ερμήνευσε» τον νόμο και χαρακτήρισε την κρίση της «μη μόνιμη και αυθαίρετη» για το ότι «πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση δημοσιοποίησης οι παροχές μέσω ΕΛΚΕ προς τους πανεπιστημιακούς ιατρούς και οι παροχές προς τους ιατρούς του Δημοσίου».

Αφετέρου το αίτημα του ΕΟΦ για περισσότερη διαφάνεια απορρίφθηκε «ιδίως διότι η ως άνω γνωμοδότηση δεν στηρίζεται σε εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων, αλλά σε ερμηνεία των εφαρμοστέων διατάξεων».

Διαφάνεια ζητούν οι φαρμακευτικές

Η «διαφάνεια και η προστασία προσωπικών δεδομένων στον χώρο της Υγείας δεν είναι ασύμβατες έννοιες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) επισημαίνοντας ότι «αντιθέτως η προαγωγή τους διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κατοχυρώνει τα συμφέροντα των ασθενών και εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στους πολίτες».

Δηλώνει ότι «τάσσεται σταθερά υπέρ της εφαρμογής κανόνων διαφάνειας και αναμένει από την Πολιτεία να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η σχετική νομοθεσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL